VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: PUT OKO SVIJETA U 80 DANA (Around the world in 80 Days)

Ukupan dojam: 2 / 5Ukupan dojam: 2 / 5Ukupan dojam: 2 / 5Ukupan dojam: 2 / 5Ukupan dojam: 2 / 5
HRVATSKI NASLOV:
PUT OKO SVIJETA U 80 DANA
NASLOV ORIGINALA:
Around the world in 80 Days
REŽIJA:
Frank Coraci
SCENARIJ:
David Nathaniel Titcher
GLAVNE ULOGE:
Jackie Chan, Steve Coogan, Cecile De France, Jim Broadbent
ŽANR:
Komedija / Akcijski / Avanturistički
PRODUKCIJA:
Buena Vista Pictures, SAD
DISTRIBUCIJA:
Blitz
TRAJANJE:
125 min
GODINA:
2004.
WEB:
Around the world in 80 Days
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: PUT OKO SVIJETA U 80 DANA / Around the world in 80 Days
nevjerojatno koliko su pedesetih godina imali puno više smisla za ekranizaciju Verneovih legendarnih djela...Put u središte zemlje (gdje je gotovo jedina izmjena što je profesor Oliver Biedenbrock postao Škot umjesto Nijemca) 20 000 milja ispod mora (oba u Disneyevoj produkciji) i već spomenuti Put Oko Svijeta sa Davidom Nivenom....ovo što nažalost imamo priliku gledati u kinima je čisti kulturocid....IZBJEGAVATI POD SVAKU CIJENU i besplatna kino karta je previše za ovu bljezgariju...
Komentar: Rommel 19.09.2004.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: PUT OKO SVIJETA U 80 DANA / Around the world in 80 Days

Recenzija: PUT OKO SVIJETA U 80 DANA / Around the world in 80 Days PUT OKO SVIJETA U 80 DANA
(Around the world in 80 Days)

Tanušna filmska slikovnica

Londonski izumitelj Phileas Fogg okladi se sa engleskim lordom Kelvinom da će u roku od 80 dana obići svijet.
Nakon što je oklada sklopljena Fogg zajedno sa svojim slugom Passpeartoutom i francuskom umjetnicom i avanturisticom Monique kreće u uzbudljivu pustolovinom kopnom, morem i zrakom...

PUT OKO SVIJETA U 80 DANA / Around the world in 80 Days

Nema mi gore stvari nego kad hollywoodski mudraci krenu ponovno cijediti lovu iz već dobrano "premlaćenog magarca" pa u svrhu navodnog oplemenjivanja poznatog nam literarno-filmskog materijala krenu izmišljati toplu vodu.

80days-slika 1
80days-slika 3

Verneovo je klasično djelo doživjelo već bezbroj manje ili više uspješnih filmskih uprizorenja (ja sam ih na IMDB-u brijući onak letimično izbrojao dvadesetak), od kojih je najpoznatije svakako ono Oskarom ovjenčano iz 1956. godine sa Davidom Nivenom u glavnoj ulozi, pa su producenti ovog najnovijeg uskrsnuća gospodina Fogga i njegova vjernog pratitelja Passpeartouta, ako zbog ničeg drugog onda zbog štovanja prema jednom od najvećih vizionara (znanstevno) fantastične literature, spram njegova besmrtna romana mogli, ma što mogli, morali imati malo više obzira.

Nažalost dobar ukus i poštovanje poodavno su postali beznačajni čimbenici u hollywoodskoj vječnoj utrci za lovom, pa se eto i ovaj put našao netko pametan (a scenarist ovog nedjela odazivlje se na ime David Nathaniel Titcher) i odlučio uzbudljivu priču začinit sa nekoliko tipično američkih nebuloza.

Ovdje prvenstveno mislim na pljačku engleske banke iz koje je dobrohotni Passpeartout krade figuricu Bude od zelenog žada, sveti predmet koji pripada njegovom selu u Kini a o koje, zar ste sumnjali, u Verneovom izvorniku nema ni u tragovima. No ako se ovaj izmišljeni podzaplet donekle i može opravdati potrebom da se na mala vrata u film uvuče Jackie Chan kako onda objasniti promjenu lika Phileasa Fogga koji je od odmjerenog Londonskog gentlmana naprasno postao trknuto britansko izumiteljsko spadalo, trapavo izvedeni amalgam izvornog lika i vizionarskog lika samog pisca.
Foggovi "zabavni" izumiteljski pokušaji i njihovi plodovi u liku najraznovrsnijih gadgeta, osim što na ekranu plijene pozornost i daju redatelju mogućnost pogravanja raznim specijalnim efektima (bez kojih se naprosto više nemože zamisliti niti jedan visoko budžetski hollywoodski projekt) jednostavno ne dopridonose previše zabavnosti samog filma a uvelike razbijaju čaroliju originalne Verneove priče.

Ruku na srce Jackie Chan je kao i uvijek kada na red dođe čisti fizički dio filma potpuno u svojem elementu no kako njegov Passpeartout inercijom predloška ipak nije glavni lik, čim njegov fokus sklizne sa njegovih vratolomija radnja rapidno gubi i na tempu i zanimljivosti.

Jedini svijetao trenutak ove verzije "Puta oko svijeta u 80 Dana" sjest hrpa cameo uloga brojnih poznatih hollywoodskih zvijezda Kathy Bates, Rob Scheneider, John Cleese i poglavito braća Owen u roli braće Wright te nevjerojatno smiješni Arnold Schwartzenegger u roli princa Hapija.

Sve u svemu riječ je o šarenoj hollywoodskoj slikovnici koja usprkos hrpi lijepih bojica i brdu novca koji je  u nju uložen (produkcija je vrijedna preko 120 milijuna američkih dolara) ipak nudi tek tanušnu filmsku zabavu.

Premalo, kako za poklonike Jackie Chana tako bogami i za poklonika Julesa Vernea...

80days-slika 4
80days-slika 5
80days-slika 2
80days-slika 6
« povratak dahh
Ukupan dojam: 2 / 5Ukupan dojam: 2 / 5Ukupan dojam: 2 / 5Ukupan dojam: 2 / 5Ukupan dojam: 2 / 5
© 2003 popcorn.hr