VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: GWANGIJEVA DOLINA (The Valley Of Gwangi)

Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
GWANGIJEVA DOLINA
NASLOV ORIGINALA:
The Valley Of Gwangi
REŽIJA:
James O'Connoly
SCENARIJ:
William E. Bast
GLAVNE ULOGE:
James Franciscus, Gila Golan, Richard Carlson
ŽANR:
Znanstveno Fantastični (SF) / Vestern
PRODUKCIJA:
Charles H. Sneer
DISTRIBUCIJA:
ISSA FILM & VIDEO
TRAJANJE:
91 min
GODINA:
1969.
AUDIO JEZICI:
engleski, francuski, njemački (svi 1.0)
PODNASLOVI:
hrvatski, slovenski, engleski, francuski, njemački, portugalski, islandski, švedski, grčki, mađarski, rumunjski, turski, nizozemski, češki i arapski. Za osobe oštećena sluha – engleski i njemački
DODACI:
• Return to the Valley – 8 minuta
• Skriveni dodatak – Gwangi & Vanessa – 1 minuta
• Traileri
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Re: GWANGIJEVA DOLINA / The Walley Of Gwangi
bravo rome!
inace ray se pojavljkuje s malim ulogama u slijedecim filmovima:
Elf (2003) (voice)
Mighty Joe Young (1998)
Beverly Hills Cop III (1994)
Spies Like Us (1985)
20 Million Miles to Earth
Komentar: django 26.10.2006.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: GWANGIJEVA DOLINA / The Valley Of Gwangi

Recenzija: GWANGIJEVA DOLINA / The Valley Of Gwangi GWANGIJEVA DOLINA
(The Valley Of Gwangi)

Ja kao zakleti pristaša svih redatelja (pogotovo stare škole, ovi novi poput Michaela Baya nemaju ni R od redatelja u sebi), uvijek kada govorim o nekom filmu činim to u kategoriji da je to je film toga i toga redatelja. Rijetko spominjem glumce, svu ostalu ekipu skoro nikada. Ali kada je o Harryhausenu riječ – nikada, ali nikada ne spominjem režisere, osim u onim rijetkim slučajevima kada je on sam uistinu i režirao dotični film.

GWANGIJEVA DOLINA / The Valley Of Gwangi

Jer tko god da je i potpisan – meni to i dalje ostaje film Raya Harryhausena, čovjeka odgovornog za oživljavanje na velikome ekranu bezbrojnih mitskih i inih bajkovitih likova. Zato me i obradovalo, mada je to učinjeno kradom da malo tko i zna da je izašao film "Gwangijeva dolina" ("The Valley Of Gwangi"), jedan od samo dva naslova (drugi je "Sukob Titana" ("Clash of Titans") ovog legendarnog tvorca koji se mogu nabaviti kod nas.

Teško mi je sa sadašnje distance reći koliko je vremena proteklo od onda kada sam prvi i jedini put pogledao ovaj film, no vjerojatno sam bio jako, jako mlad. Znam da mi je sve to tada izgledalo fantastično i da sam bio zapanjen efektima - dakle upravo sve ono za što mnogima danas solim pamet kako film ne čine efekti - sam i sam činio! Izlišno je napominjati da mi je film ostao u sjećanju kao izvrstan! Western ugođaj ali sa zvjerkama iz pradavne prošlosti – Pterodaktil, Alosaur, nije ni čudo da je snažno djelovao na dječačku maštu. Ali..

...sa ponovnim gledanjem nakon toliko vremena upravo su bolno očiti neki čak i poprilično veliki nedostaci. Neki čak i toliko očiti da se danas čudim kako to da sam ih i previdio prvi puta. Jedan od daleko najvećih je detalj sa zamkom. Ispred špilje u kojoj se skrivaju progonjeni napravljena je ogromna jama prekrita granjem u koju bi Gwangi trebao upasti, međutim u nju upadne nespretni engleski biolog. Nakon što njega izvuku u niti jednoj sceni ispred špilje nema jame. Štoviše svi cijeli put ispred prolaze normalno kao da je nikada i nije bilo. Također postoji i detalj da jedan kauboj dva puta pada s konja i tek tada ostaje ležati. Ima i sitnijih grešaka kao što je mijenjanje Gwangijeve boje od kadra do kadra, pa nedostatak njegove sjene, sve su to detalji, u odnosu na iščezlu jamu.

Znam kako je Harryhausen radio prvo bi se snimile sve igrane sekvence a onda bi on nastupio sa svojom magijom. Što će reći tu je započinjao onaj najteži dio posla. Za animirati 1 sekundu filmskog vremena potrebno je animirati 24 framea, što daje zbirno oko 10 sekundi dnevnog učinka ili oko 5-6 mjeseci rada da se dovrši film nakon što je snimanje završeno. No tako je bilo i sa njegovim prethodnim filmovima i sa onim koji su uslijedili poslije. Očito mu se s ovim filmom žurilo da ga dovrši jer je napravio ove njemu tako nesvojstvene greške.

Da ne bi ispale samo žalopojke, film ima i svojih iznimnih trenutaka. Scene sa bacanjem lasa oko vrata nemani i dan danas funkcioniraju besprijekorno iako su bile iznimno teške i zahtjevne za ono doba. Pa ako je s vremenom i izgubio malo one svoje čarolije, hoću reći da se ne drži tako dobro poput "Sinbadovog 7. putovanja" ili "Jazona i Argonauta" ipak je iznimno zabavan za pogledati. Glumci? Pa oni su ionako u ovim filmovima više ili manje statisti svim ovim animiranim kreaturama koje nastupe nakon njih, pa ih ne treba toliko ni spominjati. No melodija koju čujemo tijekom filma zvuči mi kao čisti rip-off teme iz "Velike zemlje" Williama Wylera, poglavito u onim scenama kada se Major Terrill pokušava oružjem probiti u Blanco kanjon. Moguće je da su Warnerovci željeli malo srezati troškove pa je glazba ispala kolateralna žrtva.

Lijepo je bilo vidjeti u dodatku "Povratak u dolinu" kako autori specijalnih efekata, što više autori koji su oživotvorili "Jurski park" odaju dužno priznanje čovjeku koji je pokrenuo lavinu. No taj je dodatak nenajavljen na coveru. Zato nemamo druga dva dodatka koja su navedena "Harryhausen & Bradbury: Neizmjerno prijateljstvo" (to mi je stvarno žao što je izbačeno) i "Rhedosaurus u zabavnom parku". Navedeni su i skriveni prilozi no množina je komotno mogla biti izostavljena jer je riječ samo o jednom, ne naročito bitnom: Gwangi & Vanessa. Issa, kao naš najbolji izdavač do sada, nije si smjela dopustiti takav propust. Možda pogrešno smatraju da ovakvi naslovi neće nikoga privući i da ni nije bitno kako se izdanje isfušari. A legenda Harryhausenova tipa to nipošto nije zaslužila.

Sve u svemu ocjena 3,5 kokica. I to samo za film! Visoka kažete! Nipošto! Jako niska za osobu o kojoj je riječ, jer nas je Ray poodavno naučio na vrhunske proizvode, a ovaj to, kolikogod nerad bio to priznati, ipak nije.

« povratak Sergej Karov
Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
© 2003 popcorn.hr