VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: (500) DANA LJUBAVI ((500) Days of Summer)

Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
(500) DANA LJUBAVI
NASLOV ORIGINALA:
(500) Days of Summer
REŽIJA:
Marc Webb
SCENARIJ:
Scott Neustadter, Michael H. Weber
GLAVNE ULOGE:
Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel, Geoffrey Arend, Chloe Moretz, Matthew Gray Gubler, Clark Gregg, Minka Kelly
ŽANR:
Komedija / Romansa
PRODUKCIJA:
Watermark
DISTRIBUCIJA:
Fox Seachlight
TRAJANJE:
92 min
GODINA:
2009.
WEB:
(500) Days of Summer
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: (500) DANA LJUBAVI / (500) Days of Summer

Recenzija: (500) DANA LJUBAVI / (500) Days of Summer (500) DANA LJUBAVI
((500) Days of Summer)

Tom Hansen je mladić koji, unatoč školovanju za arhitekta, radi na osmišljavanju čestitki. Vjeruje u srodne duše, pa kad na poslu upozna svoju novu kolegicu Summer Finn uvjeren je da ju je i našao, iako ona ne vjeruje ni u dečke ni u veze ni u postojanje prave ljubavi.

(500) DANA LJUBAVI / (500) Days of Summer

Osvojivši prisutne već na premijeri na lanjskom Sundanceu, rad redatelja debitanta Marca Webba (došao kao i mnogi iz svijeta video spotova) bio je uspješan i u svojoj kino distribuciji, zaradivši u svijetu oko 8 puta više od troškova izrade, a dočekale su ga pohvale kritike i publike, te je čak uspoređen sa filmovima kao što su "Annie Hall" te "Eternal Sunshine of the Spotless Mind".

Kad u neobaveznom razgovoru jedna od uključenih strana usporedi par sa Sidom i Nancy, jasno je da tu sve ne štima. Naravno, veza Toma i Summer neće završiti tako što će jedno od njih završiti sa nožem zabivenim u pleksus, ali će ipak - završiti. Odmah u startu nam to bez imalo zadrške priopći pripovjedač, jer 'ovo nije ljubavna priča, već priča o ljubavi', te nas ostavljajući da se u narednih sat i pol vremena, čak pomalo morbidno, zabavljamo u Tomovim mukama.

Jer tad je film najbolji, kad se sitni detalji seciraju dvaput, po jednom 'prije' i 'poslije', uz neizbježnu otrovnost one kasnije perspektive. Tako Summer prvo ima divnu kosu, krasan osmijeh i madež koji podsjeća na srce, a kasnije krive zube, ispucanu frizuru i mrlju koja podsjeća na žohara. Na početku je tu ples na putu do posla i nesebično pomaganje kolegama, a kasnije pokisla faca pri izlasku iz dizala i sasipanje u lice istim tim kolegama kako im je čitava profesija temeljena na lažima i prevarama.

No film pati od bespotrebnih sporednih likova, što kolega i prijatelja (iako jedan od potonjih ima čast izustiti najtopliju i najiskreniju rečenicu u čitavom filmu), što nadobudne mlađe sestre protagonista, koja čak nije toliko beskorisna koliko krivo koncipirana, a tek onda kao takva i beskorisna. Također i u idealnom svijetu savršen odabir za svoju ulogu Zooey Deschanel donekle podbacuje, bivajući više odsutna negoli treba te i pomalo beskrvna u svojoj izvedbi.

Tako film na kraju ostaje tek nešto više no prosječnim, solidnim ali ne i odličnim, a kojeg iznad površine drže u prvom redu fina režija i nekoliko scenarističkih bljeskova koje nam najčešće servira ovdje jako dobar Gordon-Levitt.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
© 2003 popcorn.hr