VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: SIMPSONI FILM (The Simpsons Movie)

Bez ocjene
HRVATSKI NASLOV:
SIMPSONI FILM
NASLOV ORIGINALA:
The Simpsons Movie
REŽIJA:
David Silverman
SCENARIJ:
Matt Groening, James L. Brooks, Al Jean, Ian Maxtone-Graham. George Meyer, David Mirkin, Mike Reiss, Mike Scully, Matt Selman, John Swartzwelder and Jon Vitti
GLAVNE ULOGE:
Homer/Krusty the Clown/Itchy: Dan Castellaneta
Marge: Julie Kavner
Bart: Nancy Cartwright
Lisa: Yeardley Smith
Moe/Apu: Hank Azaria
Mr. Burns/Scratchy: Harry Shearer
Sideshow Bob: Kelsey Grammer
Fat Tony: Joe Mantegna
ŽANR:
Animirani
PRODUKCIJA:
Matt Groening, Al Jean, Claudia Katz, Jay Kleckner
TRAJANJE:
87 min
GODINA:
2007
WEB:
The Simpsons Movie
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: SIMPSONI FILM / The Simpsons Movie
skidam kapu! odlican primjer kako se moze napisati vrhunska recenzija na materinjem jeziku, a ne kao vecina autora, koji u nedostatku maste nas pokusavaju zadiviti nepotrebni stranim izrazima!?svaka cast majstore........
Komentar: mannaja 22.09.2007.

Re: SIMPSONI FILM / The Simpsons Movie
Da, odlična recenzija i slažem se sa manje više svime ovdje napisanim. Simpsonsi su mi uvijek bili zabavni, iako se zapravo nikad nisam navukao na njih. Ono...pogledao bih tu i tako koju epizodu kad bih ju baš uhvatio na Tv-u, tako da na spomen filma i nisam bio izvan sebe. Film mi u cjelini nije bio tako zabavan kao serija...previše praznog hoda, šale su forsirane...uglavnom..30 min. je savršeni format za tu obitelj...
Komentar: Dragonrage 24.09.2007.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: SIMPSONI FILM / The Simpsons Movie

Recenzija: SIMPSONI FILM / The Simpsons Movie SIMPSONI FILM
(The Simpsons Movie)

D'OH!!!

Nekoć davno, u jednoj od nebrojenih epizoda najdugovječnije serije u povijesti televizijskog emitiranja, Lisa Simpson je pjevala Dylanovu Blowin' in the Wind, Homer je, u svojoj genijalnoj i beskrajno simpatičnoj gluposti, na pitanje How many roads must a man walk down odgovorio: „Sedam.“, i, naravno, ostao živ. Lisa mu je pokušala objasniti kako je to retoričko pitanje, na što je Homer ispalio: „Onda osam.“

SIMPSONI FILM / The Simpsons Movie

 I tu se skrivala i već dvadeset godina otkrivala nepredvidljivost šarma najpomaknutije žute obitelji s malih ekrana. Ali, na žalost, ispalo je da pitanje Treba li snimiti The Simpsons Movie? ipak nije bilo retoričko.

Svijet je bio na nogama kada je postalo jasno da je The Simpsons Movie stvarnost i da će Homer i ekipa konačno zasjati na velikom ekranu, cinici su mu prognozirali propast i nemogućnost funkcioniranja u dužem vremenskom trajanju od obične epizode, obožavatelji su se brusili, a tvorci su uz silne količine reklama na svakom komadu medijskog prostora pokušavali sakriti što više i otkriti što manje o najdužoj avanturi dvodimenzionalnih preslika klišeizirane Amerike i svijeta.

I što se dogodilo? Što smo na kraju te cijele pompe dobili? Tko je bio u pravu? Zapravo nitko.

Jer, The Simpsons Movie nije dosadan, niti predug, nije podbacio u pričanju priče, ali je isto tako potpuno razočarao kao dio Žutog svijeta koji je bio genijalan toliko dugo i dao nam toliko mnogo. Gledajući najave samih tvoraca filma koji su se razbacivali samohvalama poput „dublje karakterizacije likova“, „kompleksnije priče“, „zahtjevnije animacije“, nadao sam se da su u pravu i s razlogom sam im vjerovao, jer sam kroz minule godine pogledao stotine epizoda i znao nebrojene replike i štosove napamet i sa smiješkom ih se sjećao ili ih u društvu prepričavao sa sličnim frikovima. Ali ispalo je da su sve moguće vrline filma ispale njegove potpune mane.

Simpsoni su se uvijek dičili (s pravom, naravno) sitnim i brzim štosovima koji su se osvještavali na gotovo nesvjesnoj razini, njihovi „vicevi“ su uvijek bili krajnje suptilni čak i kada su prštali pretjerivanjem i skoro zahodskim humorom, uvijek smo mogli pronaći nebrojene razine duhovitosti, a reminiscencije i poveznice s kulturnim nasljeđem mogli smo otkrivati godinama poslije odgledane epizode. Čak i ako stavimo sve te štosove sa strane, svaki lik (a upravo je poanta u njihovoj brojnosti i različitosti) je bio, iako predvidljiv, priča i svijet za sebe, i tu je ležalo gotovo beskrajno bogatstvo Simpsona.

I čemu onda sve to? Čemu dublja karakterizacija likova kada gotovo svaki lik iza sebe ima povijest sazdanu od 400 dvadesetominutnih epizoda manje ili veće genijalnosti, čemu kompleksnija i ozbiljnija priča kada smo navikli na skrivenu ozbiljnost u ionako nevjerojatno brzim i kompleksnim pričama, čemu tolike isforsirane i usiljene fore koje u većini slučajeva traju predugo i podsjećaju na najlošije trenutke Jima Careya? Je li ovdje riječ o mojoj želji da se stvari ne mijenjaju ili pak o nečem drugom?

Dublja karakterizacija šteti ritmu filma i likove poput Homera, a ponajviše Barta distancira od gledatelja i od njih samih, ozbiljni ton filma potpuno ruši cjelokupni zabavno/edukativni karakter (jer iako se igralo na ekološku kartu i cjelokupno stanje svijeta, miješanje potpune ozbiljnosti i suludih nadrealnih momenata jednostavno nije uspjelo), a uklanjanje cijelog Springfielda iz 95% filma je nešto što mi nikada neće biti jasno. Upravo je taj detalj, koji je na kraju ispao gromada od propusta, ono što je uništilo The Simpsons Movie. Jer kako se radnja zapetljava obitelj Simpson zbog Homerovog zajeba biva prognana iz Springfielda i dalje smo stavljeni na milost i nemilost samo njihove avanture, dok ostatak likova dobivamo na kapaljku i na kraju filma bivaju svedeni na puko odrađivanje života na televizijskoj slavi (da ne spominjem kako mi je uvrštavanje nekih novih likova bilo potpuno debilno, koji ne samo da su neprijemčljivi u svom kratkom pojavljivanju, već su toliko isforsirani da bi najradije uzeli gumicu i izbrisali ih s ekrana).

Ali nije sve tako crno u The Simpsons Movie. Animacija je zaista impresivna i uživao sam gledajući sve poznate likove i stvari u 1:2.35 formatu. Fore su više manje ok, s tim da sam zapamtio samo dvije koje su mi ostale u sjećanju: Bartov natpis na školskoj ploči i razgovor Flandersa s Rodom i Todom o susretu s Isusom.

Na kraju svega ostao je gorak okus u ustima i želja za rekapitulacijom svih starih epizoda. Na kraju ipak ispada da je nebrojena količina dvadesetominutnih ispada genijalnosti bolja od svake pretenciozne želje za dokazivanjem. Ne znam zapravo kome, pogotovo ne nakon dvadeset godina vladanja na tronu televizijskih primetimea.

Ako već morate pogledati nešto od Simpsona neka to ipak bude Australska epizoda (pa makar bilo i po stoti put).

P.S. Za kraj samo mala ilustracija opravdanosti ovakve recenzije: U svojoj kolekciji imam 24 VHS kazete Simpsona i uvijek će postojati neki razlog da im se vraćam, barem jednom godišnje. (Wooohooo!!!)

P.P.S. Mislim da hrvatsku sinkronizaciju nije potrebno niti komentirati niti spominjati. (He-he)

« povratak Stavko Kljun
Bez ocjene
© 2003 popcorn.hr