VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: NEBESA (Up)

Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
NEBESA
NASLOV ORIGINALA:
Up
REŽIJA:
Pete Docter, Bob Peterson
SCENARIJ:
Pete Docter, Bob Peterson, Thomas McCarthy
GLAVNE ULOGE:
Edward Asner, Christopher Plummer, Jordan Nagai, Bob Peterson, Delroy Lindo, Jerome Ranft
ŽANR:
Komedija / Avanturistički / Animirani
PRODUKCIJA:
Pixar Animation Studios
DISTRIBUCIJA:
Walt Disney Pictures
TRAJANJE:
96 min
GODINA:
2009.
WEB:
Up
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Re: NEBESA / Up
već sam pomislio evo nečega i čemu se slažem s Darkijem....i gotovo i bi tako - uvodni dio je nešto najbolje što se viđa u animiranom filmu - ali sve dalje je nepotrebni i besmisleni višak...šteta što nisu stali na uvodnom dijelu - sve što ide dalje je daleko slabije uz par dobrih fora i u predivnoj izvedbi koje su nedostatne da dosegnu kvalitetu vlastita uvoda - 3/5
Komentar: Rommel 25.01.2010.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: NEBESA / Up

Recenzija: NEBESA / Up NEBESA
(Up)

Sedamdesetosmogodišnji Carl Fredericksen krene na putovanje kojim će ispuniti svoju životnu želju, i to vežući na tisuće balona za svoju kuću. Nedugo nakon polaska shvati da nije sam, jer je u kući ostao i osmogodišnji Russell, ljubitelj istraživačkog načina života, u kojem Carl u početku vidi isključivo nepotrebnu smetnju.

NEBESA / Up

Neprikosnoveni autoritet i sinonim za vrhunski animirani film u prethodnih petnaest godina nedvojbeno je kompanija Pixar. Suradnici legendarnog Disneyja prošle su godine izbacili svoj jubilarni, deseti dugometražni film, avanturu "Up", inače drugi redateljski poduhvat Petea Doctera ("Monsters Inc."), koji je dakako dočekan iznimno pozitivno.

Počevši sa "Toy Story" - koji je nedavno išao u kina u ušminkanoj 3D verziji kao priprema za nadolazeći treći dio - firma Pixar već skoro desetljeće i pol oduševljava i publiku i kritiku te usput postavlja kvalitetivne standarde u domeni animiranog filma. A trebaju li bolje preporuke od te što se, kako sada stvari stoje, i "Up" i predlanjski "Wall-E" nalaze na samom vrhu odgledanih filmskih ostvarenja iz hollywoodske tvornice snova u prošle dvije godine.

Sva je poetika Pixarova rada sadržana i prezentirana u uvodnih deset minuta. Retrospektiva na Carlov život sa voljenom Ellie te dalekosežućih avanturističkih korijena kao i zajedničke želje za posjetom divljinama Južne Amerike realizirana je iznimno životno, i gorko i slatko, i tužno i veselo te, rječju, briljantno.

No tu se postavlja pitanje, koliko je dobro kad se daleko najbolji dio filma nalazi na samom njegovom početku? Odgovor je očit - ne pretjerano, no u slučaju majstora iz Pixara to samo znači da imaju problema u stizanju samih sebe u narednih osandesetak minuta, što im nemalo puta i polazi za rukom jer Pixar i kad nije u najboljoj formi ("Cars") je u najmanju ruku prilično dobar. "Up" je pak ne samo prilično dobar već dobrim dijelom izvrstan, štoviše, jedan od kompanijinih boljih, besprijekorno detaljan, šaren i duhovit te gotovo nenadmašno topao film.

Ipak, pred kraj mrvicu pada, kad se fokus sa odnosa čangrizava starca i mladog avanturista malo miče u stranu ne bi li napravio mjesta za akcijom pretjerano nabijen završetak. Mišljenja sam da je prikladniji bio nešto smireniji ton, no i ovakav kakav je opet drži film u samom vrhu prekoatlanske produkcije, bila ona animirana ili ne.

P.S. Halospjeve u smjeru vizualnog nije potrebno ispisivati, ljestvica se već niz godina bez iznimke pomiče prema gore, pa je sukladno tradiciji takav slučaj i ovdje. Vidi se to i iz samog naslova :)

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5
© 2003 popcorn.hr