VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: REPO MEN (Repo Men)

Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
HRVATSKI NASLOV:
REPO MEN
NASLOV ORIGINALA:
Repo Men
REŽIJA:
Miguel Sapochnik
SCENARIJ:
Eric Garcia, Garrett Lerner (prema knjizi "Repossession Mambo" Erica Garcije)
GLAVNE ULOGE:
Jude Law, Forest Whitaker, Alice Braga, Liev Schreiber, Carice van Houten, Chandler Canterbury
ŽANR:
Akcijski / Znanstveno Fantastični (SF)
PRODUKCIJA:
Stuber Productions, Mambo Film Productions, Relativity Media
DISTRIBUCIJA:
Universal Pictures, Blitz
TRAJANJE:
111 min
GODINA:
2010.
WEB:
Repo Men
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: REPO MEN / Repo Men

Recenzija: REPO MEN / Repo Men REPO MEN
(Repo Men)

Remy i Jake su Repo Men, agenti povrata u kompaniji The Union, koja ljudima skupo prodaje mehaničke zamjenske organe, a koje uzima natrag ako se obaveze plaćanja ne ispunjavaju na vrijeme. Kako njegova supruga ne odobrava njegov posao, Remy, inače kompanijin najbolji Repo, se odluči prebaciti na odjel prodaje. No, prilikom njegova posljednjeg posla nešto pođe po krivu i Remy je primoran uzeti novo srce, koje ubrzo više ne može plaćati pa mora bježati.

REPO MEN / Repo Men

Dosta mlako primljen i od publike i kritike, film je temeljen na knjizi "Repossession Mambo" koju potpisuje jedan od koscenarista, Eric Garcia ("Matchstick Men"). Iako je sama knjiga izašla tek prošle godine, projekt je u razvoju još od 2003. godine, a naišao je na kontroverzne usporedbe sa SF mjuziklom iz 2008. godine "Repo! The Genetic Opera".

Gledati film sa znanstveno fantastičnom podlogom smješten u bližu budućnost gotovo je bez iznimke intrigantno iskustvo. Tehnološki napredak u posljednjih stotinjak godina takav je da bi primjerice jadnik koji je za Pony Express prije 150 godina raznosio poštu sa jedne na drugu američku obalu danas vidjevši kakvog dječarca kako onom strancu kojeg zove ocem u šalje u Njemačku pozdrave e-mailom vjerojatno na licu mjesta zaradio fatalan izljev krvi u mozak od kulturološkog šoka. Kako je nešto slično bilo nezamislivo onda (pa i kasnije), tako danas možemo pustiti mašti na volju i realizirati barem na velikom platnu - ili knjizi, stripu, nije bitan medij - neku svoju viziju onoga što nam budućnost možda sprema. Stavimo li istu tu viziju u socijalno-politički, odnosno prvenstveno ljudski kontekst, tim bolje.

Baš je takav - intrigantan - koncept filma debitanta Sapochika, u kojem se pljuca na komercijalizaciju zdravstva, koje kao takvo automatizmom stavlja i prigodnu cijenu na onu čovjekovu nezgodnu potrebu za stalnom konzumacijom kisika, tj. samog ljudskog života. Međutim, na tome se aspektu ovdje nije dovoljno poradilo, već je ta baza iskorištena tek kao jedna fina podloga za obračune hladnim oružjem i golim rukama; koji su usput rečeno prilično eksplicitni, što nije kritika već spomena vrijedna činjenica.

Nije ni takav, laganiji pristup bez svojih predosti, pa tako ovdje imamo jednu dovoljno zanimljivu razbibrigu sa izvrsnim glazbenim kolažem i jako dobrim Lawom, koji pomalo postaje veteran žanra. Možda nije dovoljno ujednačena i sam kraj je jasan kao dan, ali sasvim adekvatno obavlja funkciju dvosatne popune vremena, da brže prođe vrijeme čekanja na "Inception" i "The Adjustment Bureau". A da je ovome dodir jednog Philip K. Dicka, da se išlo dublje tamo gdje se trebalo ići (dakle ne pilom po vratu i čekićem po glavi), bilo bi to vjerojatno puno pamtljivije i bolje, ali što je tu je.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
© 2003 popcorn.hr