VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: KAKO IZDRESIRATI ZMAJA (How to Train Your Dragon)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
KAKO IZDRESIRATI ZMAJA
NASLOV ORIGINALA:
How to Train Your Dragon
REŽIJA:
Dean DeBlois, Chris Sanders
SCENARIJ:
Williams Davies, Dean DeBlois, Chris Sanders (prema istoimenoj knjizi Cresside Cowell)
GLAVNE ULOGE:
Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, T.J. Miller, Kristen Wiig
ŽANR:
Komedija / Avanturistički / Fantastični / Animirani
PRODUKCIJA:
DreamWorks Animation, Mad Hatter Entertainment, Mad Hatter Films, Vertigo Entertainment
DISTRIBUCIJA:
Paramount / Blitz
TRAJANJE:
98 min
GODINA:
2010.
WEB:
How to Train Your Dragon
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: KAKO IZDRESIRATI ZMAJA / How to Train Your Dragon

Recenzija: KAKO IZDRESIRATI ZMAJA / How to Train Your Dragon KAKO IZDRESIRATI ZMAJA
(How to Train Your Dragon)

Mladi Hiccup je pomoćnik kovaču u jednom vikinškom selu kojim često haraju zmajevi kako bi se domogli hrane. Otac mu je takoreći vođa navale na spomenutu pošast, dok je sam Hiccup atipični viking, kržljavi i nespretni mladić kojeg malo tko u selu shvaća ozbiljno, i kao ratnika i kao osobu. No, za vrijeme jednog napada on nekako uspije oboriti primjerak iznimno rijetke i iznimno opasne sorte zmaja, koji završi negdje u šumi. Kako mu nitko ne vjeruje, Hiccup odlazi potražiti svoj plijen.

KAKO IZDRESIRATI ZMAJA / How to Train Your Dragon

Temeljen na prvom iz serijala od osam dječjih knjiga britanske spisateljice Cresside Cowell, koju je za priču o Vikinzima nadahnuo jedan škotski arhipelag, film je na kino blagajnama polučio dovoljan uspjeh da se već krene sa produkcijom nastavka, najavljenog za 2013. godinu, ali i popratnog televizijskog serijala.

Izuzmemo li neporecivu izvrsnost prvog "Shreka" i triju suradnji sa britanskim Aardmanom, studio DreamWorks Animation u rijetkim je trenucima sa svojim filmovima - a do sada ih broji okruglih dvadeset - izlazio izvan okvira solidnih ostvarenja. Ili kako je to jednom primijetio Jack Black, on sav novac zarađen od angažmana na DreamWorksovom filmu kad dođe sezona nagrada redovito uloži na kladionicu, pri čemu je njegov izbor uvijek Pixar.

"How to Train Your Dragon" je još jedna dobrodošla devijacija od utabanog puta kojim kompanija kroči. Trenutno je to njihov film koji ima najbolju prolaznost kod kritičara i publike (barem kada su u pitanju izvori s Interneta), što je i pomalo čudno jer film nije u domeni odličnog, ali joj je ipak dosta blizu.

Čitav se film i dobar dio njegovih komponenti može sumirati jednim prostim 'jednostavan, a učinkovit', i za njega zaista nema opisa koji bi bio bolji, a da ujedno ne bude i manje jezgrovit. Šablonski je odrađen, ali i prilično simpatičan, nije toliko urnebesno smiješan koliko je zabavan, ne toliko pametan koliko na trenutke dirljiv te je, iako pomalo plitak, ujedno i prilično pitak.

Inače izvrstan vizualni dojam mu je tek donekle narušen ponešto neadekvatnim konceptom (dizajn ostalih zmajeva), no to ni ne spada u polje same računalne izvedbe, već olovke i papira. Glasovni je dio odrađen poslovično kvalitetno, barem što se tiče originalnog audio zapisa, pa, dodamo li tome ono ranije navedeno, nema nekog posebnog razloga da se i ova kalendarska godina proglasi uspjelom pričamo li o animiranom filmu. A još mi ni "Toy Story 3" nije došao pod ruke...

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr