VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: CHOPPER (Chopper)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
CHOPPER
NASLOV ORIGINALA:
Chopper
REŽIJA:
Andrew Dominik
SCENARIJ:
Andrew Dominik
GLAVNE ULOGE:
Eric Bana (Mark Brandon 'Chopper' Read), Simon Lyndon (Jimmy Loughnan), David Field (Keithy George), Daniel Wyllie (Bluey), Bill Young (Det. Downie), Vince Colosimo (Neville Bartos), Kenny Graham (Keith Read), Kate Beahan (Tanya)
ŽANR:
Kriminalistički / Biografski
PRODUKCIJA:
Mushroom Pictures, Australia
DISTRIBUCIJA:
Continental film
TRAJANJE:
90 min
GODINA:
200.
IZDANJE:
vhs
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: CHOPPER / Chopper

Recenzija: CHOPPER / Chopper CHOPPER
(Chopper)

Lijep, lud i zao...
Mark Brandon Read je čovjek koji danas mirno živi na Tasmaniji i bavi se poljoprivredom no početkom devedesetih ovaj je čovjek poznatiji po nadimku "Chopper" bio najstrahotniji i najlegendarniji kriminalac Australije dvadesetog stoljeća sa karizmom koja se mogla uspoređivati samo sa onom koja krasi australskog Robina Hooda , Neda Kellya.
CHOPPER / Chopper

Surovi psihopat i hladnokrvni ubojica "Chopper" je većinu svoje mladosti proveo po najzloglasnijim australskim zatvorima u kojima je i napisao svoju autobiografiju, bestseller pod naslovom "From the Inside" na čijoj se slobodnoj interpretaciji zasniva i ovaj film... Sve sam više sklon uvjerenju da iz Australije na ove prostore dolaze samo gledanja zaista vrijedni filmovi, ma o kako bizarnim likovima i temema isti progovarali.
"Chopper" je upravo jedan od takvih filmova, sirova, neposredana i užasavajuća slikovnica nasilja prema kojoj je kultni "Romper Stomper" pričica za djecu iz vrtića.

Ono što će vam, siguran sam, nakostriješiti dlačice na zatiljku jest činjenica da se ovaj film gleda sa bolesnom radoznalošću i zanimanjem. "Chopper" je naime paradigma zla, njegovo najočiglednije očitovanje u ljudskom obličju. Bolestan, asocijalan nasilnik, sa perverznim smislom za humor čijih se djela bojite, i čija vam se životna filozofija gadi. Psihotični ubojica koji vam kako film sve dalje teče, o užasa, sve više postaje simpatičan i koji vam na koncu priraste srcu k'o čir želucu, što je valjda najbolja potvrda da svatko od nas negdje duboko nosi sjeme iskonskog i nepatvorenog zla.

Gledanje "Choppera" upravo je takvo iskustvo, nalik na psihoterapijskom otkrivanju vlastite tamne strane. Tijekom cijelog filma jednostavno nemožete odlijepiti oči od užasavajućih slika nasilja koje plaze ekranom, ona tamna strana u vama jednostavno traži još i još i još... a Andrew Dominik (scenarist i redatelj filma) i fenomenalni Eric "Hulk" Bana u ulozi manijakalnog Choppera isporučuju željeno bez pardona. "Chopper" je dakle Strašan ... dolovce strašan film.
Chopper
« povratak dahh
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr