VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: PAD CRNOG JASTREBA  (Black Hawk Down)

Bez ocjene
HRVATSKI NASLOV:
PAD CRNOG JASTREBA
NASLOV ORIGINALA:
Black Hawk Down
REŽIJA:
Ridley Scott
SCENARIJ:
Mark Bowden i Ken Nolan po istoimenoj knjizi Marka Bowdena
GLAVNE ULOGE:
Ewan McGregor, Josh Harnett, Tom Sizemore, Eric Bana, Sam Shepard, Jason Isaacs
ŽANR:
Ratni / Akcijski / Drama
PRODUKCIJA:
Columbia
DISTRIBUCIJA:
Continetal
TRAJANJE:
144 min
GODINA:
2002
WEB:
Black Hawk Down
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: PAD CRNOG JASTREBA / BLACK HAWK DAWN
Kaj se ne pise Down? :)
Komentar: Vanja 20.05.2004.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: PAD CRNOG JASTREBA  / Black Hawk Down

Recenzija: PAD CRNOG JASTREBA  / Black Hawk Down PAD CRNOG JASTREBA
(Black Hawk Down)

Vizualno uzbudljiv i začuđujuće plitak ratni film
Istinita priča o bitci u Mogadishu, najgorem ratnom okršaju u kojem su američki vojnici neposredno sudjelovali još od Vijetnamskog rata. Trećeg listopada 1993. godine elitna vojna postrojba sastavljena od 120 rangera i pripadnika specijalnih Delta postrojbi dobilo je zadatak da se helikopterskim desantom iskrca u samo središte glavnog Somalijskog grada Mogadisha i u pomno planiranoj vojnoj akciji otme dvojicu poručnika somalijskog gospodara rata Mohameda Farraha Aidida, optuženih da organiziraju krađu humanitarne pomoći i tako tjeraju vlastiti narod u sve veću glad, neimaštinu i bijedu.
PAD CRNOG JASTREBA  / Black Hawk Down

Umjesto munjevite operacije stvar se ubrzo pretvorila u pravu katastrofu, odmah po spuštanju amerikance su okružile tisuće dobro naoružanih pripadnika Aididove vojske, dva su vojna helikoptera srušena i jednostavni poludiverzantski poduhvat u tren oka se pretvorio u bjesomučnu i krvavu petnaestosatnu bitku nakon koje su amerikanci imali devetnaest mrtvih i sedamdesetak ranjenih boraca dok je na ulicama Mogadisha ostalo nekoliko stotina mrtvih Somalijaca.
slika
slika_2
Filmom "Pad Crnog Jastreba" Ridley Scott po tko zna koji put dokazuje da je nenadmašan majstor vizualno uzbudljivih akcijskih scena prepunih visoko stiliziranog nasilja koje gledatelja nemilosrdno udaraju u sam želudac... "Black Hawk Down" je neobičan ratni film, baziran na istinitom događaju i hit knjizi koja ga opisuje začudno je površan i plitak u razradi pozadine tragične vojne akcije o kojoj priča i njenih glavnih aktera. Ako je za somalijske vojnike to još donekle bilo i za očekivati, američki su junaci čitavog događaja podjednako bezlični i predstavljaju tek hrpu sličnih grubo skiciranih likova sa kojima je bilo kakvo postovjećivanje gotovo nemoguće. Redateljski je to postupak upravo dijametralno suprotan Spielbergovom viđenom u "Spašavanju vojnika Ryana" koji tek donekle podsjeća na bezlične junake iz Kubrickova remek-djela "Full Metal Jacket". No kad jednom Scott otpusti sve kočnice i zaroni kamerom u središte ratnog vihora gledatelji imaju jedinstvenu prigodu svjedočiti nekima od najboljih i najupečatljivijih ratnih scena ikada viđenih na filmskom platnu.

Umjesto ozbiljnog uvoda sa nekakvim kritičkim osvrtom na političke i ine uzroke situacije koji su prethodili tragičnim događajima film počinje američki nonšalantno, tijekom nekoliko uvodnih minuta gledatelj se telegrafskim tempom bez previše filozofiranja uvodi političku, povijesnu i ratnu pozadinu priče nakon čega slijedi niz nešto dužih no jednako tako plitko skiciranih epizoda sa ciljem upoznavanja njenih glavnih aktera. Uz svu silu tipično muških emocija i neizbježan rivalitet među pripadnicima dviju različitih postrojbi (Rangera i Delta Forcea) vrlo brzo, bez prevelikog zadiranja u njihovu nutrinu likovi klize ekranom jedan za drugim pa ovaj dio više naliči listanju kakvog stripa nego intrigantnom uvodu u visko stilizirani ratni pandemonij koji slijedi. Nakon tridesetak minuta, kada se kod gledatelja budi posve opravdan strah da će prisustvovati još jednom ratnom smeću kalibra Bruckheimerova "Pearl Harbora" ili poplavi testosterona tipičnoj za filmove a la "Top Gun", Scott ubacuje u višu brzinu, akcija počinje i gledatelji su jednostavno prisiljeni rukama čvrsto stisnuti naslone kako ih njegova sirova žestina nebi otpuhala sa njihovih stolaca. Svi oni koji su zabezeknuto gledali prvih trideset minuta Spielbergova "Vojnika Ryana" znati će točno kakvu i koliku količinu fizičkog nasilja mogu očekivati u ovom filmu. Film neuvijeno cilja na neutaživu želju publike za akcijom i istu bez greške isporučuje ne zamarajući se previše sitnicama poput poštovanja faktografije i makar i kvazi-dokumentarističkog pristupa u prikazivanju stvarnog događaja. Stoga nije ni čudo što "Pad Crnog Jastreba" djeluje više kao esencija punokrvnog ratnog filma, svojevrstan destilat ratnog nasilja čiji je kontekst potpuno potisnut u drugi plan. Film je naime ovo čije su scene, premda upečatljive i uvjerljive, samodostatne i ne pružaju uvid u povijesne razloge i pozadinu tragedije koju opisuju te tako mogu pripadati bilo kojem ratnom sukobu, prošlom ili budućem. Štoviše ovom djelu nedostaje jedan od najvažnijih faktora koji karakteriziraju većinu velikih ratnih filmova, kvalitetno portretiranje neprijatelja. Namjerno ili ne, u "Padu Crnog Jatreba" Somalijski vojnici više nalikuju roju bijesnih insekata nego neprijatelju od krvi i mesa.

Svemu usprkos, Ridley Scot je majstor u redateljskom stolcu, njegova režija je fantastična i temperamentna, vizualno besprijekorne i visoko stilizirane scene ratne borbe jednostavno obaraju s nogu. Stoga ako u kino idete sa namjerom da uživate u vrhunskim akcijskim scenama jednog od vizualno najuzbudljivijih redatelja današnjice "Pad Crnog Jastreba" vam možemo toplo preporučiti, ukoliko vas pak više zanima stvarana pozadina ovog krvavog obračuna u Somaliji ostaje vam samo nada da čete jednog dana na televiziji uhvatiti izvanredan Frontlineov dokumentarac "Zasjeda u Mogadishu"...
slika_4
« povratak dahh
Bez ocjene
© 2003 popcorn.hr