VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: MUŠKARCI KOJI MRZE ŽENE (Män som hatar kvinnor)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
MUŠKARCI KOJI MRZE ŽENE
NASLOV ORIGINALA:
Män som hatar kvinnor
REŽIJA:
Niels Arden Oplev
SCENARIJ:
Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg (prema istoimenom romanu Stiega Larssona)
GLAVNE ULOGE:
Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Peter Haber, Sven-Bertil Taube, Peter Andersson, Marika Lagercrantz, Ewa Fröling
ŽANR:
Drama / Kriminalistički / Triler
PRODUKCIJA:
Yellow Bird
DISTRIBUCIJA:
Continental
TRAJANJE:
152 min
GODINA:
2009.
WEB:
Män som hatar kvinnor
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: MUŠKARCI KOJI MRZE ŽENE / Män som hatar kvinnor

Recenzija: MUŠKARCI KOJI MRZE ŽENE / Män som hatar kvinnor MUŠKARCI KOJI MRZE ŽENE
(Män som hatar kvinnor)

Dok čeka izvršenje zatvorske kazne za klevetu, istraživački novinar Mikael Blomkvist dobije od milijunaša Henrika Vangera jedan zadatak - pronaći ubojicu njegove nećakinje koja je nestala sa obiteljskog imanja pred četrdeset godina. Kada Mikael dozna da ga prati mlada hakerica Lisbeth Salander, traumatizirana djevojka ne baš vesele prošlosti, on s njom stupi u kontakt ne bi li mu pomogla riješiti slučaj.

MUŠKARCI KOJI MRZE ŽENE / Män som hatar kvinnor

Kada je 2004. godine preminuo švedski autor Stieg Larsson, iza sebe je ostavio neobjavljenu trilogiju Millenium, kriminalistički serijal koji prati novinara Mikaela Blomkvista i hakericu Lisbeth Salander. Posthumno objavljen, serijal je doživio veliku popularnost (dosad je prodano preko 27 milijuna primjeraka), skupio nekoliko nagrada, te su sva tri romana prošle godine ekranizirana u matičnoj im zemlji. Najbolje primljeni, prvi dio sada se prikazuje i kod nas, a za iduću godinu je najavljen i američki remake u režiji Davida Finchera.

Odmah da s dnevnog reda skinemo ono najočitije i najprostije - onaj tko je sposoban držati gledateljevu pažnju puna dva i pol sata itekako zna što radi. Taj netko je u ovom slučaju Niels Arden Oplev, Danac koji, nažalost, nije radio i na preostala dva dijela serijala (koji kod nas, čini se, stižu kroz studeni), ali je tim više ostavio svoj pečat na serijalu koji će, barem po popularnosti, definirati lanjsku europsku produkciju.

A za tako nešto ima i opravdanih razloga, barem kad je u pitanju film pred vama. Jer su na izvrstan način ovdje umješani jezivost bešćutnog ubijanja i monstruozna sirovost zlostavljanja sa tipično hladnom skandinavskom atmosferičnošću, u situaciji gdje su svi zajedno presječeni pojavom asocijalne veteranke obiteljski i ino proizvedene traume u fantastičnoj interpretaciji Noomi Rapace. Curi koja već sada jaše Hollywoodom (sa novim "Sherlock Holmesom" i "Alienom" za početak) više no dobro sekundira Nyqvist (i sam na putu u Ameriku, sa Cruiseovim "Mission: Impossible IV"), čineći tako jedan, malo je reći atipični tandem koji će vas glatko provesti kroz jednu storiju oko koje se složio puno impresivniji rezultat nego što je to mogao biti slučaj.

Jer, koliko god film bio kvalitetno odglumljen, koliko god da je napet i zanimljiv, atmosferičan i sirov, doslovce ničega u njemu na razini same priče nema što već nije viđeno kod jače britanske televizijske produkcije koja ima tu nezgodnu tendenciju da vas razmazi svojom kvalitetom. No kako bilo, uz ono gore navedeno nudi i jedan fantastičan payoff, te je na koncu nedvojbeno riječ, ako ne o najboljem, onda svakako o najupečatljivijem filmu koji se trenutno nudi u domaćim kino dvoranama. Točnije, zasad tek u jednoj od njih...

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr