VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: GANGSTERI (Public Enemies)

Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
GANGSTERI
NASLOV ORIGINALA:
Public Enemies
REŽIJA:
Michael Mann
SCENARIJ:
Ronan Bennett, Michael Mann, Ann Biderman (prema knjizi Bryana Burrougha)
GLAVNE ULOGE:
Johnny Depp, Christian Bale, Marion Cotillard, Billy Crudup, Jason Clarke, Stephen Lang, David Wenham, Stephen Dorff, Giovanni Ribisi, John Ortiz, Stephen Graham, Branka Katic, Lili Taylor, Peter Gerety
ŽANR:
Drama / Kriminalistički / Biografski
PRODUKCIJA:
Forward Pass/Misher Films/Relativity Media/Tribeca Productions/Appian Way
DISTRIBUCIJA:
Universal Pictures
TRAJANJE:
140 min
GODINA:
2009.
WEB:
Public Enemies
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: GANGSTERI / Public Enemies

Recenzija: GANGSTERI / Public Enemies GANGSTERI
(Public Enemies)

Dok John Dillinger sa svojom ekipom pljačka banke u doba Velike gospodarske krize tridesetih godina, pri čemu mu lokalne vlasti ne mogu ništa, J. Edgar Hoover pokreće inicijativu za osnivanje federalne policije, a jedan od najbližih saveznika mu je pritom agent Melvin Purvis, kojem je povjereno hvatanje Dillingera.

GANGSTERI / Public Enemies

Iako je autor predloška po kojem su "Gangsteri" snimljeni prvo prodao prava HBO-u da snimi mini-seriju, naknadno ih je od njih otkupio te umjesto scenarija napisao knjigu. Za projekt je bio zainteresiran Leonardo DiCaprio, ali je otištao sa Scorsesejem raditi "Shutter Island", dok se predloška naknadno uhvatio Michael Mann.

Kada bi na papir stavili sve elemente koje čine ovaj film, a ima ih prilično jakih - sposoban redatelj, vrsna i aktualna glumačka imena, priča koja je, iako obrađena već nekoliko puta, opet dosta zanimljivija od primjerice priče o sukobu pojedinca sa duhanskom industrijom koju je ranije spomenut sposoban redatelj učinio zanimljivom usprkos njenom trajanju od dva i pol sata - trebali bi dobiti ako ne remek djelo, onda barem jedan jako dobar film, tradicionalno odlično snimljen i u najmanju ruku dobro odrađen s glumačke strane. No, film na koncu 'barem jako dobar' ipak nije.

Zašto je to tako, pojma nemam. Jer, i što je najgore, film jest i dobro snimljen, i jako dobro glumljen te, barem u uvodnih pola sata, ne pokazuje ni najmanju naznaku eventualne dosade. Međutim, tu ipak nešto ne štima, dal' se zvijezde ovaj put nisu poklopile ili što se već dogodilo, ali film nakon tih dva i kusur sati ostavlja osim dojma prilične dosade i onaj o izostanku napetosti kroz čitav film (čak i u scenama dok meci lete na sve strane, a da ponovim, u pitanju je Mann) te žal za onim možda i ključnim elementom u ovakvoj priči - privrženošću likovima. Ne nužno likovima, jednom liku, jednoj strani zakona, jednoj opciji, da navijam ili s jedne strane da Purvis sve riješi s par hitaca, ili s druge da Dillinger ipak ne ode na tu, za njega kobnu kino predstavu. Nula. Ništa.

A šteta. Prvenstveno potencijala. Jer jedno je kad je film sporiji, a opet drži pažnju (izvrsni Dominikov "The Assassination of Jesse James..." kao primjer jednog takvog prvi pada na pamet), a drugo kad je jednostavno nezanimljiv, kao što je ovaj. No, ako ništa drugo, postavlja izvrstan ogledni primjer situacije u kojoj je suma manja od zbroja svojih dijelova.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5
© 2003 popcorn.hr