VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: GOSPODAR I RATNIK (MASTER AND COMMANDER: The Far Side of the World)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
GOSPODAR I RATNIK
NASLOV ORIGINALA:
MASTER AND COMMANDER: The Far Side of the World
REŽIJA:
Peter Weir
SCENARIJ:
Peter Weir
GLAVNE ULOGE:
Russell Crowe; Paul Bettany; James D'ArcY; Edward Woodall; Chris Larkin; Max Pirkis; Jack Randall, Richard Pates; Robert Pugh; Richard McCabe; Ian Mercer; Tony Dolan; David Threlfall
ŽANR:
Ratni / Avanturistički / Povijesni
PRODUKCIJA:
20th Century fox, USA
DISTRIBUCIJA:
Continental film
TRAJANJE:
140 min
GODINA:
2003.
WEB:
MASTER AND COMMANDER: The Far Side of...
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: GOSPODAR I RATNIK / MASTER AND COMMANDER: The Far Side of the World

Recenzija: GOSPODAR I RATNIK / MASTER AND COMMANDER: The Far Side of the World GOSPODAR I RATNIK
(MASTER AND COMMANDER: The Far Side of the World)

Puna jedra vjetra...

Godina je 1806. i napoleonski su ratovi u ponom jeku, Crowe je kapetan britanskog broda «Suprise» Jack "Lucky"  Aubrey, poznat kao borbeni kapetan britanske mornarice, a Paul Bettany brodski je liječnik Stephen Maturin. Njihov je brod, iznenada je napadnut od strane nadmoćnijeg neprijatelja, francuskog bojnog broda «Acheron».

GOSPODAR I RATNIK / MASTER AND COMMANDER: The Far Side of the World

Nakon što je fregeta Njezinog Veličanstva,  jako oštećena a veći dio njegove posade ozlijeđen, Aubrey rastrgan između dužnosti i prijateljstva ipak se odlučuje za osvetničku misiju i daje se u opasnu potragu preko dva oceana, kako bi zaustavio i uhvatio svog neprijatelja.

Opasna misija koja se protegla od zloglasnog rta Horn sve do otočja Galapagos u Tihom oceanu može «Lucky» Jacku donijeti slavu ili pak  uništiti njega i  njegovu posadu.

«Gospodar i Ratnik» je veliki avanturistički pomorski ep koji jednostavno morate pogledati..."

Ove je godine debelo more izgleda, kako bi to dalmatinci rekli, "u điru"... nakon raspojasanih "Pirata sa Kariba" u naša se kina evo dovaljao i "Gospodar i Ratnik" jedan od najskupljih (135 milijuna dolara teška produkcija) filmskih spektakala ove godine. No film redatelja Petera Weira, jednog od najznačajnijih filmaša izniklih "down under", za razliku od egzotične i razigrane gusarske razbibrige Gore Verbinskoga, nudi američki ušminkan ali još uvijek poprilično realističan uvid u nekadašnji život mornara na jedrenjecima u službi Njezinoga veličanstva.

Udahnuvši svojim originalnim poetskim redateljskim rukopisom novi vjetar u jedra kostimiranog povijesnog spektakla Weir je svojem "Gospodaru i Ratniku", uz neizbježne, uvjerljive i vrlo dobro odrađene akcijsko - avanturističke elemente uspio i dati, za ovu vrstu filma možda i neočekivanu dubinu i višedimenzionalnost zaogrnuvši čitavu priču dojmljivim epikom.

Russel Crowe je u filmu naravno "the man", kapetan Jack Aubrey,  potvrdivši po tko zna koji put kako se u ulogama erhetipskih junaka snalazi kao riba u vodi a dio zasluga za njegovu uvjerljivost svakako ide i na dušu izvanrednog Paula Bettany-a čija je dojmljiva uloga doktora Stephen Maturin prava protuteža junačkoj Russelovoj roli kapetana Jacka Aubreya.

"Gospodar i Ratnik" film je dakle koji, zbog načina na koji prožima nerolaznu poetiku mora i pučine te romantičnu viziju hrabrosti i junaštva sa teškim i nimalo romantičnim prizorima stvarnog svakodnevnog  života ljudi pod jedrima u to doba će, u to nimalo ne sumnjamo oduševiti mnoge (pa ne šuška se zaludu već sada o pregršti oskarovskih nominacija) i koji jednostavno morate pogledati...

« povratak dahh
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr