VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: ROCKNROLLA (RocknRolla)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
ROCKNROLLA
NASLOV ORIGINALA:
RocknRolla
REŽIJA:
Guy Ritchie
SCENARIJ:
Guy Ritchie
GLAVNE ULOGE:
Gerard Butler, Tom Wilkinson, Thandie Newton, Mark Strong, Idris Elba, Tom Hardy, Karel Roden, Toby Kebbell, Jeremy Piven, Chris Bridges
ŽANR:
Kriminalistički / Crna komedija
PRODUKCIJA:
Dark Castle Entertainment/Toff Guy Films
DISTRIBUCIJA:
Warner Bros.
TRAJANJE:
114 min
GODINA:
2008.
WEB:
RocknRolla
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: ROCKNROLLA / RocknRolla

Recenzija: ROCKNROLLA / RocknRolla ROCKNROLLA
(RocknRolla)

One Two i Mumbles dužni su londonskom 'kralju nekretnina' Lennyju Coleu. On trenutno sređuje papirologiju za pozamašno zdanje ruskom oligarhu Uriju u zamjenu za podjednako pozamašnu svotu novca, dok mu ovaj u znak zahvalosti posuđuje svoju sretnu sliku. Uri traži od računovođe Stelle da mu izvuče potreban novac, a ona, željna opasnog života, traži od One Two i Mumblesa da iste novce ukradu. Nastalu situaciju dodatno komplicira i nestanak Urijeve sretne slike, koja je u rukama navodno mrtve rock zvijezde Johnnyja Quida, a koji je ujedno i Lennyjev posvojeni sin...

ROCKNROLLA / RocknRolla

Guy Ritchie je 2005. godine imao pristojne predispozicije da ga se više ne spomene u kontekstu kvalitetnog filmaša. Nakon što je krajem tisućljeća složio dva izvrsna crnohumorna krimića izbacio je teško probavljiv ljubić "Swept Away", a na njega se nastavio još lošijom krimi-konfuzijom "Revolver". U medijima je bio prisutan gotovo isključivo kao suprug pop zvijezde Madonne, a filmske rubrike doticao se najčešće u listama najgorih ostvarenja godine. Kao što se onomad dogodilo nešto radi čega je perspektivni Britanac prestao raditi kvalitetne filmove, tako se s tog skretanja s puta i vratio, a rezultat filmski ponovno oživljenog Ritchieja je pred nama.

"RocknRolla" je skoro pa klasični stari Ritchie, nešto manje eksplozivan, no stilski opet izvrstan, posebice u realizaciji detalja, poput komprimirane scene seksa ili grafički fino riješene uvodne špice te više nego zadovoljavajućeg soundtracka. Usto, nazire se i prvi nešto slojevitiji Ritchiejev lik od njegovih dosadašnjih - onaj naslovni, rock zvijezda Johnny Quid, i to u fantastičnoj interpretaciji mladog britanskog glumca Tobyja Kebbella, ako ne jedinog onda barem glavnog razloga za gledanje ovog uratka.

Konačan rezultat kod Ritchieja kao autora ovisi podjednako o vještom baratanju slučajnostima krcatom radnjom kao i o inspiraciji u sobi za montažu. Dok za ovo drugo zasad nema zamjerki, kod prvog se obrazac pomalo izlizao i unatoč ponešto podbadajućim detaljima o ruskom bogatašu koji želi drmati Londonom i do čepa udrogirane rock zvijezde, nije to više dovoljno za lijepljenje najviše ocjene. Za najveći plus filmu ipak treba sagledati kompletnu sliku, u ovom slučaju čitav autorov opus, koji se opet vratio u sferu dobrog. Ujedno ovogodišnji Ritchiejev Sherlock Holmes odmah postaje vruća roba.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr