VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: MAX PAYNE (Max Payne)

Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
HRVATSKI NASLOV:
MAX PAYNE
NASLOV ORIGINALA:
Max Payne
REŽIJA:
John Moore
SCENARIJ:
Beau Thorne, Sam Lake
GLAVNE ULOGE:
Mark Wahlberg, Mila Kunis, Beau Bridges, Mark Wahlberg, Jamie Hector (II)
ŽANR:
Akcijski / Drama / Kriminalistički / Triler
PRODUKCIJA:
Karen J. Lauder, Rick Yorn, Tom Karnowski
DISTRIBUCIJA:
20th Century / Fox Distribution / Continental Film
TRAJANJE:
100 min
GODINA:
2008
WEB:
Max Payne
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: MAX PAYNE / Max Payne

Recenzija: MAX PAYNE / Max Payne MAX PAYNE
(Max Payne)

Još jedna popularna video igra dobila je svoju lošu filmsku ekranizaciju. Priča o karizmatičnom policajcu istraumatiziranom ubojstvima svoje supruge i sina prije nekoliko godina zaludila je gejmere diljem svijeta, a ništa manje uspješan nije bio ni nastavak "Max Payne 2", ali čini se da se njegova filmska verzija ipak neće pretvoriti u franšizu. "Max Payne" je, naime, na američkim kinoblagajnama dosad zaradio razočaravajućih 35 milijuna dolara, što je osjetno manje od studijskih očekivanja, tako da nastavak za kojeg je ostavljen prostor vjerojatno nećemo dočekati.
MAX PAYNE / Max Payne

Onima koji su igrali istoimenu video igru priča je manje-više poznata. Max Payne je policajac koji je prije tri godine sasvim izgubio nit vodilju, nakon što su mu provalnici ubili ženu i dijete. Max ih je uhvatio na djelu i ubio dvojicu, ali treći mu je pobjegao. Zbog stresa koji je proživio Max je prebačen iz odjela za umorstva na uredski posao, kojim se bavi danju dok noći provodi tragajući za ubojicom svoje obitelji.
Rasplet slučaja počinje se nazirati kad Max to najmanje očekuje, te Max saznaje da njegovu suprugu nije ubio slučajni provalnik već je sve povezano s misterioznom drogom koju proizvodi farmaceutska kompanija za koju je njegova supruga radila.

Video igra "Max Payne" svojim korisnicima je nudila neobaveznu zabavu zbog vrlo inovativnog pristupa i zabavne priče, ali redatelj John Moore to nije uspio prenijeti na film. Tvorci igrice svoju su inspiraciju pronašli u suvremenim američkim stripovima sa noir prizvukom, poput "Hellblazera" i "Sin Cityja", te u filmovima Johna Wooa iz kojih su "posudili" i famozni "bullet-time", odnosno igranje u slow motionu. "Max Payne" bio je poznat po hektolitrima krvi i grafički stiliziranom nasilju, što je Moore pokušao prenijeti i na film.

No, ipak se nije uspio potpuno opustiti, poput Roberta Rodrigueza u "Sin Cityju" ili Zacka Snydera u "300", što je rezultiralo neuspješnom i nepotrebnom kombinacijom stilizacije i realnosti. U rukama redatelja s više mašte "Max Payne" je mogao ispasti vrhunska zabava, ali ovako smo dobili samo ispodprosječan akcijski filmić.

Mamac za publiku trebala je biti i prepoznatljiva glumačka postava, u kojoj nema toliko zvučnih imena, ali gotovo sva lica u filmu publici bi trebala biti poznata. Manje su uloge tako dobili pjevačica Nelly Furtado, novopečena Bond djevojka Olga Kuriljenko, zaboravljena zvjezdica Chris O'Donnell, reper Ludacris, televizijska zvijezda Donal Logue, jedan od glavnih protagonista "Zakona braće" Amaury Nolasco... No, casting glavnih uloga je gotovo sasvim pogrešan.

Beau Bridges se uopće ne snalazi u za njega netipičnoj ulozi glavnog negativca, a ništa bolje se nije uklopila ni Mila Kunis koja nije savladala prijelaz iz priglupe srednjoškolke u "Ludim sedamdesetima" do profesionalne ubojice za rusku mafiju u "Maxu Payneu". Nešto bolji posao je odradio tek Mark Wahlberg, koji je uspio savladati držanje naslovnog junaka, a čak malo i sliči glavnom liku iz video igre, ali nema njegovu bogartovsku karizmu. Sve što "Max Payne" nudi publici je nekoliko atraktivnih scena u mračnim pejzažima New Yorka, a to vjerojatno nije dovoljno nikome osim najzagriženijim fanovima igrice.

thx 2 www.ezadar.hr
« povratak Petar Vidov
Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
© 2003 popcorn.hr