VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ


?
« povratak


KOLUMNE
(Ukupno rezultata: 76)

« prethodna 1 [2] 3 4 5 6 7 8 sljedeća »

PAUČINA: NEBO NAD BERLINOM
(04.08.2009.)
(WIM WENDERS, 1987.)
Damiel je besmrtan. Među nama je od početka vremena i prostora. Može čuti svaku našu misao i utješiti nas neprimjetno. No, ono što Damiel želi je osjetiti hladnoću, protrljati ruke kad je osjeti, popiti kavu, zacrniti prste svježim tiskom jutarnjih novina a najviše od svega želi nju uzeti u naručje i da ona uzme njega u svoje.

Goran Plantak 1 1

PAUČINA: LADRI DI BICICLETTE (VITTORIO DE SICA, 1948)
(23.07.2009.)
Tog jutra ime Ricci napokon je prozvano ispred ureda za zapošljavanje u Valmelaini. Između okupljene mase muškaraca koji očajnički traže posao Antonio Ricci je sretnik koji ga je dobio. Ljepljenje postera diljem Rima, dobar gradski posao. Postoji samo jedan uvjet – posjedovanje bicikla, kojeg je Antonio nažalost morao založiti da prehrani obitelj.

Goran Plantak 2 2

PAUČINA: FIGHT CLUB (1999)
(08.07.2009.)
Nisi jedinstvena, prekrasna pahuljica. Sačinjen si od iste umiruće organske tvari kao i svi ostali. This is your life, and it's ending one minute at a time. Poručio nam je pred desetljeće (kvragu, već je deset godina prošlo?!!) kontroverzni i često krivo shvaćeni „Fight Club“ Davida Finchera.

Goran Plantak 9 9

PAUČINA: THE INNOCENTS (1961)
(20.06.2009.)
U spavaćici sa svjećnjakom u ruci i prestrašenim izrazom lica Deborah Kerr korača mračnim hodnikom i širokim stubištem viktorijanske kuće. Čujemo fijuk vjetra, škripu vratiju, ženski hihot i čeznutljivo šaputanje: „Kiss me, kiss me, kiss me.“, koje slijedi gotovo orgazmički „Love me, love me...love me!“

Goran Plantak 14 14

PAUČINA: DJEVIČANSKI IZVOR (1960)
(04.06.2009.)
„Bog je milostiv. Milostiviji nego što misliš.“ rečenica je koju izgovara jedan od likova Bergmanovog filma. No, je li Bog uistinu takav? Töre, farmer u Švedskoj 14. stoljeća u toku samo jednog dana dobro će spoznati koliko su zapravo tajanstveni putevi Gospodnji.

Goran Plantak 3 3

PAUČINA: JULES ET JIM (FRANÇOIS TRUFFAUT, 1962)
(21.05.2009.)
„Na svakom prstu nosila je prstenje, okolo zglobova narukvice i sitnice, pjevala punim glasom vazda koji je začarao moje srce. Njezine oči ko dva opala sjajna, o kako su me fascinirale, njezino lice ovalno bijelo po mene fatalno.“ Tako nekako u slobodnom prijevodu glasi pjesma koja opisuje glavni ženski lik, po mom sudu najboljeg filma jednog od najznačajnijih europskih redatelja svih vremena - Françoisa Truffauta.

Goran Plantak 2 2

MAURICE JARRE - ADIEU, MAESTRO!
(06.04.2009.)
Iako nije doslovan citat, ovo što slijedi ne odstupa previše od nekih neobaveznih razgovora kakve sam uistinu znao voditi sa poznanicima:

- Slušaš Jarrea?
- Naravno! Obožavam ga! Sjajna elektronika!(do ovog trena sve paše jer je Maurice studirao elektronsku glazbu na pariškom konzervatoriju).
- Da, Jean Michel je sjajan!
- Dobar je malac! Maurice je bolji!
- Maurice?...koji crni Maurice?

Sergej Karov 3 3

PAUČINA: CRVENI BALON
(21.07.2008.)
Čim se u svijetu počeo distribuirati, „Crveni balon“ je postao instant hit među djecom, dječjim psiholozima i vrtićkim odgajateljicama. U vrijeme kad sam ja odrastao, dakle vrijeme komunističkog mraka, vrijeme kad iz današnje perspektive ništa nije valjalo, školska dvorana u kojoj su se održavale priredbe i satovi glazbene kulture, subotom bi se preinačila u projekcijsku salu, pa su djeca mogla po volji doći besplatno gledati filmove.

Zoran Žmirić 4 4

PAUČINA: FIVE FINGERS
(15.05.2008.)
Uvodna scena vodi nas u godinu 1950. Poslanik u Donjem domu parlamenta Ernest Bevin žustro maše jednom netom objavljenom knjigom i traži odgovore u svezi s tvrdnjama u njoj iznesenim.

Sergej Karov 4 4

PAUČINA: DAVE ALLEN
(21.06.2007.)

Netko to zove slučajem, drugi sa sigurnošću tvrde da  je sve ionako već zapisano u zvijezdama, mada zapadnu u  manje poteškoće kada ih upitate tko je i kada to zapisao, netko treći ima svoje objašnjenje koje gotovo da i nema dodirnih točaka sa prva dva.


Sergej Karov 2 2

« prethodna 1 [2] 3 4 5 6 7 8 sljedeća »
© 2003 popcorn.hr