VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: TVRD ZALOGAJ (Choke)

Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
TVRD ZALOGAJ
NASLOV ORIGINALA:
Choke
REŽIJA:
Clark Gregg
SCENARIJ:
Clark Gregg (prema istoimenoj knjizi Chucka Palahniuka)
GLAVNE ULOGE:
Sam Rockwell, Anjelica Houston, Kelly Macdonald, Brad William Henke, Clark Gregg, Jordan Lage, Jonah Bobo
ŽANR:
Crna komedija
PRODUKCIJA:
Contrafilm/Ato Pictures
DISTRIBUCIJA:
Fox Searchlight
TRAJANJE:
92 min
GODINA:
2008.
WEB:
Choke
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: TVRD ZALOGAJ / Choke

Recenzija: TVRD ZALOGAJ / Choke TVRD ZALOGAJ
(Choke)

Victor je ovisnik o seksu. Radi u tematskom parku kolonijalne Amerike. Majka mu je u bolnici i gotovo bez iznimke ga miješa sa raznim likovima iz prošlosti. Pozamašne troškove joj pokriva glumeći gušenje u restoranima i izvlačenjem novca od svojih 'spasitelja'. Možda je potomak Isusa Krista.

TVRD ZALOGAJ / Choke

Skoro deset godina nakon prve ekranizacije, financijski ne baš uspješne ali sada već kultne, red je opet došao na filmovanje proze autora Chucka Palahniuka. To doduše baš i nije lagan zadatak, prvenstveno jer su mu djela krcata desecima lucidnih razmišljanja komprimiranih u rečenicu do dvije, koje često definiraju i poruku i ton djela. Razumljivo, nešto tog tipa i nije uvijek pogodno za prebacivanje na veliko platno, pogotovo ako je za realizaciju zaslužan debitant, kao što je ovdje slučaj.

Tako Greggu u dvostrukoj kreativnoj ulozi, redatelja i scenarista, to baš i nije uspjelo. Filmom prevladava osjećaj nedostatka fokusa, i nakon devedest minuta bauljanja po raznim smjerovima bez točno određenog onog koji bi dominirao, izgleda kao da je slabašna glavna nit iskorištena tek kao podloga za sporedne radnje, koje redom izgledaju kao ekskurzija u bizarno. Prvenstveno se to odnosi na radnju vezanu uz mogućnost Isusovog potomstva, koja čak i kad prihvatimo pomaknuti Palahniukov svijet ovdje izgleda nespretno zalijepljena te ubačena u film bez ikakvog osjećaja za narativ.

Ono što svo to vrludanje donekle drži na okupu je Sam Rockwell, koji šarmom i pritajenom karizmom bez problema sjeda u praktički bilo koju rolu i u njoj se redovito osjeća ugodno. Uz nekoga s ovakvim pedigreom u glavnoj ulozi, hrpom i ovdje solidno predstavljenih Palahniukovih detalja te sa kompetentnijim redateljem, koji bi imao muda odsjeći ono bespotrebno i postaviti temu i ton te ih se držati čitavo vrijeme, ovo je mogao biti jako, jako dobar film. Kako dobar dio ionako nevelike ocjene otpada na Rockwella, Greggu u konačnici palac dolje.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5
© 2003 popcorn.hr