VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: KRALJEVSTVO NEBESKO (Kingdom of Heaven)

Ukupan dojam: 1.5 / 5Ukupan dojam: 1.5 / 5Ukupan dojam: 1.5 / 5Ukupan dojam: 1.5 / 5Ukupan dojam: 1.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
KRALJEVSTVO NEBESKO
NASLOV ORIGINALA:
Kingdom of Heaven
REŽIJA:
Ridley Scott
SCENARIJ:
William Monahan
GLAVNE ULOGE:
Orlando Bloom, Eva Green, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Marton Csokas, Edward Norton, Ghassan Massoud, Liam Neeson
ŽANR:
Akcijski / Drama / Povijesni
PRODUKCIJA:
20th Century Fox
TRAJANJE:
145 min
WEB:
Kingdom of Heaven
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: KRALJEVSTVO NEBESKO / Kingdom of Heaven
Čini se da je osnovni problem filma taj što nema naratora (tipa Ptolomeja u Aleksandru) - jer, koliko ovdašnje i današnje publike poznaje situaciju tog vremena a koja je fokusirana na vrijeme 3 (jako značajne) križarske vojne... Složio bih se oko Ganda da je Scott radio i bolje povijesne filove (na vrhu ipak stoji Duelists), no za razliku od njegovih blockbusterovskih kompromisa (kojima pripada i Gladijator) ovdje je riječ ipak o jednom vrlo, vrlo ozbiljnom filmu (što je Ridley uspio riješiti, pa ma kolike prigovore upućivali nekim sekundarnim manama) i ta se čijenica ne bi smjela zanemariti. Stoga, ja mislim da je ovo za 8 kopalja iznad Aleksandra i Troje zajedno
Komentar: vlado 14.05.2005.

Re: KRALJEVSTVO NEBESKO / Kingdom of Heaven
> Složio bih se oko Ganda da je Scott radio i bolje povijesne filomve ....


Samo ispravka, nisam ja autor recenzije. Definitvno se slazem. Film je svakako jaci od Alexandra i svakako od Troye.
Komentar: Gand 14.05.2005.

Re: KRALJEVSTVO NEBESKO / Kingdom of Heaven
>> ... ovdje je riječ ipak o jednom vrlo, vrlo ozbiljnom filmu (što je Ridley uspio riješiti, pa ma kolike prigovore upućivali nekim sekundarnim manama) i ta se čijenica ne bi smjela zanemariti. Stoga, ja mislim da je ovo za 8 kopalja iznad Aleksandra i Troje zajedno

Slazem se.
Komentar: HAL 9000 16.05.2005.

Re: KRALJEVSTVO NEBESKO / Kingdom of Heaven
Ponavljam, nemam ništa protiv pozitivnih kritika o filmu. Meni je loš, vama je dobar i svaka priča tu prestaje.
:)
Komentar: DarkMauL 17.05.2005.

Re: KRALJEVSTVO NEBESKO / Kingdom of Heaven
Slažem se s Halom 9000. Ovaj film je definitivno za intelektualce. Izvrsni dijalozi tjeraju te da se duboko zamisliš, odlična muzika... Ni slučajno patetičan. Jedan od rijetkih, ako ne i jedini povijesni film, koji je dočarao pravu stvarnost jednog prošlog vremena. Jedan od rijetkih filmova u zadnjih desetak godina, koji ću pogledati više puta. 
Komentar: up 16.06.2005.

Re: KRALJEVSTVO NEBESKO / Kingdom of Heaven
>>Ovaj film je definitivno za intelektualce.

Ja sam, kao, glup? ;)
Komentar: DarkMauL 13.07.2005.

Re: KRALJEVSTVO NEBESKO / Kingdom of Heaven
Ne gledah film, ali svakoga koga sam pitao, kažu da je dobar film. Čudno mi je što mu je Darkie dao ovu ocijenu.
Ali znam da nikako nije bolji od Troje!!! Od Alexsandra sigurno je!;)
Komentar: Delboy 16.12.2005.

Re: KRALJEVSTVO NEBESKO / Kingdom of Heaven
Mislim da je ovo jako dobar film koji se ne bi trebao uspoređivati ni sa Trojom niti sa Aleksandrom.Mislim da je ovaj film htjeo prikazati Crkvu u to vrijeme,Troja je htjela prikazati Ahila kao hrabrog ratnika a Aleksandar taštog,ratnika željnog slave i pamćenja.Mislim da su svi filmovi prikazali svoje priče na svoj način.Osobno mislim da je Kraljevstvo Nebesko film koji ću definitivno pogledati više puta.Ima dobru temu,koja je vrijedna prikazivanja i gledanja.
Komentar: kettyxxx 21.12.2005.

