VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: MALENA (Malena)

Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
MALENA
NASLOV ORIGINALA:
Malena
REŽIJA:
Giuseppe Tornatore
SCENARIJ:
Giuseppe Tornatore
GLAVNE ULOGE:
Monica Bellucci, Giuseppe Sulfaro, Luciano Federico, Matilde Piana, Pietro Notarianni
ŽANR:
Drama / Romansa
PRODUKCIJA:
Miramax
DISTRIBUCIJA:
UCD
TRAJANJE:
105 min
GODINA:
2000
WEB:
Malena
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: MALENA / Malena

Recenzija: MALENA / Malena MALENA
(Malena)

Svijet u ratu, odrastanje jednog dječaka i žena koja će promijeniti njegov život zauvijek
Cijenjeni talijanski redatelj Giuseppe Tornatore ("Cinema Paradiso", "Leganda o Pijanistu") ovaj put nam pripovijeda sentimentalnu priču o odrastanju u kojoj se isprepliću ljubav, gubitak, i hrabrost. Radnja filma smještena je u Castelcutu, malo selo na Siciliji u koje 1941. godine dolazi Malèna (Monica Belucci), prekasna i neodoljiva žena koja ubrzo postaje erotska opsesija svih mjesnih tinejdžera.
MALENA / Malena

Među njima je i trinaestogodišnji Renato Amoroso (Giuseppe Sulfaro), po prirodi sanjalica u stalnoj čežnji za slobodom koju nema u svom selu okruženom ratom, ostaje naprosto očaran arhetipskom ljepotom čarobne pridošlice te ubrzo postaje njezina sjenka i nijemi svjedok svih njenih pa čak i onih najintimnijih trenutaka. Reakcije konzervativne seoske sredine na ovakav razvoj događaja neizbježna je pa tako i Renatovi roditelji na sve načine pokušavaju odvratiti svoga sina od grijeha. No kazne, zatvaranja u kuću i odvođenje svećeniku na dječaka nemaju nikakva utjecaja, on i dalje uporno strašću istinskog voajera nastavlja biti njen vjerni pratilac na putu koji Malènu neizbježno vodi u nove sukobe sa okolinom i sve veću nesreću...

"Malèna" je sentimentalno filmsko putovanje u vlastitu prošlost, riječ je o duboko osobnom, duhovitom i tragično dirljivom filmu rijetko viđene vizualne raskoši...

slika_3
slika_4

Tornatoreov najnoviji film "Malèna", inače inspiriran pričom Luciana Vincezonija "Ma L'Amore no'", neodoljivo podsjeća na "Amarcord". Baš kao i Felini u svom nostalgičnom remek djelu i Tornatore koristi čaroliju pokretnih filmskih slika za sjetni posjet prašnjavom selu svog djetinjstva gdje mladi momci doživljavaju prva saznanja o seksu, požudi i ljubavi. Znalačkim korištenjem kamere i svjetla te dugih scena tišine u kojima glumci svoje emocije pokazuju mimikom lica i pokretima tijela, baš kao i u "Cinema Paradisu" Tornatore uspijeva u film udahnuti sanjivu senzualnost i poetski duh Italije onog vremena. Činjenica je da filmovi ovakve vrste teško odlijevaju klišeiziranju, no u Tornatoreovom djelu cliche je vizualno tako vješto, dopadljivo i duhovito zapakovan (raskošni vizualni stil je doslovno pojeo priču) da će velika većina gledatelja bez većih primjedbi preći preko toga.

Ako vas pak ovakvo nostalgično, mnogi bi rekli tipično talijansko, filmaštvo previše i ne privlači, film se isplati pogledati i zbog, zaista prekrasne, Monice Bellucci. Naime velika većina filmskih kritičara slaže se u tvrdnji da se na velikom platnu poodavno nije pojavila žena koju filmska kamera tako ljubi, dodajte k tome i već uobičajeno veličanstvenu glazbenu podlogu velikog majstora filmske glazbe Ennia Morriconea i odlazak u kino ne može biti promašaj.

slika_2
slika
« povratak dahh
Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5
© 2003 popcorn.hr