VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: REVANŠ (Revanche)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
REVANŠ
NASLOV ORIGINALA:
Revanche
REŽIJA:
Götz Spielmann
SCENARIJ:
Götz Spielmann
GLAVNE ULOGE:
Johannes Krisch, Irina Potapenko, Ursula Strauss, Hanno Pöschl
ŽANR:
Drama / Kriminalistički
PRODUKCIJA:
Prisma Film, Spielmannfilm
DISTRIBUCIJA:
Continental Film
TRAJANJE:
117 min
GODINA:
2008.
WEB:
Revanche
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: REVANŠ / Revanche

Recenzija: REVANŠ / Revanche REVANŠ
(Revanche)

U potrazi za boljim životom sitni kriminalac Alex odluči se prije odlaska sa prostitutkom Tamarom iz Beča na pljačku banke u jednom mjestašcu. Kada pri bijegu Tamaru ubije policajac Robert, Alex se prikrije kod svog djeda koji živi nedaleko mjesta zločina, a s kojim je u čestom kontaktu Robertova supruga Susanne.

REVANŠ / Revanche

"Revanche" je austrijska krimi-drama koja je svoju premijeru imala 2008. godine na Berlinaleu, skupivši pritom i tri nagrade, a kasnije je skupila još par nagrada po raznim festivalima (uključujući i onu za najbolji regionalni film u Motovunu) te niz pohvala, a bila je i austrijski kandidat za Oscara za najbolji strani film 2009. godine, no nagradu je odnio japanski "Okuribito".

Iako se u uvodnih četrdesetak minuta čini kako je u pitanju tek jedan u nizu filmova gdje splet okolnosti nekoga tko se sprema kročiti u novi, bolji život spusti jednom tragedijom koja se mogla izbjeći na zemlju i ostavi ga tamo promišljati o ovome i onome, ono što slijedi uvelike opravdava pohvale koje su stigle u pravcu ovog filma.

Rijetko kad se dogodi da se napetost u ovakvoj mjeri bez problema održava u situaciji u kojoj nam je bliža kompletna slika negoli je to ijednom protagonistu. Ponajprije je to tako jer su svi oni ljudi od krvi i mesa, netko s kim se nije problem poistovjetiti. Netko kome je život namijenio određeni put, ali u isto vrijeme i povreman izbor kojim se tu i tamo može okoristiti kao zaobilaznicom. Netko tko ni sam ne zna što ga čeka.

Jedna od prvih asocijacija i gotovo nezaobilaznih usporedbi, ne samo radi mjesta iz kojeg film dolazi, je opus Michaela Hanekea. No, tamo gdje je on tek spreman poškakljati svoju publiku ostavljajući im otvorenim mnogo više nego bi to oni možda htjeli, Spielmann to radi prihvatljivije i dosta pristupačnije. Dotiče se važnih stvari, pitanja opravdanosti osvete, istine, pravde, perspektiva iz kojih se svo to troje razmatra i na koji način, a i problema u komunikaciji, te pritom uvlači u svoj svijet i narativno i emocionalno, fino zaokružujući jedno filmsko iskustvo. Za čistu peticu nije, ali za bezrezervnu preporuku - svakako.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr