VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: ASTERIX I OBELIX: MISIJA KLEOPATRA (Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre)

Bez ocjene
HRVATSKI NASLOV:
ASTERIX I OBELIX: MISIJA KLEOPATRA
NASLOV ORIGINALA:
Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre
REŽIJA:
Alain Chabat
SCENARIJ:
Alain Chabat
GLAVNE ULOGE:
Gérard Depardieu, Christian Clavier, Monica Bellucci, Jamel Debbouze, Claude Rich
ŽANR:
Komedija
PRODUKCIJA:
Le Studio Canal
DISTRIBUCIJA:
Blitz
TRAJANJE:
107 min
GODINA:
2001
WEB:
Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: ASTERIX I OBELIX: MISIJA KLEOPATRA / Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre

Recenzija: ASTERIX I OBELIX: MISIJA KLEOPATRA / Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre ASTERIX I OBELIX: MISIJA KLEOPATRA
(Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre)

Alain Chabat Humoristix
Vremena faraona odavno su prošla i svijetom sada gospodare rimske legije, no Kleopatra (Monica Bellucci) se tvrdoglavo spori sa Cezarom (Gerard Darmon) u nastojanju da mu dokaže da je njen narod još uvijek velik. Tijekom jedne od svađa nesmotreno nudi Cezaru okladu da će njeni graditelji usred pustinje u roku od tri mjeseca sagraditi carsku palaču koja će biti ljepša i veća od bilo koje slične građevine u Rimu.
ASTERIX I OBELIX: MISIJA KLEOPATRA / Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre

Nezgodan zadatak projektiranja i izgradnje palače u suludo kratkom roku zapadne mladog arhitekta Numerobisu (Jamel Debbouze), očajan zbog spoznaje da će ako ne uspije u ostvarenju Kleopatrina nauma završiti kao hrana krokodilima Numerobis se za pomoć obraća galskom druidu Panoramixu (Claude Rich) čiji čarobni napitak onome tko ga popije daje nevjerojatnu snagu. Panoramix pristaje pomoći arhitektu a za svaki slučaj na put u Egipat kreću i Asterix i Obelix (Gerard Depardieu, Christian Clavier).

Vrhunska, inteligentna i spektakularna filmska zabava za cijelu obitelj u kojoj se ne govori engleski... gdje toga ima pitate se? Pa u najnovijem nastavku priče o Asterixu i Obelixu pod nazivom "Operacija Kleopatra"...
slika_2
slika
Kad je riječ o Asterixu i Obelixu i ljubitelji filma i ljubitelji stripa slažu se u jednoj stvari: prvi je igrano-filmski spektakl o ovoj dvojici Goscinnyevih strip junaka bio pravi debakl. Usprkos moru vrhunskih europskih glumaca (Depardieu, Clavier, Benini, Casta) i vrhunskim specijalnim efektima film "Asterix i Obelix protiv Cezara" je bio prava katastrofa ponajprije zahvaljujući očajnom scenariju, priglupoj priči neprobavljivoj i posve maloj djeci.

Pred redateljem (i scenaristom) nastavka, Alainom Chabatom i njegovom filmskom ekipom vrhunskih kompozitora, snimatelja, dizajnera i majstora za specijalne efekte bio je dakle veliki izazov i oni su ga prihvatili bez oklijevanja.

"Asterix i Obelix: misija Kleopatra" postao je tako film sa najvećim budžetom u cjelokupnoj povjesti francuske kinematografije (preko 50 milijuna eura) a rezultat svega jest, može se mirne duše ustvrditi, kvalitetna, duhovita, a na trenutke i urnebesno smiješna kino zabava za cijelu obitelj.

Za spomenuto je ponajprije zaslužan sam Chabat, njegova je režija virtuozna i besprijekorna u dočaravanju Goscinnyeva (i Uderzova) stripovskog svijeta prepunog vizualnog humora, obogaćena mnoštvom duhovitih scenarističkih dosjetki (opet Chabatovih naravno) poput asocijacija na Mona Lisu, Dartha Vadera i urnebesne animirane scene za vrijeme lutanja glavnih junaka unutar piramide. Sve to zajedno izvanredno je naglašeno inteligentno odabranim glazbenim brojevima koji uspješno pojačavaju ukupan dojam duhovitosti.

Možda će neki od gledatelja primjetiti kako su Clavier i Depardieu nešto manje uživali u ulogama Asterixa i Obelixa nego u prethodnom filmu i svoje role odigrali nekako nezainteresirano i bez prvog žara no to posve uspješno krpa frenetični Jamel Debbouze u ulozi mladog egipatskog arihitekta Numerobisa pretvarajući bez većeg napora čitav ovaj komični spektakl u svoj privatni one man show.

Specijalni efekti nisu ništa lošiji od onih viđenih u originalu, a scenografija je za razliku od one blijede i neupečatljive viđene u avanturi sa Cezarom naprosto zapanjujuća i samo njena blještavost i uvjerljivost opravdava sva uložena sredstva do posljednjeg novčića.

Kad smo već kod novca nema sumnje da će "Operacija Kleopatra" bez većih problema vratiti uloženo, što je dobra vijest ne samo za njene producente već i za nas gledatelje budući da to znači da ćemo vrlo skoro svjedočiti i trećem nastavku sage o nepokolevljivim Galima. A ukoliko se i njega dohvati Alain Chabat onda zaista imamo razloga za veselje, jer je ovim filmom dokazao kako zaista zna napraviti vrhunsku zabavu za cijelu obitelj.
slika_4
« povratak dahh
Bez ocjene
© 2003 popcorn.hr