VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: SIVI KAMION CRVENE BOJE (Sivi kamion crvene boje)

Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
SIVI KAMION CRVENE BOJE
NASLOV ORIGINALA:
Sivi kamion crvene boje
REŽIJA:
Srđan Koljević
SCENARIJ:
Srđan Koljević
GLAVNE ULOGE:
Srđan Todorović, Aleksandra Balmazović, Boris Milivojević, Milorad Mandić, Bogdan Diklić, Dragan Bjelogrlić, Dubravko Jovanović
ŽANR:
Crna komedija
PRODUKCIJA:
Komuna (u koprodukciji sa Thoke Moebius Filmcompany i Emotionfilm)
TRAJANJE:
101 min
GODINA:
2004.
IZDANJE:
vhs
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: SIVI KAMION CRVENE BOJE / Sivi kamion crvene boje

Recenzija: SIVI KAMION CRVENE BOJE / Sivi kamion crvene boje SIVI KAMION CRVENE BOJE
(Sivi kamion crvene boje)

Smješten u doba kada se nadolazeći rat moglo i u zraku namirisati, "Sivi kamion" prati netom iz zatvora puštenog Ratka, koji se vrlo brzo vraća svojoj jedinoj strasti – vožnji (ukradenog) kamiona. Njegovo besciljno lutanje prestaje kada naiđe na Suzanu, djevojku iz Beograda koja želi provesti dva tjedna na moru prije zakazanog termina za abortus.

SIVI KAMION CRVENE BOJE / Sivi kamion crvene boje

Za razliku od domicilne, koja je tokom devedesetih velikim dijelom bila irelevantna, srpska kinematografija je u istom razdoblju izbacila zavidan broj kvalitetnih naslova. "Mi nismo anđeli", "Lepa sela lepo gore", "Rane" i "Munje", sve redom jako dobri filmovi, čiju je tradiciju prilično uspješno nastavio i naslov pred vama, "Sivi kamion crvene boje".

Kad bih trebao navesti osnovne elemente u kojem srpski filmovi mogu poniziti domaće kad god se sjete, ne bih se previše mislio. Definitivni izostanak bilo kakve patetike, loše glume i dijaloga toliko iskarikiranog da je analiza istog mogla rezultirati salvama smijeha. Redom glavnih elemenata većeg broja naslova kojima su se domaći autori busali u prsa.

"Sivi kamion" nastavio je tom, već dobro utabanom stazom, pa je primjerice psovka, koja je kod nas služila da se popune mnogobrojne rupe u scenariju, ovdje postavljena onako kako bi i trebala biti. Niti je glavna atrakcija filma, niti je neprirodna, bilo načinom na koji je izgovorena, bilo mjestom na kojem je upotrijebljena. Istina, film nije u potpunosti lišen ponešto manje uvjerljivih situacija, kao što je neustajanje sa stolice jednog od likova usprkos masovnom obračunu vatrenim oružjem u njemu neposrednoj blizini (čovjek je naime procijenio kako je dovoljno navući pancirku i nastaviti s objedom), ali ni one nisu odrađene na način koji bi mogli ocijeniti kao nesimpatičan.

Najveća pohvala ipak ide činjenici kako Koljevićev film gotovo u potpunosti funkcionira kao djelo u kojem možete uživati i bez da poznajete lokalne prilike i mentalitet (jedna od boljki Hribarova "Muškarca bez brkova"), pa usprkos boomu koji su napravili domaći filmovi u prethodnih godinu-dvije, prednost i dalje dajem industriji iz najbližeg susjedstva.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
© 2003 popcorn.hr