VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: BOURNEOVA NADMOĆ (The Bourne Supremacy)

Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
HRVATSKI NASLOV:
BOURNEOVA NADMOĆ
NASLOV ORIGINALA:
The Bourne Supremacy
REŽIJA:
Paul Greengrass
SCENARIJ:
Paul Gilroy (prema knjizi Roberta Ludluma)
GLAVNE ULOGE:
Matt Damon, Brian Cox, Joan Allen, Karl Urban, Julia Stiles, Franka Potente
ŽANR:
Akcijski / Triler
PRODUKCIJA:
Universal
TRAJANJE:
108 min
GODINA:
2004
WEB:
The Bourne Supremacy
AUDIO JEZICI:
engleski, talijanski
PODNASLOVI:
engleski, talijanski, hrvatski
DODACI:
Explosive deleted scenes
Matching identities: Casting
Keeping it real
Blowing things up
On the move with Jason Bourne
Bourne to be wild: Fight training
Crash cam: Racing through the streets of Moscow
The Go-Mobile revs up the action
Anatomy of a scene: The explosive bridge chase scene
Scoring with John Powell
Trailers: Van Helsing, The Chronicles of Riddick, The Chronicles of Riddick: Pitch Black Special Edition, The Bourne Identity Special Edition
Feature commentary with director Paul Greengrass
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Re: BOURNEOVA NADMOĆ / The Bourne Supremacy
Bolji od Identityja IMO, još kompaktniji i efetktivniji triler. A i redatelj je bolji.
PS. Stavijo si poster od Identityja.
Komentar: sunny 21.05.2005.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: BOURNEOVA NADMOĆ / The Bourne Supremacy

Recenzija: BOURNEOVA NADMOĆ / The Bourne Supremacy BOURNEOVA NADMOĆ
(The Bourne Supremacy)

Dvije godine nakon što je amnezijom pogođeni špijun Jason Bourne (Damon) odustao od prijašnjeg načina života, i dalje ne znajući tko je on zapravo, živi mirnim i povučenim životom sa djevojkom Marie (Potente). Sve do dana kada se ruski ubojica Kirill (Urban), koji prethodno upropaštava jednu operaciju CIA-e pretvarajući se da je on Jason Bourne, ne pojavi gotovo na Bourneovom kućnom pragu kako bi ga eliminirao. Greškom strada Marie, a Bourneu ne preostaje ništa drugo nego da se zaputi u Europu da sazna tko mu pokušava smjestiti..

BOURNEOVA NADMOĆ / The Bourne Supremacy

Iako je 'Bourne Supremacy' naišao na prepreku u vidu odustajanja Douga Limana od redateljske dužnosti, zamjena Paul Greengrass je, iako nije ponovio kvalitetu prethodnika, složio solidan film koji bez problema parira svim novijim inkarnacijama Jamesa Bonda.

Jedna od većih mana ovog filma je odluka redatelja da film snimi kamerom iz ruke. Dokumentaristički pristup nije zadovoljio i film bi bio gledljiviji da se radnja dešava unutar kadra nego da kadar hvata radnju takoreći 'u letu', barem što se tiče onih ne-akcijskih scena. Svakako je pripomogla i munjevita montaža koja dodatno pomaže nestabilnosti kadra čak i u najbanalnijim situacijama.

Damon je još jednom zadovoljio kombinacijom svog zbunjenog dječačkog lica i prikrivenog ali ukorijenjenog instinkta ubojice, a posao su korektno odradili i Brian Cox i Joan Allen. Jedino Urbanova izvedba ne dosiže onu Clive Owena iz prethodnika, čisto zato jer nema britančevu karizmu i stil.

Sam zaplet se u odnosu na prethodnika produbljuje, otkrivajući nam upletenost već poznatih likova u priču o Bourneu, što otvara mogućnosti za daljnje kopanje po njegovoj prošlosti u već najavljenom trećem dijelu 'The Bourne Ultimatum', koji bi svjetlo dana trebao ugledati 2007.

Dodaci na ovom izdanju spadaju u teški prosjek, ako ne i nešto gore. Destak petominutnih 'doukmentaraca' u kojima se ekipa osvrće na razne elemente kao što su podjela uloga, analiza sekvence u kojoj Bourne bježi iz vlaka ili pak sekvence potjere po Moskvi. Ističe se jedino demonstracija Go-Mobilea, sprave koja je služila za postizanje suludih kuteva kamere za vrijeme vožnje (u biti se radi o konstrukciji na koju se zakači automobil bez prednje osovine, iz nje se upravlja, a kamere se postavljaju po samoj konstrukciji) .Vrijedno spomena je i što su sve lokacije u filmu autentične, čitava ekipa je prošla kroz Gou, Berlin i Moskvu.

Dojam je jako blijed, dodaci su jedni od onih koje ćete pogledati jednom i više im se nećete vratiti.

U trenucima kada se već dugo oteže realizacija još jednog Bonda, Damonova prezentacija Ludlumovog nevoljkog tajnog agenta čak i u Greengrassovoj, slabijoj verziji je sasvim pristojna alternativa.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
© 2003 popcorn.hr