VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: U VRTLOGU IGRE (State of Play)

Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
U VRTLOGU IGRE
NASLOV ORIGINALA:
State of Play
REŽIJA:
Kevin Macdonald
SCENARIJ:
Matthew Michael Carnahan, Tony Gilroy, Billy Ray
GLAVNE ULOGE:
Russell Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdams, Helen Mirren, Robin Wright Penn, Jason Bateman, Jeff Daniels
ŽANR:
Drama / Triler
PRODUKCIJA:
Working Title Films/Studio Canal/Relativity Media
DISTRIBUCIJA:
Universal
TRAJANJE:
127 min
GODINA:
2009.
WEB:
State of Play
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: U VRTLOGU IGRE / State of Play

Recenzija: U VRTLOGU IGRE / State of Play U VRTLOGU IGRE
(State of Play)

Nakon ubojstva kongresmenove suradnice na vidjelo dolazi i njihova intimna veza, a dvoje novinara polako otkrivaju vezu između njene smrti i blokade tvrtke teške 40 milijardi dolara, koju kongresmen žestoko zagovara. Jedan od novinara koji radi na slučaju je i dobar kongresmenov prijatelj, a blizak je i njegovoj supruzi...

U VRTLOGU IGRE / State of Play

"State of Play" temeljen je na istoimenoj šestodijelnoj BBC-jevoj mini-seriji iz 2003. godine, nastale pod palicom uskoro najdugovječnijeg redatelja serijala Harry Potter, Davida Yatesa. Radnja je dakako prilagođena dvosatnom formatu dugometražnog filma, te uz potrebne modifikacije prebačena iz Engleske u Washington.

Macdonaldov film možda nije proboravio toliko vremena tumarajući labirintom novinske kuće koliko i njegov očiti uzor, izvrsni Pakulin "All the President's Men", ali je poruka koju šalje u istoj domeni. Nedodirljivost koja za pozadinu ima položaj ili debljinu novčanika dogma je koju treba rušiti, kvalitetnim radom bilo na području novinarstva ili pak filma. Još kad se u tako pozitivno okarakteriziranoj situaciji ispred kamere nađe naramak u najmanju ruku simpatičnih faca (a kod mene takav epitet zaslužuju i Crowe, i Daniels, i Mirren, i McAdams, i Wright Penn, dakle sasvim dovoljno njih, a i redom su barem solidni glumci), recept za dobar film dovoljno je dobar da se spravi, posluži i konzumira.

S druge strane, iako je i sa glumačke i sa redateljske strane solidno odrađen, po ama baš ničemu ovaj film nije pamtljiv na duže staze. Usto je i prilično formulaičan - malo korporativne korupcije i revnih novinara željnih istine, pri čemu se nađu i u životnoj opasnosti - i to u takvoj mjeri da i konačni obrat nije neko veliko iznenađenje, a i mrvicu je previše akcijski nastrojen te na koncu najbolje funkcionira kao fino odrađen dvosatni bijeg od stvarnosti kojom dominira koju-je-boju-gaćica-imala-dok-je-stala-u-toplesu tip novinarstva. A i vidjeti političara koji neće novinarskoj branši ni pod razno uputiti jedno nadmeno 'šta me gledate tako?' je lijepo. Pa makar se dogodilo samo na filmu.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
© 2003 popcorn.hr