VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: LUDI ZA ORUŽJEM (Bowling for Columbine)

Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
LUDI ZA ORUŽJEM
NASLOV ORIGINALA:
Bowling for Columbine
REŽIJA:
Michael Moore
SCENARIJ:
Michael Moore
GLAVNE ULOGE:
Denise Ames, Arthur A. Busch, George W. Bush, Dick Cheney, Dick Clark, Bill Clinton, Barry Glassner, Charlton Heston, Amanda Lamante, Marilyn Manson, Chris Rock, Jessica Savitch, Matt Stone
ŽANR:
Dokumentarni
PRODUKCIJA:
Alliance
DISTRIBUCIJA:
Discovery
TRAJANJE:
100 min
GODINA:
2002
IZDANJE:
vhs
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: LUDI ZA ORUŽJEM / Bowling for Columbine

Recenzija: LUDI ZA ORUŽJEM / Bowling for Columbine LUDI ZA ORUŽJEM
(Bowling for Columbine)

Oscarom nagrađeni dokumentarac Michaela Moorea "Ludi za oružjem" ("Bowling for Columbine" - nazvanom po srednjoj školi Columbine u kojoj su učenici izvršili zloglasni masakr. Dva srednjoškolca iz gradića Littletona u Coloradu 20. travnja 1999. otišli su na kuglanje, a po završetku uzimaju automatske puške i municiju te u svojoj lokalnoj školi usmrćuju 12 đaka i jednog profesora da bi na kraju izvršili samoubojstvo) gdje autor razotkriva, kritizira i ismijava američku ljubav prema vatrenom oružju.

LUDI ZA ORUŽJEM / Bowling for Columbine

No, tu nije stao: nastavio je s političkim angažmanom na dodjeli Oscara (javno prozivajući Busha da je prijevarom došao do predsjedničkog mandata), te svojim novim radom "Fahrenhait 9/11" koji mu je osigurao Zlatnu palmu na ovogodišnjem canneskom festivalu gdje još agresivnije proziva Busha i zbog povezanosti s obitelji Bin Ladena i zbog krivnje za teroristički napad 11. rujna 2001. Moore je tako postao pravi fenomen, i to ne bez razloga. Slava filma proširena je i brojnim nagradama na uglednim festivalima, što je autora promoviralo u jednu od najpopularnijih i najzanimljivijih osoba današnjeg filma. I to ne samo zbog žestokih kritika na račun američkog društva i američke administracije.

U filmu se poput klupka odmotava i zamotava neodgonetljiva potraga za objašnjenjem uzroka jedinstvena američkog fenomena: Amerikanci sliče paranoidnoj masi koja se naoružava iz straha, zbog obrane, iz hira, nezrelosti ili potpuno mehanički, bez razmišljanja. U filmu se prikazuju činjenice vezane uz politiku, američku povijest, tragedije iz života ljudi uzrokovane ubojstvima iz vatrenog oružja, intervjui s ljudima koji su blisko povezani s oružjem, no nikad se ''istina'' ne servira u eksplicitnom obliku, nego se u toj silovitoj dokumentaciji filmskih zapisa sam autor, ujedno i glavni sudionik, poput znatiželjnog i neiskvarenog djeteta neprekidno trudi postavljati pitanja i pronaći u masi odgovor koji bi objasnio taj društveni apsurd…

Možemo samo žaliti što naša kinematografija nema jednog takvog autora koji će progovarati o nasilju. Mada akcija "Zbogom oružje" (ili tako nekako) traje godinama, nema dana kada u crnim kronikama ne osvane vijest o nekakvom masakru, i to ne između lokalnih bandi, nego sve češće se oružje nalazi u rukama djece kojima je ono ostavljeno nadohvat ruku. A napunjen pištolj nikad nije bio igračka, već isključivo smrtonosno oružje, što se saznaje kad su već posljedice evidentne i najčešće kobne. A kad nam već pravosudni sustav ne funkcionira u tom smjeru, nije li vrijeme da Hrvatska dobije svog Michaela Moorea. Rat je odavno gotov i nitko više ne može reći da ima oružje u ime obrane svetog cilja i jedino što nam ostaje jest raditi rigorozne kontrole i izricati još rigoroznije kazne za nedozvoljeno posjedovanje. U protivnom, slučaj "Columbine" mogli bi nadmašiti. I na kraju, smatram da bi DVD filma "Ludi za oružjem" trebalo plasirati u najtiražnijoj domaćoj novini (nek se dogovore tko je ta), a tako dostupan najširoj mogućoj javnosti možda bi otvorio oči nadležnima koji bi morali ponuditi konkretnije akcije u oduzimanju oružja i jasno, samim tim i spriječavanju nasilja. U protivnom, očekuje nas još koja vijest iz crne kronike, baš poput onog što Petar Krelja postavlja u svom filmu "Ispod crte": nezaliječene  ratne traume prijete razoriti cijelu jednu obitelj. Treba li nam još takvih slučaja - jer, to se ne događa samo u filmu gospodina Krelje!

« povratak Vlado Ercegović
Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5
© 2003 popcorn.hr