VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: OPROSTI ZA KUNG FU (Oprosti za kung fu)

Ukupan dojam: 1 / 5Ukupan dojam: 1 / 5Ukupan dojam: 1 / 5Ukupan dojam: 1 / 5Ukupan dojam: 1 / 5
HRVATSKI NASLOV:
OPROSTI ZA KUNG FU
NASLOV ORIGINALA:
Oprosti za kung fu
REŽIJA:
Ognjen Sviličić
SCENARIJ:
Ognjen Sviličić
GLAVNE ULOGE:
Daria Lorenci, Filip Radoš, Vera Zima, Vedran Mlikota, Ivica Bašić, Luka Petrušić, Young Long Dai
ŽANR:
Komedija
PRODUKCIJA:
HRT
DISTRIBUCIJA:
Blitz Film i Video
TRAJANJE:
70 min
GODINA:
2004.
IZDANJE:
vhs
KOMENTARI:

Re: OPROSTI ZA KUNG FU / Oprosti za kung fu
Ne bih se baš složio s ovako oštro izrečenim (pr)ocjenama: najprije, film je obrazac za ono što zovemo malim, jeftinim filmom za koji je iznad svega bitna priča. I u tom minimalizmu troškova i "velikih ideja za male narode", Sviličić je postigao efekt prozivajući našu zatucanost, primitivizam i ljuti patrijahat kojem i danas robujemo na različitim razinama. Iščitavajući film na taj način, uz nekoliko vrsnih scena (i više nego dobrog, pače odličnog Filipa Radoša) dobijamo nešto sasvim drugačije od recentne produkcije.
Komentar: vlado 03.10.2005.

Re: OPROSTI ZA KUNG FU / Oprosti za kung fu
Moje je mišljenje da si ima dobru recenziju do zadnjeg odlomka. Tu se je sroza preagresivnin stavon. Šteta. ;)
Komentar: sunny 03.10.2005.

Re: OPROSTI ZA KUNG FU / Oprosti za kung fu
Film je preslika zivota, i kao takav roka. Jest da nije nit smijesan nit je tuzan, al ga nisam niti dozivio kao film koji se trudi biti jedno od tog dvoga. Slatko gorak, kako rekoh, bas kao i zivot.
Komentar: Gand 05.10.2005.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: OPROSTI ZA KUNG FU / Oprosti za kung fu

Recenzija: OPROSTI ZA KUNG FU / Oprosti za kung fu OPROSTI ZA KUNG FU
(Oprosti za kung fu)

Nakon određenog vremena provedenog u Njemačkoj, trudna Mirjana se vraća roditeljskoj kući. Kako se vraća sama, otac joj preko prijatelja pokušava dogovoriti svadbu uz objašnjenje kako je djetetov otac preminuo te je Mirjana ostala udovica. Problem predstavlja ono što nitko osim Mirjane ne zna, a to je da dijete baš i nije podrijetlom hrvatsko…

OPROSTI ZA KUNG FU / Oprosti za kung fu

Hrvatska kinematografija već je duže vrijeme u krizi. Kako drukčije okarakterizirati filmove u kojima prednjače idiotarije poput (oksi)moronskog "umra san, al' san živ" ili - jednog od istaknutijih - "kuvanja pašta šute", koje su kraljevale kroz devedesete. Da su stvari ipak krenule nabolje pokazali su "Ta divna splitska noć" Arsena Antuna Ostojića (upravo izabran kao film koji će predstavljati domaće snage u širem izboru za Oscare 2006.), "Svjedoci" Vinka Brešana i "Tu" Zrinka Ogreste, koji su pokupili nekoliko nagrada i priznanja na stranim festivalima. Naglasak na riječi 'stranim' budući da je u domaćoj konkurenciji mjesta bilo gotovo isključivo za "Dugu mračnu noć" Antuna Vrdoljaka, uz par sporednih priznanja za "Oprosti za kung fu". Upravo je potonji nedavno krenuo i u distribuciju po videotekama, paralelno na DVD-u i VHS-u, te je zaradio izrazito pozitivne kritike.

Ipak, film autora Ognjena Sviličića sve je samo ne dobar. Scenarij pogodan za polusatni dio nekakvog imaginarnog omnibusa (ne kvalitetom, već opsegom) razvučen je u sedamdeset minuta agonije tehnikama kao što je recikliranje već viđenih kadrova ili ubacivanjem dotad neviđenih, ali isto tako bespotrebnih kadrova. Strukture gotovo da i nema, većina prizora izgleda upola završeno, a međusobno su povezani kadrovima kuće ili krajobraza. Dijalog uglavnom krene pa jednostavno stane, a da gotovo ništa novo nije izrečeno, ali se film uredno nastavlja. Film karakterizira i izostanak atmosfere, ponajprije jer u filmu nema nijednog glazbenog broja izuzev amaterskog prebiranja po gitari u dva-tri navrata, te glazbe na odjavnoj špici. Konačni argument protiv je to što i početak i kraj filma stižu po narodnoj 's neba pa u rebra'.

Razapet između komedije i drame, film ne postiže efekt nijednog od to dvoje. Sve što sam vidio je jednosatno trkeljanje o zatucanosti svijeta iz random vukojebine, i to ne obično domaće trkeljanje uz pokoju sočnu psovku, već trkeljanje potpomognuto pričom izbalansiranom između imbecilne i (blago) nevjerojatne. Uz pokoju, očito neizbježnu, sočnu psovku. Na račun čega je ovaj film dobio pozitivne kritike nije mi jasno, a vjerojatno mi nikad neće ni biti. BTW, film je financirao HRT, što znači da je ovaj ispljuvak kinematografije snimljen na račun pretplatnika dotične kuće. A malo je reći da nije zaslužio biti snimljen.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 1 / 5Ukupan dojam: 1 / 5Ukupan dojam: 1 / 5Ukupan dojam: 1 / 5Ukupan dojam: 1 / 5
© 2003 popcorn.hr