VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: SVE JE COOL (Be Cool)

Ukupan dojam: 2 / 5Ukupan dojam: 2 / 5Ukupan dojam: 2 / 5Ukupan dojam: 2 / 5Ukupan dojam: 2 / 5
HRVATSKI NASLOV:
SVE JE COOL
NASLOV ORIGINALA:
Be Cool
REŽIJA:
F. Gary Gray
SCENARIJ:
Peter Steinfeld (prema knjizi Elmorea Leonarda)
GLAVNE ULOGE:
John Travolta, Uma Thurman, Vince Vaughn, Christina Millian, Harvey Keitel, The Rock, Cedric the Entertainer, Robert Pastorelli, André 3000, Steven Tyler
ŽANR:
Komedija / Kriminalistički
PRODUKCIJA:
MGM
TRAJANJE:
118 min
GODINA:
2005
WEB:
Be Cool
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: SVE JE COOL / Be Cool
O vidi ti njega - bacijo se on u recenziranje. Samo reci čije si popcornove škole recenziranja pobornik :)?
Komentar: sunny 07.04.2005.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: SVE JE COOL / Be Cool

Recenzija: SVE JE COOL / Be Cool SVE JE COOL
(Be Cool)

Parada iritantnih likova

Deset godina nakon originala ('Get Shorty'), u kojem se zelenaš i utjerivač dugova Chili Palmer počeo baviti filmom, stigao je i nastavak. Chiliju je dosta filmske industrije i prebacuje se u glazbenu. Preko udovice svog prijatelja producenta Tommyja Athensa pokušava lansirati mladu pjevačicu Lindu Moon među zvijezde. S tim se ne slažu njen bivši menadžer Nick Carr, njegov kolega Raji (sa svojim tjelesnim čuvarom), producent kojem je Tommy ostao dužan Sin LaSalle (sa svojom bandom) i nekolicina ruskih gangstera.

SVE JE COOL / Be Cool

Kao i golemu većinu filmova, ovog prati prokletstvo nastavka. Original je bio zanimljiv, šarmantan, imao je odlične likove i glumce koji su ih portretirali (Travolta, Gene Hackman, Dennis Farina, Delroy Lindo, James Gandolfini, Rene Russo). Nastavak je suhoparan, nezanimljiv i blijed, lošeg scenarija i prepun iritantnih likova.

Odmah na početku pozitivne stvari poradi ublažavanja dojma. Kao i original, i 'Be Cool' ima Clik Chilija Palmera, šarmantnog, mirnog, ali prilično opasnog tipa, bivšeg člana mafije koji nastoji (nakon filma) uspjeti i u glazbi. Druga dobra stvar je opaska Sina LeSallea o ponižavanju crnaca i njihove kulture, dok su oni izvor i temelj cool pojave, govora, držanja, ponašanja itd. Treba izdvojiti i solidnu bazu Elmore Leonarda, tj. Tarantinovsko-Ritchijevski način isprepletanja velikog broja likova i nekoliko radnji koji neminovno prije ili kasnije imaju nekakve veze s ostalima.

Sve što nije gore nabrojano može se odrediti kao loše. Počevši od čitavog niza iritantnih likova i njihovih pojava do lošeg scenarija i uglavnom isforsiranih šala.

Kao prvo tu je lik Edie Athens (Thurman), udovice koja sa smješkom na licu paradira u bijelim, crvenim i zelenim kombinacijama ili pak minicama (?!?). Zatim je tu producent c-klase Raji (Vaughn), koji se trudi ponašati i govoriti kao crnac (dakle, cool), što ne da mu ne uspijeva, nego se toliko preglumljuje da je to za ne povjerovati. Njegova sjena je izbacivač Elliot (The Rock), koji je, redom, homoseksualac, izbacivač/razbijač, glumac, pjevač i plesač, ima glupu afro frizuru i niski stupanj inteligencije. Nick Carr (Keitel), iako debelo u pedesetima (pretpostavljam), nosi mišić-majicu i zlatni lanac oko vrata. Keitelu kao glumcu svaka čast, ali ovaj imidž više pristaje ulozi svodnika iz 'Taxi Drivera' nego ovdje. Posljednji je plaćeni ubojica Joe Loop (Robert Pastorelli u svom posljednjem nastupu), koji je nekakav mješanac opasnog tipa i blagog ekscentrika, a k tome jako lošeg ponašanja za stolom.

Scenarij Petera Steinfelda ('Analyze That') je blago rečeno loš. Svi novi likovi su iskarikirani do bola, šale su blago rečeno jadne, uz svega 4-5 časnih iznimki, a sve zanimljivo potiče iz Leonardove knjige, koja nema veze sa samim scenarijem. Vrijedna spomena je uvodna Chilijeva rečenica 'I hate sequels' (slična situacija viđena u 'Swordfishu' kada Travoltin lik otvara film rečenicom 'Hollywood danas radi smeće') i primjedba Stevena Tylera (pjevača i frontmena Aerosmitha) kako 'on nije jedan od onih pjevača koji nastupaju u filmovima'.

Još bi spomenuo jednu scenu kojom su (barem domaći distributeri) navlačili ljude da pogledaju film. Dakako, radi se o sceni plesa Travolte i Ume Thurman, koja bi trebala ponoviti onu iz 'Pulp Fictiona'. Naravno, ne uspijeva. Niti je redatelj Gray Tarantino, niti je Steinfeld Tarantino, a ni Uma nije nadrogirana i bosa. Efekt scene je čisto marketinški, a ni izvedba nije ni blizu originalnoj.

Ukoliko sam gadno pogriješio i krivo shvatio sve ovo tj. ako je ovakav prikaz trebalo biti sprdačina na glazbenu industriju, nimalo mi nije žao. Ništa ne poništava idiotnu izvedbu Vincea Vaughna, loš scenarij i činjenicu da je film od originala samo pokupio Travoltu i njegovu 'be cool' izvedbu. Ako vam je do lika Chilija Palmera, radije uzmite Sonenfeldov original. Čisto zato jer u nastavku nije baš sve tako cool.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 2 / 5Ukupan dojam: 2 / 5Ukupan dojam: 2 / 5Ukupan dojam: 2 / 5Ukupan dojam: 2 / 5
© 2003 popcorn.hr