VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: SVE ZBOG JEDNOG DJEČAKA (About a Boy )

Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
HRVATSKI NASLOV:
SVE ZBOG JEDNOG DJEČAKA
NASLOV ORIGINALA:
About a Boy
REŽIJA:
Chris & Paul Weitz
SCENARIJ:
Peter Hedges, Chris & Paul Weitz prema romanu Nicka Hornbyja
GLAVNE ULOGE:
Hugh Grant, Nicholas Hoult, Toni Collette, Victoria Smurfit, Rachel Weisz
ŽANR:
Komedija / Drama
PRODUKCIJA:
Working Title / Universal
DISTRIBUCIJA:
Blitz
TRAJANJE:
100 min
GODINA:
2002
WEB:
About a Boy
IZDANJE:
vhs
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: SVE ZBOG JEDNOG DJEČAKA / About a Boy

Recenzija: SVE ZBOG JEDNOG DJEČAKA / About a Boy SVE ZBOG JEDNOG DJEČAKA
(About a Boy )

Will (Hugh Grant) je dokoni mladić pri kraju tridesetih, sasvim zadovoljan vlastitim životom. Bogati je nasljednik (živi od tantijema očevog "one hit wondera", blagdanskog "Santa's Super Sleigh") koji ne radi ništa, ali je itekako zaposlen (!?): kupovina CD-a, nova frizura, ručak po restoranima, kratkotrajne veze te gledanje televizije za njega je sasvim dovoljan zbir aktivnosti gdje ne osjeća niti malo grižnje savjesti što apsolutno ništa ne radi.

SVE ZBOG JEDNOG DJEČAKA / About a Boy

U jednom trenutku lažno se predstavlja kao samohrani otac ne bi li tako stupio u vezu sa samohranim majkama, no sve će se promijeniti kad se u njegov život ušeta neobični 12-godišnji pučkoškolac Marcus (Nicholas Hoult) koji će mu otvoriti oči, učiniti ga iskrenijim, manje ciničnim te odgovornijim prema životu i okolini...

About a Boy 1
About a Boy 2

Ekranizacija romana engleskog autora Nicka Hornbyja (Nogometna groznica, Hi-Fi) najkraće bi se mogla definirati kao muški odgovor na "Dnevnik Bridget Jones", premda je sasvim jasno kako Hornbyju to nije bila namjera. On je u (polubiografskom) romanu jednostavno postavio jedan komadić vlastitog života (tko je čitao "Nogometnu groznicu" zna će o čemu se radi, a ni u ovom romanu Hornby nije mogao bez svoje nogometne strasti: o tome svjedoči Arsenalova zastavica na zidu sobe dječaka čiju majku zavodi glavni junak) kojeg je kombinirao sa trenutnom situacijom. Naime, Hornby je razveden i živi sa svojim autističnim sinom, o čemu je u jednom nedavnom intervju otvoreno govorio naglašavajući koliko mu je to promijenilo život.

S te strane čini se logičan izbor Hugh Granta za naslovnu ulogu: smušeni engleski dandy napokon se otresao imagea započetog - i dugo održavanog - romantičnom komedijom "Četiri vjenčanja i sprovod", no i ovdje je bitniji dio Grantova biografija. Godinama održavan image poželjnog neženje bio je više nego dovoljan za poistovjećivanje s likom ciničnog i egoističnog zavodnika Willa. Upravo zbog toga komedija "Sve zbog jednog dječaka" označava bitan pomak i drugačije promatranje lika & djela Hugh Granta. S druge strane, mnoge je iznenadio izbor američkih redatelja, braće Weitz (autori "Američke Pite") za jedan tipično engleski rukopis, baš poput izbora Teksašanke Renee Zellweger za "Bridget Jones". Da li u strahu pred "oštrim" britanskim kritičarima ili zato što su imali kvalitetan rukopis, braća Weitz nisu se pretrgli intervencijama, ali to se ovdje može iščitati kao kompliment: ukoliko nemate primjedbi na režiju znači da je više manje sve odrađeno kako treba. Ipak, prava zvijezda neosporno je sam Hugh Grant kojem dobro parira mladi debitant Nicholas Hoult (možda nije umjesno uspoređivati, ali njihov odnos dosta nalikuje odnosu Willis-Osment u "Šestom čulu" mada je sami koncept bliži onom što su Willis & Spenser Breslin ponudili u "The Kidu").

Ukupno, simpatičan, svakako nepredvidljiv rad o muškim frustracijama iz kojeg se u svakom trenutku vidi engleski rukopis mada bez one prepoznatljive otočke oporosti. Uz niz šarmantnih, verbalnih međuigri dvojice glavnih protagonista, favorit scena potpisnika ovih redova je trenutak kada Will i Marcus jedan drugom pokušavaju definirati, točnije objasniti razliku između prijateljice i cure (mada nije za odbaciti ni završna scena kada Hugh pomaže Marcusu u izvođenju "Killing Me Softly"). S jedne strane iskusni ženskaroš s emotivnim razmoilaženjima, a s druge neiskusni klinac s vrlo, vrlo ozbiljnom tezom o razlikama između to dvoje...

About a Boy 3
About a Boy 4
« povratak Vlado Ercegović
Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
© 2003 popcorn.hr