VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: SVE O JEDNOJ DJEVOJCI (An Education)

Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
SVE O JEDNOJ DJEVOJCI
NASLOV ORIGINALA:
An Education
REŽIJA:
Lone Scherfig
SCENARIJ:
Nick Hornby (prema memoarima Lynn Barber)
GLAVNE ULOGE:
Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina, Dominic Cooper, Rosamund Pike, Cara Seymour, Matthew Beard, Olivia Williams, Emma Thompson
ŽANR:
Drama
PRODUKCIJA:
Wildgaze Films/Finola Dwyer productions
DISTRIBUCIJA:
Sony Pictures
TRAJANJE:
96 min
GODINA:
2009.
WEB:
An Education
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: SVE O JEDNOJ DJEVOJCI / An Education
Po čemu je itko u filmu natprosječno inteligentan?
Komentar: Donnie Darko 14.02.2010.

Re: SVE O JEDNOJ DJEVOJCI / An Education
Nije množina, samo ona, Mulliganičin lik.
Komentar: DarkMauL 14.02.2010.

Re: SVE O JEDNOJ DJEVOJCI / An Education
? Aj molim te pojasni mi. Za razliku od Dawsonovaca, koji su govorili u apstraktnim pojmovima neprirodnima za svoje godine, Jenny je tipičan primjer "umišljene" pametnice koja puno citira od svoga nabubanog znanja (a takvih primjera ima jako puno, nemoguće da se sa takvima nisi susreo tijekom vlastitog školovanja), a u biti nema pojma, što na kraju i sama priznaje.
Komentar: Donnie Darko 14.02.2010.

Re: SVE O JEDNOJ DJEVOJCI / An Education
Pa to i kažem, da se i citiram:

"natprosječno inteligentni ali i neizbježno nezreli primjerci ljudskog roda prepotentno prodaju pamet a da u pravilu nemaju pojma o čemu pričaju"

Dakle, slažemo se oko nje u filmu.

A da je ona sasvim umišljena pametnica, i nije skroz - jel' joj profa čestita na obavljenom poslu (i u usporedbi sa kolegama i općenito) i jedino u nju polaže nekakvu nadu, da će realizirati potencijal, gadno je razočarana putem koji odabire (Pariz, restorani, ovono...) umjesto onog koji je za nju prikladniji, i intelektom i stupnjem razvoja, mentalnim sklopom, nazovi ga kako hoćeš.
Komentar: DarkMauL 14.02.2010.

Re: SVE O JEDNOJ DJEVOJCI / An Education
E ali ono što me iznenadilo jest njen "veliki" govor na kraju sa ravnateljicom... Koristili su jednostavne rečenice i riječi, šta smatram sasvim prikladnim i izvrsnim krajem "obrazovanja"...

Ne znam, meni je Jenny uvjerljiva, jer sam se takvih nagledao i još uvijek gledam tijekom svog obrazovanja. Profesori nerijetko polažu velike nade u folirante...
Komentar: Donnie Darko 15.02.2010.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: SVE O JEDNOJ DJEVOJCI / An Education

Recenzija: SVE O JEDNOJ DJEVOJCI / An Education SVE O JEDNOJ DJEVOJCI
(An Education)

Šesnaestogodišnja Jenny inteligentna je djevojka, odlična učenica koja svira violončelo i sprema se za studij na sveučilištu u Oxfordu. No, nakon što upozna nešto starijeg, dobrostojećeg mladića Davida, koji će joj pokazati onu zabavniju stranu života, prioriteti će joj se promijeniti - violončelo, školu i studij će zamijeniti aukcije, večere po restoranima i izleti u Pariz.

SVE O JEDNOJ DJEVOJCI / An Education

"An Education" ne samo što je jedan od filmova prikazanih na lanjskom Sundanceu a da nije zapeo u distribuciji, već se prije desetak dana našao i među nominiranima za ovogodišnjeg Oscara, i to u kategorijima najboljeg filma, glavne glumice i adaptiranog scenarija, kojeg potpisuje engeski književnik Nick Hornby ("High Fidelity", "About a Boy").

Osim što dijelom pati od sindroma "Dawson's Creeka", iritantne pojave u kojoj natprosječno inteligentni ali i neizbježno nezreli primjerci ljudskog roda prepotentno prodaju pamet a da u pravilu nemaju pojma o čemu pričaju, film je načičkan i neobično velikim brojem antipatičnih likova. Bolje rečeno, likova koji u jednom trenutku radi ovog ili onog razloga ispadaju takvima - najbolji primjer je odnos većine prisutnih prema mladiću Grahamu, koji je pljuvačinu zaslužio samo time što je bio svoj, nešto što teško da se može reći za same pljuvače.

No film je s druge strane i dosta duhovit, ispričan je sa velikom dozom stila i šarma te ima redom dobre glumačke izvedbe, u prvom redu Moline kao tvrdog a opet jako brižnog oca, Carey Mulligan koja skida svoju tinejdžerku ne samo psihički nego i fizički, i Rosamund Pike kao arhetipski glupe sponzoruše koja s lakoćom kupi poene kod ležernijih dijelova filma. Gorenavedenim antipatijama usprkos, filmu na koncu nedvojbeno ide pozitivan predznak i epitet prilično solidna ostvarenja.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
© 2003 popcorn.hr