VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: OCEANOVIH 12 (Oceans 12)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
OCEANOVIH 12
NASLOV ORIGINALA:
Oceans 12
REŽIJA:
Steven Soderbergh
SCENARIJ:
George Nolfi
GLAVNE ULOGE:
George Clooney, Brad Pitt , Matt Damon, Catherine Zeta-Jones, Andy Garcia, Don Cheadle, Bernie Mac, Julia Roberts,Carl
Reiner, Elliot Gould
ŽANR:
Komedija / Akcijski
PRODUKCIJA:
Warner Bros.
DISTRIBUCIJA:
Intercom Issa
TRAJANJE:
130 min
GODINA:
2004.
WEB:
Oceans 12
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: OCEANOVIH 12 / Oceans 12
Jednako mišljenje imam i ja. Makar su mogli malo bolje rasplet napraviti, ali film je jedno od osvježenja ove godine.
Cassel mi se jedini nije svidio...
Komentar: Donnie Darko 02.01.2005.

Re: OCEANOVIH 12 / Oceans 12
Meni ovaj primjerak iritira uši, pardon oči...
Komentar: DarkMauL 02.01.2005.

Re: OCEANOVIH 12 / Oceans 12
avoidable...
Komentar: Rommel 02.01.2005.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: OCEANOVIH 12 / Oceans 12

Recenzija: OCEANOVIH 12 / Oceans 12 OCEANOVIH 12
(Oceans 12)

Jazz session...

Tri godine nakon što su Danny Ocean i njegova klapa u Las Vegasu ukrali 160 milijuna iz casina Terry Benedicta šarmantni se lopov ponovno priženio Tessom i polako se privikava na miran obiteljski život u predgrađu. Ostatak družine (Rusty, Caldwell, Basher itd...) također se okrenuo  poštenom građanskom životu no njihovu idilu iznenada narušava Benedictov ponovni dolazak koji nakon što im je svima ušao u trag pljačkaškoj skupini daje ultimatum, ili će mu isplatiti ukradenih 160 milijuna dolara sa kamatama ili će ih pobiti sve do jednoga.

OCEANOVIH 12 / Oceans 12

Dok vrijeme ističe Oceanova se ekipa ponovno okuplja i kreće za Evropu u još jednu, posljednju zajedničku akciju. No stvari se dolaskom na stari kontinent dodatno kompliciraju kada im u trag uđe Rustyeva bivša cura sada detektivka Europola Isabel Lahiri i kada ih na zub uzme sujetni francuski pljačkaš Francois Toulour zvan "Noćna Lisica" koji se kiti titulom najvećeg kradljivca na svijetu i koji u Dannyevom dolasku u Europu shvaća kao veliku prijetnju i izazov...

Oceans12-1
Oceans12-2

Soderberghov je film nalik na jazz glazbu, njegovo sinkopirano filmaštvo vam se ili ludo sviđa ili do besvijestoi iritira uši, pardon oči...

Zamislite zabiti gradski klub, u čijem dimom cigareta ispunjenom polumraku skupina vrhunskih jazzera drnda po svojim glazbalima za svoj gušt i dušu, zamislite session bez strogo zadanih nota i repertoara zasnovan na čistom talentu, improvizaciji i osjećajem za ritam i melodiju i dobit' će te otprilike sliku o tome što je Soderbergh imao na umu snimajući "Oceanovih 12".

Inteligentno i hrabro ostavljajući samu priču filma u nekom tamo trećem planu čovjek je naime doslovce pustio s lanca svoju zvijezdanu glumačku ekipu da unutar njenih labavo postavljenih okvira haklaju jedni druge do mile volje redateljski intervenirajući tek toliko da sve skupa drži vodu.

Rezultat svega je vatromet glumačkih bisera, maštovitih minijatura i apsurdnih ali i zabavnih prizora u kojima će pravi filmski sladokusci nadam se uživati otprilike onako kao što kibiceri uživaju u dobroj malonogometnoj utakmici u kojoj je virtuoznost igrača važnija od rezultata (nekako mi se ipak čini da vam je mali nogomet bliži od jazza).

U Hoolywoodu zaštopanom blatom neinventivnog štancanja "remakea" i "sequela", Soderberghov film koji je, paradoksalno, istovremeno i jedno i drugo (i koji je da spomenemo i taj podatak, na izričit redateljev zahtjev snimljen do u dolar jednakim budžetom kao i izvorni film), strši poput lanterne čije svijetlo kazuje put ka pravoj, inteligentnoj i duhovitoj filmskoj zabavi.

Oceans12-3
Oceans12-4
« povratak dahh
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr