VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: TOČKOVI (Točkovi)

Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
TOČKOVI
NASLOV ORIGINALA:
Točkovi
REŽIJA:
Đordje Milosavljević
SCENARIJ:
Đordje Milosavljević
GLAVNE ULOGE:
Dragan Mićanović, Anica Dobra, Ljubiša Samardzić, Nikola Kojo, Bogdan Diklić, Neda Arnerić, Svetozar Cvetković, Milan Milorad
Mandic, Isidora Minić, Dragan Petrović.
ŽANR:
Crna komedija
DISTRIBUCIJA:
Adria Art Artist
TRAJANJE:
90 min
GODINA:
2003
AUDIO JEZICI:
srpski
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: TOČKOVI / Točkovi

Recenzija: TOČKOVI / Točkovi TOČKOVI
(Točkovi)

Đorđe Milosavljević istaknuti je srpski strip scenarist i pisac kojeg Srbi vole usporediti s Quentinom Tarantinom stavljajući mu  malo  pretveliku lovoriku na glavu. Milosavljević je bez daljnjega jedan od onih tipova koji svakih par godina zabljesnu u svojoj generaciji i koji se izdignu iznad prosjeka, no njegov dosadašnji rad, ma koliko bio hvale vrijedan, daleko je od nečega što bi ga moglo okarakterizirati tako vizionarskim i inovativnim epitetom kakvim ga časte u domovini.

TOČKOVI / Točkovi

Točkovi su Milosavljevićev prvi režiserski uradak u kojem se naravno, pojavio i kao scenarist, a za sam film kažu da je jednako oduševio i kritiku i publiku što se ne pamti još od glasovitih "Maratonaca". I opet marketinško napuhavanje stvari na koje neću trošiti riječi, no izvidno je da svaka zemlja voli svoje hrabre ljude, a kad je novovalni Srpski film u igri, neka to bude Đorđe, nemam s tim problema.

Film "Točkovi" nakon prvog gledanja jasno govori kako Milosavljević zna složiti priču iz nečega što priču uopće nema, za razliku od mnogih domaćih autora (htio ne htio, usporedba Hrvatskog i Srpskog filma je neizbježna, pa ipak smo dijelili kinematografiju skoro 50 godina i učili jedni od drugih), koji ne bi mogli složiti zanimljiv filma niti kad bi im za scenario poslužila nekakva krležijanska knjižurina biblijskog formata.

Mislosavljević tako priča priču o Nebojši, beograđaninu koji se jednog vikenda zaputi k svome ocu u provinciju. No putem se obruši strahovito nevrijeme koje uzrokuju poplavu, pa Nebojša uvidjevši da je nastavak puta nemoguć, odluči sačekati jutro u motelu "Točak". Stalni gosti "Točka", točnije njegova restorana, slikovita je galerija likova mutne sorte, od švercera oružjem, dilera, i ostale vrste prevaranata. Uz nekoliko kratkih kadrova uvertire, "društvo" optuži Nebojšu za niz ubojstava koja su se u njihovom kraju misteriozno desila prethodnih dana, a Nebojša zatečen prepadom, dolazi u situaciju u kojoj se sam samcat i poptuno nevin, odsiječen do svijeta, mora boriti za vlastiti život kojeg ugrožavaju otpadnici okrvavljenih ruku i društveni šljam.

Ne znam koliko je Milosavljević u ovu priču namjrno unosio simboliku, i ne bih želio tražiti neku skrivenu poruku u ovoj noir komediji, no ne mogu se oteti dojmu da je ovo prilično jasan prikaz događanja u Srbiji u vrijeme kad je film nastao (1999.). Prilično sarkastično Milosavljević čini mi se poručuje kako su  oni koji su bombardirali Srbiju (NATO) veći zlikovci od onih koji su u tim napadima bili žrtve. Nevini su optuženi od strane onih koji su pravi krivci i koji vuku konce, pravi krivci se prave mutavi, dok savjest mirno spava i nema pojma tko tu pije, a tko plaća.

Bez obzira na sve, "Točkovi" nisu loš film, ali niti film vrijedan neke osobito veće pažnje. Sasvim je dovoljan za popunjavanje rupe jednog filmskog popcorn party maratona s tematikom srpskog filma, u kojem će biti zaboravljen već nakon što zavrtite "Rane" ili "Lepa sela...". Nekoliko dobrih fora, i izvrsni Ljubiša Samardžić, Bogdan Diklić i Nikola Kojo (nezaboravna uloga Velizara iz serije "Sivi dom"), uz neloše odrađene uloge Dragana Mićanovića i Anice Dobre, nisu baš neka veća kreditacija. Film preporučujem odgledati čisto zbog filmske kulture, uz napomenu da u narednih nekoliko godina od Milosavljevića možemo očekivati vrhunske uratke.

« povratak Zoran Žmirić
Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
© 2003 popcorn.hr