VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: JAGANJCI I LAVOVI (Lions for Lambs)

Bez ocjene
HRVATSKI NASLOV:
JAGANJCI I LAVOVI
NASLOV ORIGINALA:
Lions for Lambs
REŽIJA:
Robert Redford
SCENARIJ:
Matthew Michael Carnahan
GLAVNE ULOGE:
Robert Redford, Meryl Streep, Tom Cruise, Michael Peña, Andrew Garfield, Peter Berg, Kevin Dunn, Derek Luke
ŽANR:
Ratni / Drama / Triler
DISTRIBUCIJA:
United Artists
TRAJANJE:
88 min
GODINA:
2007.
WEB:
Lions for Lambs
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: JAGANJCI I LAVOVI / Lions for Lambs
h3h3 kagjes, malo pišeš recenzije, h3h3
Komentar: Evermore 31.12.2007.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: JAGANJCI I LAVOVI / Lions for Lambs

Recenzija: JAGANJCI I LAVOVI / Lions for Lambs JAGANJCI I LAVOVI
(Lions for Lambs)

Prije gledanja samog filma imao sam priliku pročitati intervju koji je Robert Redford dao za jedan magazin. Iako prije nisam znao puno o njegovom angažmanu, što iza kamere, što malo dalje od nje, iscrpan i kvalitetan razgovor u magazinu mi je stvorio sliku o jednom čovjeku koji privilegij (ili prokletstvo) statusa javne osobe koristi kako bi pokrenuo neke stvari u koje vjeruje, ali upravo kroz medij i uz medij u kojem se najbolje snalazi, a to je film (za razliku od "arnoldâ" ovoga svijeta).

JAGANJCI I LAVOVI / Lions for Lambs

Iako je u svoje vrijeme imao dosta blockbustera i filmskog uspjeha (čak je osvojio i Oscara za režiju), angažman po kojem će u filmskim krugovima ostati najpoznatiji je podrška nezavisnom filmu, kao jedan od osnivača Redford instituta i Sundance Film Festivala. I isto tako, kao vojska drugih filmskih radnika, svrstava se u žestoki anti-Bush blok. No kroz intervju koji sam čitao, u njegovim stavovima se osjeti jedna doza smislenosti, za razliku od ispraznih i neprobavljivih floskula koje se često ispucavaju na crvenim tepisima te se na taj način pokušavaju skupiti razni poeni.

Na tragu te anti-Bushovske politike je i upravo njegov zadnji film. Dobro, "film" je možda nategnuta definicija po konvencionalnom shvaćanju kino publike. Moram priznati da me cijela situacija oko tog filma prilično zabavlja. Dođete u kino, vidite plakat, "catchy" naslov - "Jaganjci i lavovi", žanr - drama/triler, glumačka postava - prva liga Hollywooda. Sjednete gledati film, krene obećavajuće, akcija u Afganistanu, Senat, politika, vojska, mislite si: "prava stvar"... I onda najednom stane. Do kraja filma radnja se svodi na ono s početka: 2 paralelna dijaloga između dvije osobe i jednu akciju negdje u vrletima Afganistana koja po ničemu nije posebno interesantna.

Možda bi netko pomislio da ću po dosadašnjem tonu film gadno popljuvati, ali prevario bi se. Iako film ne isporučuje prema očekivanjima velike većine ljudi koja bi ga došla gledati, ovo je jedan od onih filmova koji će vam dati nešto možda čak i vrjednije od onoga po što ste došli. Kroz ta 2 paralelna razgovora i onaj „akcijski“ dio u Afganistanu (sve troje se dešava u isto vrijeme) Redford vrlo precizno secira sadašnje stanje svijesti i stanje duha američkog naroda, medija i vlasti. Prvi razgovor se vodi između novinarske veteranke Janine Roth (Meryl Streep) i mladog lava, senatora Jaspera Irvinga (Tom Cruise). Drugi razgovor se vodi između mladog talentiranog studenta Todd Hayesa (Andrew Garfield) i profesora Stephena Malleya (Robert Redford). Radnja u Afganistanu se vrti oko dvojice bivših profesorovih studenata, koji su se odlučili prijaviti za vojsku kako bi se riješili školarina i dokazali se. Svaka od tih ličnosti personificira jedan dio društva i Redford ih koristi kako bi definirao odnose između tih skupina i svakoj od njih udijelio dio odgovornosti za sadašnje stanje. Ovaj film se može gledati kao Redfordova vizija onog što je loše u Americi i dosta je blisko stavovima izrečenima u intervjuu iz magazina. Imate mladca iz visoke srednje klase razočaranog u svjetski poredak, profesora koji predstavlja stariju generaciju koja još "vjeruje", novinarku koja je u dosluhu s vlasti i vlast koja nije u dosluhu ni sa čime, a kamoli s mozgom. I usred svega toga ona 2 jadnika što su otišli u Afganistan da brane ovih četvero...

Najveći problem "Jaganjaca" jest što bi po svojoj formi i sadržaju bili idealna knjiga. Film kao vizualna umjetnost je ovdje gotovo potpuno neiskorištena: imate 2 dijaloga i nekakvu radnju koja bi lako se mogla i riječima opisati. Nešto više od toga jednostavno ne postoji. Nemojte krivo shvatiti. Film će vas vrlo lako okupirati ako pokazujete interes za tu tematiku, dijalozi su interesantni (iako ništa previše novoga nećete čuti ni otkriti). No ponekad je dobro čak i samo podsjetiti se nekih činjenica da bi ostali pod dojmom, i tu ovaj film prilično uspijeva. Poslije projekcije sam osobno bio prilično isprovociran da "učinim nešto" i s druge strane ogorčen na neke gorke istine koje prevladavaju u ovom svijetu i to smatram najvećim uspjehom ovog filma. Nekakvi komentari glume, montaže i kamere možda su i suvišni. Svi glumci su svoje role odradili na razini, ali ništa za Oscara jer takve potencijale ovaj film ni ne pruža. Bio je vrlo dobar osjećaj vidjeti ponovno tako jednu sjajnu glumicu kao što je Meryl Streep, prosto ju je gušt gledati na ekranu.

Na kraju, preporučiti ovakav film je komplicirano. Sve skupa me dosta u biti podsjeća na Goreov dokumentarac s tom razlikom što je u pitanju igrana, a ne dokumentarna forma, no mislim da bi se mogao svidjeti istom tipu publike. S jedne strane ne voli svatko popovanje i propagandu nekakve tamo zvijezde koja živi na 600 jutara luksuznog imanja (iz intervjua :) ili nekakve monologe i dijaloge od sat i pol. S druge strane, ako imate političkog interesa, ili čak ako nemate, ali ste spremni za malo mozganja o toj tematici (što bih preporučio svima u biti :), ovaj film bi vam mogao čisto dobro sjesti.

« povratak Bruno Samardžić
Bez ocjene
© 2003 popcorn.hr