VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: DIVLJA PROSTRANSTVA (Open Range)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
DIVLJA PROSTRANSTVA
NASLOV ORIGINALA:
Open Range
REŽIJA:
Kevin Costner
SCENARIJ:
Craig Storper prema romanu Lauran Paine
GLAVNE ULOGE:
Robert Duvall, Kevin Costner, Annette Bening, Michael Gambon, Michael Jeter, Diego Luna, James Russo, Abraham Benrubi, Dean McDermott, Kim Coates
ŽANR:
Vestern
PRODUKCIJA:
Buena Vista Pictures
DISTRIBUCIJA:
Discovery
TRAJANJE:
139 min
GODINA:
2003.
WEB:
Open Range
DODACI:
Izbor scena, komentar redatelja, "Open Range" dokumentarac o Divljem zapadu
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Re: DIVLJA PROSTRANSTVA / Open Range
slažem se,izniman film,IZNIMAN
Komentar: smogovac 05.07.2005.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: DIVLJA PROSTRANSTVA / Open Range

Recenzija: DIVLJA PROSTRANSTVA / Open Range DIVLJA PROSTRANSTVA
(Open Range)

Besmrtni divlji zapad...

Kraj je 19. stoljeća, golema prostranstva divljeg zapada polako ali sigurno dolaze nadomak civilizacije i nesputani život slobodnih goniča stoke sve se češće sudara sa beskrupuloznim shvaćanjem poduzetništva velikih zemljoposjednika i trgovaca.

DIVLJA PROSTRANSTVA / Open Range

Stari kauboj Boss Spearman i njegovi pomoćnici iskusni Charley Waite, trapavi Mose i mladi Button posljednji su izdanci slobodnih goniča stoke koji tjerajući svoje stado igrom slučaja staju na žulj surovom rančeru Dentonu Baxteru. Nakon što u gradskoj trgovini Mose upadne u tuču sa Baxterovim ljudima, rančerovi kauboji napadaju Spearmanovo stado ubijaju Mosea i teško ranjavaju mladog Buttona. Dvojica iskusnih kauboja vraćaju se u grad odlučni da pravdu istjeraju na čistac na stari način... olovom iz svojeg oružja.

Open range - slika 2
Open range - slika 3

Svako malo netko negdje konstatira kako je western poodavno već mrtav žanr samo da bi već slijedećeg dana, tjedna ili mjeseca odnekud iskočio film poput ovog i pokazao kako u časnoj starini još uvijek ima sasvim dovoljno žara...

Stvar je jednostavna, Kevin Costner bi se zaista trebao posve okrenuti westernima i zanemariti sve ostalo. Njegovo najnovije čedo, "Divlja Prostranstva", najbolji je dokaz kako ovaj, od kritike vrlo često ismijavan i omalovažavan filmaš, ima vrlo istančanu umjetničku žicu barem kada je Divlji Zapad u pitanju.

Rijetko se naime viđa film iz čijeg svakog kadra doslovce kapa ljubav i nostalgija za najmitskijim djelićem kratke ali burne američke povijesti. "Divlja Prostranstva" su film epskih dimenzija, spor i surov kao uostalom i život u to doba te istodobno i jednostavan i kompleksan baš kao i ljudi o kojima priča (obavezno pogledajte dokumentarac o životu na Divljem zapadu u dodacima DVD izdanja).

U osnovi jednostavna životna priča o teškom kaubojskom životu, slučajnoj ljubavi između muškraca i žene te naravno zločinu i osveti od kakvih je i sazdana povijest naseljavanja američkih divljih prostranstava, majstorski je izdignuta na nivo minuciozno oslikane filmske freske, upečatljivog svjedočanstva o jedno davno izgubljenom vremenu.

Ono što svakako treba istaknuti jest Costnerovo majstorstvo u dočaravanju atmosfere i ritma života tog vremena. Beskrajna strpljivost u razvijanju radnje, odsustvo bilo kakve žurbe (čak i kada je konačni obračun u pitanju), škrti kao nožem odrezani ali značenjem bremeniti dijalozi doslovce vas čupaju iz fotelje i uvlače u svijet u kojem je povjerenje najsvetija stvar na svijetu a pravda se istjeruje krvlju i barutom (zaboravite sve one stilizirane obračune kod O.K. korala, revolveraški su dvoboji pretpostavljam upravo ovako izgledali).

Sam Costner i Duvall izvanredni su u glavnim ulogama, ako imalo volite westerne u ova dva "izraubana" kauboja koji su zajedno vidjeli svijeta i nagonili se goveda u tolikoj mjeri da jedan dovršava rečenicu onog drugog dan nakon što je ona započeta jednostavno se morate zaljubiti na prvi pogled, kao uostalom i u film u cjelini.

Kapa,pardon, šešir dolje mr. Costner...."Divlja Prostrastva" su zaista izniman film.

Open range - slika 1
« povratak dahh
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr