VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: SIN CITY (Sin City)

Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
SIN CITY
NASLOV ORIGINALA:
Sin City
REŽIJA:
Frank Miller i Robert Rodriguez, Quentin Tarantino (gostujući redatelj)
SCENARIJ:
Frank Miller
GLAVNE ULOGE:
Jessica Alba, Devon Aoki, Alexis Bledel, Rosario Dawson, Benicio Del Toro, Michael Clarke Duncan, Carla Gugino, Josh Hartnett, Rutger Hauer, Jaime King, Michael Madsen, Brittany Murphy, Clive Owen, Mickey Rourke, Marley Shelton, Nick Stahl, Bruce Willis, Elijah Wood
ŽANR:
Akcijski / Triler
PRODUKCIJA:
Dimension Films/Troublemaker Studios
TRAJANJE:
124 min
GODINA:
2005.
WEB:
Sin City
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: SIN CITY / Sin City
Druga priča pati od jednog velikog problema...a taj je što su u filmu izostavili priču DAME TO KILL FOR - da je ona išla u paru sa THE BIG FAT KILL (2 priča) sve bi bilo daleko daleko bolje i bio bi daleko jasniji odnos i pretpovjest između Gail i Dwighta....
a I Rutger Hauer i Powers Boothe su po meni bezveze potrošeni...
Komentar: Rommel 26.06.2005.

Re: SIN CITY / Sin City
Dobro sa ocjenom se ne slažem, ali to je tvoje mišljenje. IMO film je kultni već sad.
Jedna od najboljih stvarti mi je bila kada sam nakon što sam pogledo film prolisto strip i skužio da je identično. Jednostavno identično i genijalno preneseno na film...
Komentar: lovi 26.06.2005.

Re: SIN CITY / Sin City
jedno pitanje...što je kultni film...i da li kultni film nužno znači i dobar film..moj odgovor se zna, dakako
Komentar: Rommel 27.06.2005.

Re: SIN CITY / Sin City
>>"Ipak, reći da se radi o lošem filmu bila bi prilična budalaština, ponajviše radi izvrsne vizualizacije popraćene nekolicinom jakih likova i interpretacija te solidnih humorom."
Unda zovi i mene popriličnin budalašon jer je film ispod prosjeka. Prilično je teško dati filmu prolaz kada 2 od 10 glumaca zna odigrati ulogu. Šta će mu raskošnost kad nema supstancije.

>>"Druga priča pati od jednog velikog problema...a taj je što su u filmu izostavili priču DAME TO KILL FOR - da je ona išla u paru sa THE BIG FAT KILL (2 priča) sve bi bilo daleko daleko bolje i bio bi daleko jasniji odnos i pretpovjest između Gail i Dwighta.... "
O ma daj, pa film i pati zbog poplave radnje i desetaka likova previše, a ti bi još da se i dodava. Ovo je očitiji prikaz da film može i ne ispasti dobar usprkos tendiranju gonjenja ga što bliže predlošku.
Komentar: sunny 27.06.2005.

Re: SIN CITY / Sin City
@sunny - pročitaj priće koje spominjem i možda ti svane ono o čemu pisah
Komentar: Rommel 27.06.2005.

Re: SIN CITY / Sin City
Zašto tvoja izjava prije povlači stajalište strip-obožavatelja, a ne objektivnog proždirača filma? Koliko bi to ubacivanje popravilo film... sa ovakvin kast(r)iranjen... 10%?
Komentar: sunny 27.06.2005.

Re: SIN CITY / Sin City
popravilo bi donekle....jer bi jedna suvišna priča
- MARV (znam sada će me linchovati zbog toga)
otpala a priča s Dwightom dobila dublji smisao...ovako je to ispao lijepo umotan paket bez sadržaja...mada ga neki smatraju najboljim FILM NOIROM ikada... time su sve rekli sami o sebi
Komentar: Rommel 27.06.2005.

Re: SIN CITY / Sin City
@ Rommel
Meni osobno kultni film ne znači i odličan film. Npr. Bessonov "Big Blue" se smatra kultnim filmom, a meni je dosadan do bola.

@ Sunshine
>>Unda zovi i mene popriličnin budalašon jer je film ispod prosjeka.

Kako sad da ispadnem pristojan... ;)
Komentar: DarkMauL 28.06.2005.

Re: SIN CITY / Sin City
Po meni kultni znači i odličan... Svatko sam određuje koji je po njemu kultni a koji ne... Po meni je ovo kultni i odličan film... Možda se nitko na svijetu neće složit , ali to je moje mišljenje...
Komentar: lovi 28.06.2005.

Re: SIN CITY / Sin City
>>"mada ga neki smatraju najboljim FILM NOIROM ikada... time su sve rekli sami o sebi"
- Que stupido.
Komentar: sunny 29.06.2005.

Re: SIN CITY / Sin City
Zar se sam pojam "film noir" ne vezuje uglavnom za filmove izašle u određenom periodu?
Kao što danas netko ne može biti proglašen štajaznam "najvećim književnikom naturalizma"...
Komentar: DarkMauL 29.06.2005.

Re: SIN CITY / Sin City
Po meni ovo je remek djelo.Siguran sam da se neki neće složiti.Ali ipak nije bolji od Pulp Fictiona i Reservoira Dogsa.Sa velikim zadovoljstvom dajem filmu pet!
Komentar: Delboy 29.09.2005.

Re: SIN CITY / Sin City
Čudan si ti Darkie!!!
Komentar: Delboy 29.11.2005.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: SIN CITY / Sin City

Recenzija: SIN CITY / Sin City SIN CITY
(Sin City)

'Sin City' sastoji se od tri labavo povezane priče o osveti u gradu koji obiluje kriminalnim aktivnostima i korupcijom. Junak prve priče je Marv, koji osvećuje smrt prostitutke Goldie s kojom je proveo jednu noć. U drugoj priči gledamo sukob prostitutki predvođenih prelijepom Gail i Dwightom na jednoj strani i zakona na drugoj. Treća priča prati pokušaje Juniora da ubije Nancy te ostarjelog policajca Hartigana koji je želi zaštititi.

SIN CITY / Sin City

Kontroverzni i dugo najavljivani projekt redatelja Roberta Rodrigueza i crtača Franka Millera konačno je stigao i u domaće kino dvorane. Film je i prije svog izlaska zaradio epitete budućeg kult filma, što zbog čitave plejade poznatih imena, što zbog svoje stripolike vizualne prezentacije kombinirane sa frenetičnom Rodriguezovom režijom i montažerskim zahvatima koje prakticira još od "El Mariachija".

Prvi segment, ujedno i najbolji, nosi dojmljivi Rourke u ulozi grubijana Marva, čovjeka koji uživa u mučenju svojih žrtava (ali ne i u ubijanju istih), može primiti neuobičajeno veliku količinu batina i pritom nabaciti cinični komentar i po kojeg i sama Smrt nevoljko dolazi. Prva priča je najkonkretnija, sa ovećom dozom nasilja i crnog humora. Rourkeov Marv je pak svakako najuspjeliji lik u čitavom filmu, njegova motivacija nam je najjasnija, a opravdanost postupaka ionako vođena dobrom starom 'cilj opravdava sredstvo'. Prva priča ujedno sadrži i drugog najjačeg lika u filmu, šutljivog ali efikasnog ubojicu Kevina, kojeg je portretirao Elijah Wood, od čijeg se hladnog pogleda iza naočala i optimističnog smješka dok bespomoćno sjedi ispred svog mučitelja Marva ledi krv u žilama.

Druga priča je pak najlošije odrađena. Porcija zvijezda svojstvena svakom segmentu je tu (Del Toro, Owen, Rosario Dawson, Michael Clarke Duncan), ali u odnosu na preostale dvije ozbiljno zastajkuje pričom. Dwightova motivacija i prošlost nam je nepoznanica, kao i njegov odnos sa ljepoticom Gail. Segment ostavlja jaki dojam popunjavanja prostora i dodavanja još nasilnije note filmu, jer se ovdje negativce (primjerenije rečeno, antagoniste) umjesto sa šakama i pokojim pištoljem kasapi sa katanama, eksplozivom i ovećom količinom vatrenog oružja.

Nositelji trećeg segmenta su policajac Hartigan, pedofil grotesknog izgleda Junior i njegova nesuđena žrtva Nancy. Poput Marvove priče, i ova posjeduje dosta osobniju crtu jer se opet radi o osveti pojedinca (koje je u ovom slučaju dvojako), a ne o masovnom klanju kojim obiluje Dwightova epizoda. Willis je prilično uvjerljiv kao Hartigan, dakako izuzmemo li činjenicu da je njegov lik zapravo starac sa 68 godina na leđima. Ovaj se segment izdvaja po tome što jedini ima prikaz prošlosti odnosa triju glavnih aktera, što značajno produbljuje motive dvaju suprotstavljenih strana.

Gledamo li generalno, najjača strana filma je vizualizacija. Rodriguez je dovođenjem autora predloška napravio pravi potez jer su gotovo jedina stvar koja film odvaja od kompletnog doživljaja stripa balončići s dijalogom. Taj efekt je postignut kombinacijom poigravanja bojom, fizičkog prikaza likova (ponajprije Marva i Jackieja), crtanih pozadinskih kadrova, pa čak i suženošću kadra tj. formatu u kojem je film sniman. Film je (poput predloška) prilično nasilan, kidaju se šake, režu se grla, čupaju genitalije, odrubljuju glave, ili se pak likovi jednostavno mlate sa svakojakim priručnim rekvizitima, sve redom na ekranu. Jedino što taj dojam ublažava jest već spomenuto igranje bojom pa pravu, crvenu krv vidimo u svega nekoliko scena.

Film ima problem što si je davno prije izlaska postavio prevelike uvjete, a pristojan broj tih uvjeta nije ispunio. Prednjači neiskorištenost većeg djela glumačke ekipe, od za gerijatriju zapaljene Jessice Albe, sitnih epizodista Brittany Murphy i još manje zastupljenog Michael Clarke Duncana, pa donekle čak i karizmatičnog Clivea Owena. Kako ih većina okupira tek trećinu filma, redom imaju premali prostor za iole kvalitetniju karakterizaciju, a posebice prikaz njihove prošlosti i pojedinačnih motivacija. Narativno, film ima problem uvodnog segmenta koji onima koji nisu čitali Millerov strip u konačnici ne znači ama baš ništa.

Ipak, reći da se radi o lošem filmu bila bi prilična budalaština, ponajviše radi izvrsne vizualizacije popraćene nekolicinom jakih likova i interpretacija te solidnih humorom. U konačnici jako daleko od tek prolazne ocjene, ali otprilike isto toliko udaljeno od epiteta odličnog filma.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
© 2003 popcorn.hr