Re: KRALJEVSTVO NEBESKO / Kingdom of Heaven
>>Troja je htjela prikazati Ahila kao hrabrog ratnika

Važnije od toga, je bila pohlepa jednog kralja, koji bi pobio sve svoje ljude samo da sruši Troju. Mislim da je to bila veća priča...
Komentar: Delboy 27.12.2005.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: KRALJEVSTVO NEBESKO / Kingdom of Heaven

Recenzija: KRALJEVSTVO NEBESKO / Kingdom of Heaven KRALJEVSTVO NEBESKO
(Kingdom of Heaven)

Balian od Ibelina (Bloom) je nepriznati sin vlastelina Godfreya (Neeson). Ne zna tko mu je otac i radi kao kovač. Jednog dana se Godfrey pojavi tražeći od sina oprost i ponudi mu da s njim ode u Jeruzalem služiti kralju i narodu. Nedugo zatim, Godfrey umire, a Balian se u Jeruzalemu sprijateljuje s Tiberijem (Irons), kraljem-gubavcem Baldwinom (Norton) i kraljevom sestrom Sybillom (Green), ujedno i suprugom Guy de Lusignana (Csokas), pretendenta za krunu i Balianova neprijatelja.

KRALJEVSTVO NEBESKO / Kingdom of Heaven

Problemi za građane Jeruzalema nastaju kada Saladin (Massoud) odluči vratiti muslimanima ono što im je davno oduzeto – sam Jeruzalem. Lusignan mu se suprotstavlja ne slušajući Balianove savjete. Balian ostaje u gradu kao posljednja crta obrane i na njemu i njegovim vitezovima je da obrane narod od osvajača.

Pokušaj Ridleya Scotta da ponovi uspjeh pet godina starijeg 'Gladijatora' završio je isključivo na pokušaju, budući da je 'Kraljevstvo nebesko' uvjerljivo najlošiji Scottov film, a ujedno i mnogo slabiji od osporavanog Stoneova 'Alexandera'.

Kvalitetu filma je najbolje rezimirati sa dobrom starom Murphyjevom 'ako nešto može poći po zlu, poći će'. Podbačaj na svim razinama, počevši od scenarija, glumaca, većeg dijela vizualne prezentacije, pa do same osobnosti filma.

Monahanov scenarij spada u lošije u posljednjih nekoliko godina, klišeji i patetika su prisutni na gotovo svakom koraku, bilo da se radi o najobičnijem razgovoru dvaju likova ili pak ključnom nadahnuću pred bitku. Likovi su prilično stereotipni i jednolični, a odnosi među njima (posebice Baliana i Sybille) katastrofalni. S glumačke strane prednjači već antipatična pojava Blooma sa mačem u ruci, dok su olako potrošeni talent i karizma Liama Neesona, pojava korpulentnog Brendana Gleesona, a filmu je posebice nepotreban glumac kalibra Edwarda Nortona, koji, poradi zdravstvenog stanja svog lika, gotovo i nema ulogu u filmu tj. uloga mu se svodi na davanje glasa uz jedan prikaz debelo našminkanog lica (koje neodoljivo nalikuje onome Garyja Oldmana iz 'Hannibala'). Glavna ženska rola je također smetnja, jer se dva motiva njene pojave, odnos sa glavnim junakom i uloge u trokutu nepobjedivi junak – nedostupna princeza – ljubomorni suprug niti ne nazire, a kamoli realizira. Zadovoljava jedino Csokas sa svojim ubojitim pogledom i prgavošću (koja naravno biva kažnjena) te donekle Irons i Massou.

'Gladijator' je imao, osim prilično dobrog odnosa između glavnih protagonista, i izvrsno režirane akcijske scene, kako pojedinačne, tako i otvarajuću masovnu. Umjesto da 'Kraljevstvo' slijedi prethodnika barem u tom pogledu, i tu stiže oveće razočaranje. Osim pojedinačnih dvoboja na nekoliko mjesta, film gotovo i ne pokazuje nikakvu borbu. Od dvije masovne, prva se elegantno zaobilazi (???), dok je druga prilično mlaka, loše režirana i montirana sa nekoliko bespotrebnih slow-motion efekata te potpunim izbjegavanjem ovećeg završnog okršaja (ponavljam, ???). Izbjeći glavne dijelove borbe u filmu u kojem bi ona trebala biti Impresivno režirana, napeta i potrebna radnji i našem suosjećanju u poistovjećivanju s likovima, ravno je samoubojstvu. Posebice ako se uzme u obzir da je Scott taj akcijski dio, apsolvirao u više navrata.

Rijetki plusevi na konto filma su gotovo beznačajni, svode se na Csokasovu izvedbu i na fino blaćenje Crkve (ipak se radi o križarskim ratovima), koje se provlači kroz veći dio filma, od početnog ubojstva svećenika-provokatora pa do izjave jeruzalemskog svećenika pred poraz: 'Prijeđi na islam, pokaj se kasnije.' Reda radi ću izdvojiti i činjenicu da je film prošao jako brzo, što dokazuje da nije dosadan, već samo slabo realiziran.

Konačni dojam jako je loš. Film je blijed čak i u odnosu na najslabije konkurente, bez prave radnje, kvalitetnog dijaloga, zanimljivih likova i vizualnog dojma. Daleko najslabiji Scottov film, potpuno beskrvno ostvarenje koje slobodno možete propustiti.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 1.5 / 5Ukupan dojam: 1.5 / 5Ukupan dojam: 1.5 / 5Ukupan dojam: 1.5 / 5Ukupan dojam: 1.5 / 5
© 2003 popcorn.hr