VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: STUDENGORA (Cold Mountain)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
STUDENGORA
NASLOV ORIGINALA:
Cold Mountain
REŽIJA:
Anthony Minghella
SCENARIJ:
Anthony Minghella
GLAVNE ULOGE:
Jude Law, Nicole Kidman, Renee Zelweger, Donald Sutherland, Natalie Portman, Philip Seymour Hoffman, Giovani Ribisi
ŽANR:
Ratni / Akcijski / Drama / Povijesni
PRODUKCIJA:
Miramax, SAD
GODINA:
2003.
IZDANJE:
vhs
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: STUDENGORA / Cold Mountain

Recenzija: STUDENGORA / Cold Mountain STUDENGORA
(Cold Mountain)

Minghellina Odiseja...

Godina je 1864. i SAD se nalaze u vrtlogu građanskog rata. Usred pakla stalnih borbi jedan se ranjenik, južnjački vojnik Inman (Law) odlučuje na povratak kući, svojoj voljenoj Adi (Kidman). Povratak je težak, dugotrajan i opasan a Inam na putu susreće niz šarolikih namjrnika u čijim se osobnim pričama ogleda sva tragičnost i besmislenost velikog sukoba. Ada je pak sa druge strane prisljena ratnim (ne)prilikama mora naučiti živjeti samostalno bez očeve pomoći u čemu joj pomaže lutalica po imenu Ruby (Zelweger)...

STUDENGORA / Cold Mountain

Neznam za Vas ali ja pred Minghellinim filmovima osjećam izvjesno strahopoštovanje koje u literaturi mogu usporediti jedino sa povremenim očešavanjem o ruske klasike...

studengora 1
studengora 3

Pučki rečeno njegovi su filmovi ("Engleski Pacijent", "Talentirani gosp. Ripley") poput djela Dostojevskog ili Lava Tolstoja dugačke i duboke rijeke u koje je, ukoliko niste dobar plivač, opasno uranjati. Isto bi se dakle mirna srca moglo ustvrditi i za "Studengoru". Minghela je minuciozan i kompleksan filmaš, i reći za ovaj njegov najnoviji film kako je u pitanju parafraza Homerove Odiseje (scenarij filma nastao je prema istoimenom romanu Charlesa Fraziera) bila bi krajnja simplifikacija viđenog. Usporedba doduše baš kao što je to slučaj sa "O Brother Where Art Thou?" stoji, no dok je razigrana filmska slikovnica iz doba američke velike depresije braće Coen nalik na žuboreći potočić Minghellino je djelo kompleksna freska moćnog i širokog toka poput Dunava u čijim se vodama ogledaju univerzalna pitanja morala, hrabrosti, nasilja i naravno ljubavi.

Vizualno film je prekrasan (izvanredan snimateljski rad Johna Sealesa) a dramaturški gotovo besprijekoran. Minghella u filmu majstorski isprepliće dvije sastavnice: epiku velikog ratnog sukoba i emotivnu ljubavnu priču dvoje glavnih likova vješto koristeći brojne flashbackove kako bi zbivanja koja se odvijaju pred našim očima dao valjan kontekst i dublji značaj.

Jude Law u ulozi novovjekog Odiseja je izvanredan i s punim se pravom može reći kako će ovaj britanski glumac (koji svoje nesumnjive glumačke kvalitete potvrđuje iz filma u film) pun raskoš svojeg umjetničkog talenta tek pokazati u godinama i filmovima koji slijede.

Uloga Ade, kombinacija kraljevne na zrnu graška i vjerne Penelope koja strpljivo čeka povratak svog dragog, Kidmanovoj stoji kao da joj je po mjeri napravljena dok je pravi dragulj filma Renee Zelweger u roli Telemaha pardon Ruby zasigurno vrijedna osvojenih Oscara i Zlatnog Globusa.

Jedna od vrijednosti filma jest svakako niz odličnih epizodnih glumačkih kreacija Natalie Portman, Kathy Baker, Jamesa Gammona, Giovanija Ribisija te posebice Philipa Seymoura Hoffmana u kratkoj ali pamtljivoj ulozi propovjednika.

Ukupno uzevši "Studengora" je vrlo dobar film, epsko djelo koje doduše nije za svakoga ali u kojem istinski filmoljupci mogu naći hrpu razloga za izvanredan filmski doživljalj.
Ukoliko ste dakle "dobar plivač" hitnite se naglavce.

studengora 2
studengora 4
« povratak dahh
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr