VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: ERAGON (Eragon)

Bez ocjene
HRVATSKI NASLOV:
ERAGON
NASLOV ORIGINALA:
Eragon
REŽIJA:
Stefen Fangmeier
SCENARIJ:
Peter Buchman (po noveli Christophera Paolinija)
GLAVNE ULOGE:
Edward Speleers, Jeremy Irons, Sienna Guillory, Robert Carlyle, John Malkovich, Garrett Hedlund, Alun Armstrong
ŽANR:
Avanturistički / Fantastični
PRODUKCIJA:
John Davis, Wyck Godfrey
TRAJANJE:
110 min
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: ERAGON / Eragon
Znanstveno fantastični????? Ermmm, po toj logici LotR, HP, Narnia su sve SF filmovi?????????
Komentar: Donnie Darko 29.12.2006.

Re: ERAGON / Eragon
Moj bed, tocnije mog ProofingToolsa koji je kod spelingchecka teksta automatski fantasy ispravio u znanstvenu fantastiku. Donie hvala sto si skrneuo paznju.
Komentar: Gand 29.12.2006.

Re: ERAGON / Eragon
E, i whaj nema kokica?
Komentar: Donnie Darko 29.12.2006.

Re: ERAGON / Eragon
Carmela ne zeli ocijenjivati filmove. :-|
Komentar: Gand 30.12.2006.

Re: ERAGON / Eragon
Zašto mi se čini da je Carmela boss u kući? Hehe...
Komentar: Donnie Darko 30.12.2006.

Re: ERAGON / Eragon
Nis ne priznam! :-)
Komentar: Gand 30.12.2006.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: ERAGON / Eragon

Recenzija: ERAGON / Eragon ERAGON
(Eragon)

Film Eragon nastao je po pisanom predlošku, jednoj od knjga iz trilogije "The Inheritance". I mada se u najavi nekih hrvatskih kina film reklamirao kao akcijski, dižem glas i apeliram na osnovno znanje u raspoznavanju žanrova. Riječ je o fantasy filmu koji je snimljen prema fantasy  knjizi mlađahnoga Christophera Paolinija. Peter Buchman je nakon rada na trećem nastavku Jurskog parka, pročitao knjigu odlučivši je adaptirati u scenarij. Za redatelja je pak odabran Stefen Fangmeier dok je glazbu radila Avril Lavigne.

ERAGON / Eragon

Što se glumaca u filmu tiče do pred sam kraj popisa i nije bilo nešto prepoznatljivih imena. Razlog tomu je što je naslovnu ulogu  Eragona dobio debitant Edward Speleers koji će se zasigurno dopasti mlađahnim gledateljkama. Riječ je o dopadljivom momčiću koji uz lijepo lice ima još neke atribute. Naime čini se da kada je na audiciji od 179.000 kandidata bio izabran upravo on, nije počinjena pogreška. Mladi Stefan je odlično odradio posao i ne bi začudilo da ga uskoro ugledamo u nekom od nadolazećih filmova.

Od glumaca tu je i Joss Stone, britanska pjevačica R&B izričaja koju je zapala uloga proročice Angele. Tek na kraju popisa glumaca nalaze se ona filmski zvučnija, Jeremy Irons koji je dobio ulogu naratora Broma, a tu je i John Malkovich koji igra Galbatorixa, moćnog i opakog gospodara svih zala. Jeremy Irons kaže da voli fantaziju i zmajeve, pa stoga nekako možemo napraviti poveznicu između ove njegove uloge u Eragonu i one u Dungeons and Dragons.

Radnja priče tj. filma ide već nekako poznatom fantazijskom shemom. Imamo quest iliti zadatak koji nije nimalo lak, a s druge strane imamo junaka naoko nesposobnog za taj teret, no tijekom priče saznajemo kako on ima kvalitete koje su i te kako vrjednije od sveg znanja, iskustva ili snage za koju se mislilo da je potrebna. Tako i Eragon ima strašan zadatak, osloboditi Alageziju koja je pala pod vlast zlog Galbatorixa. Eragon ima jednu prednost, posljednji je živi  član viteške vrste Zmajevih jahača, inače besmrtnih ljudi plemenitog soja, no zli  Galbatorix uspio ih je pokoriti. Eragon je naoko sasvim slučajno pronašao plavo jaje čudne ljepote koje je zapravo zmajevo jaje vrlo visokih magičnih moći, i tu kreće akcija. Oko Eragona okuplja se već svim ljubiteljima fantazije znana ekipa, patuljci i vilenjaci koji će mu pomoći u njegovom zadatku.

Moram priznati da film obiluje dobrim efektima i da je snimljen s te strane profesionalno i u skladu s ukusima danas vrlo razmažene publike. Glavni glumac dobro je odradio svoj posao kao i ostatak ekipe. No film ipak ima niz propusta koje ne mogu ne spomenuti. Kroz cijeli film imala sam dojam da radnja nekamo žuri i mada knjigu nisam pročitala imam osjećaj da su propušteni bitni dijelovi koji možda i nisu toliko bitni da bismo shvatili srž filma, no najgore je što su odnosi među likovima ostali vidno nedorečeni. Film je idejno više nego plitak, te odaje površnost i nerazrađenost. Ako ste gledali trilogiju Gospodara Prstenova, isto bi se npr. dogodilo da je Peter Jackson cijelu radnju triju knjiga strpao u jedan film gdje bi radnja imala prednost pred likovima i njihovim dubokim odnosima. Čini se da se u Eragonu dogodilo upravo to, što je unazadilo inače solidnu bazu.

« povratak Carmela Žmirić
Bez ocjene
© 2003 popcorn.hr