VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: BRÜNO (Brüno)

Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
HRVATSKI NASLOV:
BRÜNO
NASLOV ORIGINALA:
Brüno
REŽIJA:
Larry Charles
SCENARIJ:
Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Dan Mazer, Jeff Schaffer
GLAVNE ULOGE:
Sacha Baron Cohen, Gustaf Hammarsten
ŽANR:
Komedija
PRODUKCIJA:
Four by Two/Everyman Pictures
DISTRIBUCIJA:
Üniversal Pictures
TRAJANJE:
81 min
GODINA:
2009.
WEB:
Brüno
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: BRÜNO / Brüno

Recenzija: BRÜNO / Brüno BRÜNO
(Brüno)

Nakon što ga zbog ekscesa izbace sa milanske modne revije, reporter Brüno dobije otkaz u Funkyzeitu, televizijskoj emisiji koja postavlja trendove, a u kojoj je on voditelj. Ogorčen, odluči se uputiti u Los Angeles kako bi, prema vlastitim riječima, 'postao najveća austrijska superzvijezda još od Hitlera'.

BRÜNO / Brüno

Nakon golemog uspjeha "Borata" i kod kritike i na kino blagajnama, nije dugo trebalo Sachi Baronu Cohenu da se odluči i na dugometražnu verziju njegova trećeg alter ega, plitkog austrijskog modnog reportera Brüna. Prašinu je dizao još u drugoj polovici prošle godine, dok se odvijalo incidentima popraćeno snimanje, pa su i očekivanja bila razmjerno visoka, ponajviše zbog kvalitete prethodnika.

Da je Baron Cohen izvrstan provokator, jasno je već dobrim dijelom tekućeg desetljeća. No, i provokacija bi trebala voditi nekom vragu - što nam je jako dobro pokazao opjevanim prethodnikom - a ako ničem drugom, onda barem dobroj zabavi. Film se u tom nastojanju nerijetko sapliće, nudeći u prvom redu samo i isključivo šok iza kojeg zaista rijetko stoji nešto konkretnije od Brünovih muda u krupnom planu. Za razliku od kazakhstanca, zajebancija kod Brüna, kao i kod Ali G-ja, očito ima puno više smisla u televizijskom formatu.

Ipak, nisu mu strana izvlačenja sočnog materijala, bilo od roditelja željnih medijskog proboja svoje djece ("da, može smršaviti sa trenutnih 15 na 10 kilograma u tjedan dana, makar liposukcijom") ili korisni savjeti ljudi koji se bave konvertiranjem homoseksualaca u 'normalne' ljude ("nipošto slušati Village People", "nek' vam lov bude hobi" i "prisustvujte orgijama"). Završni je pak obračun Brüna kao Straight Davea sa svojim asistentom homoseksualcem u ringu pred par tisuća alkoholom, al' prvenstveno svjetonazorima nabrijanih, nerijetko i krezubih mještana neimenovana grada u Arkansasu najbolje sumirati poštapalicom Kenny Banie - "zlato, čisto zlato".

Za razliku od "Borata", koji je za pozadinu naoko prizemnim šalama imao jednu jako zabrinjavajuću i mračnu poruku, kod Brüna je provociranje uglavnom samo sebi svrha, i usporedivo sa konzumacijom kolača sastavljenog isključivo od šlaga. Usprkos onome što nam u skladu sa svojom trendseterskom personom Brüno poručuje sa plakata, Borat je i dandanas itekako in.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
© 2003 popcorn.hr