VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: SLUČAJNI MILIJUNAŠ (Mr. Deeds)

Bez ocjene
HRVATSKI NASLOV:
SLUČAJNI MILIJUNAŠ
NASLOV ORIGINALA:
Mr. Deeds
REŽIJA:
Steven Brill
SCENARIJ:
Remake originala Roberta Riskina po kazališnom komadu Kellenda Budingtona
GLAVNE ULOGE:
Adam Sandler, Winona Ryder, John Torturro, Steve Buscemi, Jared Harris
ŽANR:
Komedija
PRODUKCIJA:
Columbia
DISTRIBUCIJA:
Continental
TRAJANJE:
96 min
GODINA:
2002
WEB:
Mr. Deeds
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: SLUČAJNI MILIJUNAŠ / Mr. Deeds

Recenzija: SLUČAJNI MILIJUNAŠ / Mr. Deeds SLUČAJNI MILIJUNAŠ
(Mr. Deeds)

Mrcvarenje jednog klasika
Longfellow Deeds dobroćudni je i naivni vlasnik picerije u pitoresknom provincijalnom američkom gradiću Mandrake Falls koji osim svog ugostiteljskog posla ujedno obnaša i časnu dužnost šefa lokalne vatrogasne jedinice. Ono što gospodin Deeds ne zna jest da ima dalekog i upravo bezobrazno bogatog ujaka, no kad se ovaj u pokušaju osvajanja Everesta na smrt smrzne Deeds, ni kriv ni dužan postaje jedini nasljednik njegovog 40 milijardi dolara vrijednog medijskog carstva.
SLUČAJNI MILIJUNAŠ / Mr. Deeds

Ovaj nenadan obrat situacije podjednako je iznenadio i naivnog provincijalnog vatrogasca i korumpiranog direktora ujakove mu korporacije Cedar koji je u stalnoj pohlepi za novcem pošto poto želi razbiti na manje dijelove, no na putu mu se naravno nalazi smotani Deeds...
slika_2
slika_3
Ovih se dana u našim kinima možete na svoje oči uvjeriti kakvu svinjariju, novaca vječno gladna hollywoodska mašinerija i jedan netalentirani komičar, mogu napraviti od jedne od najduhovitijih komedija velikog američkog redatelja Franka Capre... Prije točno 66 godina (dakle daleke 1936.) veliki je američki redatelj Frank Capra dokazao da velika ljubav prema filmu i zrncem neprikosnovenog talenta može, kako su to kritičari u slučaju filma "Gospodin Deeds ide u grad" (tako naime glasi pun naslov njegova originalnog djela) voljeli isticati, i od besramno jednostavne priče sa neskrivenom populisitičkom potkom napraviti šarmantan, karizmatičan i Oscara vrijedan film (dobio ga je sam Capra za režiju).

Šezdeset i šest godina kasnije, jedan od najbolje plaćenih hollywoodskih komičara današnjice, imenom i prezimenom Adam Sandler, ničim izazvan dohvatio se ovog vrijednog komadićka američke filmske kulture i na žalost mnogobrojnih Caprinih štovatelja te poklonika dobre filmske komedije iskasapio ovu klasičnu celuloidnbu bajku do neprepoznatljivosti.

Nakon katastrofalnog floppa koji je na na američkim i svjetskim kino blagajnama doživjela njegova glupava komedija "Little Nicky" Sandler je očigledno želio svojim slijedećim filmom potvrditi opravdanost svojih basnoslovnih honorara ne prezajući pri tome ni od besramne krađe a slučaj je htio da ceh plati baš Capra, uz Johna Forda i Howrda Hawksa jedna od najvećih ikona starog Hollywooda.

Recept je naime bio jednostavan, ako Sandlerove originalne komičarske ideje više ne pale kod publike, a nakon spomenutog "Nickyja" to je već svima bilo posve jasno, trebalo se okrenuti provjerenim filmskim formulama koje uspješno odoljevaju zubu vremena i uvijek iznova nasmijavaju nove genaracije poklonika filmske komedije.

Kako to rekosmo na početku osvrta, Caprin "Mr. Deeds" bio je očigledno idalan izbor koji je Sandler nažalost iskoristio kao kantu za napucavanje svih svojih već viđenih viceva i izlizanih gegova. Njegov remake jednostvano ne odlikuju ni šarmantna prostodušnost originala, ni njegovi karizmatični glumci (Sandler i Ryderova jednostavno nisu ni do koljena Gary Cooperu i Jean Artur), a ono što najviše ide na živce jest sveprisutno i stalno pomanjkanje poštovanja prema izvorniku čiji je otac jedan od najvećih filmskih majstora klasičnog Hoolywooda.

"Slučajni milijunaš" nije dakle ništa drugo nego bezobrazna i neinteligentna prostitucija jednog klasika u svrhu zadovoljenja beskrajnih apetita jednog netalentiranog, preplaćenog komičara i njegovih novaca vječno gladnih producenata.

Ukoliko pak želite pogledati kako se vrhunski filmski stvaraoci na pravi način odnose prema filmskoj ostavštini iz doba Franka Capre otiđite do najbliže videoteke i pogledajte "The Hudsucker Proxy" braće Coen, a kina u kojima igra ovaj karikaturalni remake mirne duše zaobiđite u širokom luku.
slika
slika_4
« povratak dahh
Bez ocjene
© 2003 popcorn.hr