VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: GOSPODAR RATA (Lord of War)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
GOSPODAR RATA
NASLOV ORIGINALA:
Lord of War
REŽIJA:
Andrew Niccol
SCENARIJ:
Andrew Niccol
GLAVNE ULOGE:
Nicolas Cage, Jared Leto, Bridget Moynahan, Ian Holm, Ethan Hawke, Eamonn Walker
ŽANR:
Drama / Triler
PRODUKCIJA:
VIP Medienfonds 3/Ascendant Pictures/Saturn Films
DISTRIBUCIJA:
Entertainment Manufacturing Company
TRAJANJE:
122 min
GODINA:
2005.
WEB:
Lord of War
IZDANJE:
vhs
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: GOSPODAR RATA / Lord of War

Recenzija: GOSPODAR RATA / Lord of War GOSPODAR RATA
(Lord of War)

Ukrajinac Yuri Orlov, nezadovoljan činjenicom što mu život nudi tek rad u očevu restoranu u Maloj Odessi, počinje se baviti švercom oružja. Pratimo njegove uspone i padove kroz razdoblje od ranih osamdesetih do početka novog milenija, za vrijeme kojeg će se susresti sa bratovom ovisnošću o kokainu, revnim agentom Interpola Jackom Valentineom, konkurentom Simonom Weiszom, jednim afričkim generalom te ženom svojih snova, a da nijednom neće posumnjati u ispravnost onoga čime se bavi.

GOSPODAR RATA / Lord of War

Sam početak ni izdaleka ne odaje s čime u konačnici ovdje imamo posla. Lakrdijašku rečenicu Nicolasa Cagea ("Na svijetu postoji 550 milijuna komada vatrenog oružja. To znači da jedan komad oružja ide na svakog dvanaestog stanovnika na planeti. Jedino pitanje je: kako naoružati preostalih jedanaest?") prati zanimljivo osmišljena, ali pomalo naporna sekvenca radnog naziva "život jednog metka" u kojoj iz tombraiderovske perspektive pratimo put metka od mjesta proizvodnje do mjesta primjene, tj. od tvorničke trake do nečije glave.

Tada upoznajemo i samog 'gospodara rata' i pratimo njegov biznis od skromnih početaka i prodaje nekoliko komada oružja lokalnim banditima, sve do široko raširenog i vrlo unosnog biznisa prodaje golemih količina oružja raznim afričkim diktatorima. Film je u tom dijelu prilično slobodan i neredno skače iz godine u godinu, s lokacije na lokaciju. Pristup je većim dijelom odrađen kao da je riječ o dokumentarnom filmu, s točnim lokacijama i datumima zbivanja te čestom naracijom glavnog protagonista. Česte su i reference na neke pojmove koji će vam, htjeli vi to ili ne, izvući smiješak na lice, poput Bin Ladena ili Balkanaca i njihovog 'održavanja obećanja'.

Na trenutke zastrašujuć u svom prikazu stvari, na trenutke pak 'samo' zabavan, film svoje pravo lice pokazuje tek pred sam kraj, kada se autor gotovo pa pitomo, ali prilično uvjerljivo obrušio na američku administraciju i vanjsku politiku u maniri jednog Michaela Moorea. Uz netom pristiglu Gaghanovu "Syrianu", koja također cilja na način provođenja svjetske politike i način donošenja odluka, Niccolov "Gospodar rata" dobiva sasvim novu dimenziju. Radi se o djelu koje je kvalitetnije upakirano, itekako gledljivije, bolje zaokruženo te sa nemjerljivo boljim udarcem u pleksus svjetskoj politici.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr