VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: FANTASTIČNI GOSPODIN LISAC (Fantastic Mr. Fox)

Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
HRVATSKI NASLOV:
FANTASTIČNI GOSPODIN LISAC
NASLOV ORIGINALA:
Fantastic Mr. Fox
REŽIJA:
Wes Anderson
SCENARIJ:
Wes Anderson, Noah Baumbach (prema istoimenom romanu Roalda Dahla)
GLAVNE ULOGE:
George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray, Wally Wolodarsky, Eric Anderson, Michael Gambon, Willem Dafoe, Owen Wilson, Jarvis Cocker
ŽANR:
Komedija / Avanturistički / Animirani
PRODUKCIJA:
American Empirical Pictures, Regency Enterprises, Indian Paintbrush
DISTRIBUCIJA:
Twentieth Century Fox Film Corporation, Continental Film
TRAJANJE:
87 min
GODINA:
2009.
WEB:
Fantastic Mr. Fox
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: FANTASTIČNI GOSPODIN LISAC / Fantastic Mr. Fox

Recenzija: FANTASTIČNI GOSPODIN LISAC / Fantastic Mr. Fox FANTASTIČNI GOSPODIN LISAC
(Fantastic Mr. Fox)

Kada dozna da će postati otac, gospodin Lisac zavjetuje se supruzi da se više neće baviti krađom peradi i koječega iz lokalnih domaćinstava. No, nekoliko lisičjih godina kasnije taj mu život počinje nedostajati pa se okomi na lokalna tri moćnika, tj. njihova imanja, nakon čega oni kreću u osvetnički pohod koji bi za posljedicu mogao imati istrebljenje ne samo liščeve obitelji i doma, već svih životinja koje obitavaju u njegovoj blizini.

FANTASTIČNI GOSPODIN LISAC / Fantastic Mr. Fox

Iako vam kao ime pisca čija su djela počesto ekranizirana vjerojatno među prvima neće pasti na pamet ono Velšanina Roalda Dahla, "Fantastični gospodin lisac" sedmo je njegovo djelo koje se našlo na tapetu te osma dugometražna adaptacija nečega iz njegova opusa - dvaput je na tapetu bio Willy Wonka sa svojom tvornicom čokolade - a posljednji u nizu autora koji se uhvatio njegova materijala je kultni Wes Anderson.

Kako ne valja razbijati glavu nad nečim nad čim nemamo nikakva utjecaja, tako ću sa savršenom ravnodušnošću prihvatiti da na niz imena autora koji mi neovisno o njihovoj kvaliteti jednostavno ne leže (kao što su primjerice Haneke, Cronenberg, Lynch...) valja zabilježiti i ono američkog čudaka Wesa Andersona. Dakle, ravnodušan kakav trenutno jesam, bez ikakvih problema ću sam sebi nakon odgledanog reći kako film nit' smrdi nit' miriše, i sa još manjom količinom problema (što je poprilično mala količina, jer ih ni ranije nije bilo) sve to skupa staviti na papir i zalijepiti za takav dojam odgovarajuću ocjenu. Kad smo to riješili, idemo dalje.

Ista je stvar tu prisutna kao i kod dojmova oko osvetničke ekspedicije nekoć legendarnog oceanografa Stevea Zissoua - ništa tu nije moguće definirati kao loše, ali je naklonost, da ne kažem ljubav prema autoru jednostavno nepostojeća. A kakva drukčija da i bude nakon što, usprkos tome što je glumačka lepeza izvrsna, njihove izvedbe jako, jako dobre, a film općenito pomaknut i maštovit i više nego što treba biti da zainteresira, konačni dojam ostavlja onakav kakav ostavlja, prilično blijed. Tako da u konačnici Andersonu još jednom pamtim dobar, a pišem 3.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
© 2003 popcorn.hr