VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: KILL BILL: Vol. 1 (KILL BILL: Vol. 1)

Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
KILL BILL: Vol. 1
NASLOV ORIGINALA:
KILL BILL: Vol. 1
REŽIJA:
Quentin Tarantino
SCENARIJ:
Quentin Tarantino
GLAVNE ULOGE:
Uma Thurman - The Bride (Black Mamba); David Carradine - Bill; Lucy Liu - O-Ren Ishii/Cottonmouth; Daryl Hannah - Elle Driver California Mountain Snake); Vivica A. Fox - Vernita Green (Copperhead); Michael Madsen - Budd/Sidewinder; Michael Parks -Earl McGraw; Sonny Chiba - Hattori Hanzo; Chiaki Kuriyama - Go Go Yubari; Julie Dreyfus - Sofie Fatale
ŽANR:
Akcijski
PRODUKCIJA:
Miramax
DISTRIBUCIJA:
UCD
TRAJANJE:
95 min
GODINA:
2003.
WEB:
KILL BILL: Vol. 1
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: KILL BILL: Vol. 1 / KILL BILL: Vol. 1
Super kometar, super film! Ali mislim da je zaslužio punih pet kokica.
Komentar: Donnie Darko 19.12.2003.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: KILL BILL: Vol. 1 / KILL BILL: Vol. 1

Recenzija: KILL BILL: Vol. 1 / KILL BILL: Vol. 1 KILL BILL: Vol. 1
(KILL BILL: Vol. 1)

Overkill Bill...

Uma Thurman je "Nevjesta", vrhunski plaćeni asasin koja se budi iz višegodišnje kome i ima samo jednu misao na pameti - ubiti Billa, bivšeg gazdu i poslodavca koji joj je za vjenčanje, sa ostatkom "The Deadly Viper Assassination Squada" grupe smrtonosnih ubojica na čijem je čelu i čiji je član i sama bila, poklonio metak u čelo pobivši onako usput i njene svatove u kompletu sa svećenikom koji je vodio obred i crnim orguljašem (!).

KILL BILL: Vol. 1 / KILL BILL: Vol. 1

Prve na njenoj listi su njene bivše kolegice Cottonmouth koja je u međuvremenu postala šefica yakuza u Tokyu i Copperhead koja pak živi povučenim obiteljskim životom.

Samo Tarantino može iz hrpe citata i priče koja kao da je "rippana" iz nekakvog opskurnog "C" filmića napraviti žestoku akcijsku eskapadu koji je usprkos hektolitrima krvi i descima odsječenih ljudskih udova upravo beskrajno cool i urnebesno zabavna...

Kill bill scena iz filma
Kill bill scena iz filma

Legenda veli kako je moj frend Gand, kad su ga nako što je prvi put pogled'o "K-Billa" u kinu (a dosad ga je valjda pogledo dvaj'st puta) priupitali kakav je uopće film taj novi Tarantinov akcijski helter-skelter on kao iz topa ispalio: "Čovječe pa to je čisti Špageti samuraj fucking video game western!"

Nakon što sami sam pogledao prvi voljum "Kil Billa" te pročitao i preslušao bezbroj kritičarskih osvrta u medijima bolji sažetak onoga što nam je genijalni Q.T. nakon šest dugih gadnih godina bacio u lice još nisam čuo...

I da vas sad ovdje ne lažem...sve ono što ste o filmu čuli jest istina, u "KB vol.1" ima više odsječenih ljudskih udova nego u Spielbergovom "Spašavanju vojnika Ryana", u "KB vol.1" gotovo su sve akcijske scene pokradene iz Kurosawinih, Leoneovih ili Bruce Lee-jevih filmova, dijelovi filma snimani su crno bijelom tehnikom, introdukcija glavnih likova napravljena je freeze frame tehnikom sa glupavim podnaslovima tipičnim za američke trashy akcijske filmove C kategorije iz 70-tih godina prošlog stoljeća, usred "KB-a  Vol. 1" Tarantino je uvalio omanji Anime, računalskih efekata ala Matrix nema ni u tragovima i tako dalje i tako bliže...

No, i? Kakav je? Velite sad vi jel' da?

Odličan, brz, odvratan, provokativan, žestok, krvav, ultranasilan, crno-duhovit, liričan... što god vam padne napamet, Kill Bill ima sve od navedenog i još nešto više od toga.

Sve što je, od filma dakako, kao klinac gutao, sve čemu se divio i na čemu je kasnije izgradio i vlastiti filmaški svjetonazor Tarantino je uspio utrpati u ovaj "Kill Billa". Majstor u kombiniranju nespojivog uspio je jednim jedinim filmom odati upečatljivu posvetu poetici spagheti  weterna Sergia Leonea i duboko poštovanje profanosti Kurosawinih filmova o samurajima te opaliti dobronamjernu zafrkanciju na račun naivnosti i kiča blacksploatation akcića oplemenivši sve skupa povećim zrncem benigne zabavnosti hongkonških borilačkih filmova.

Da zaključim ...Q.T. je po tko zna koji put pokazao i dokazao kako i iz najbanalnije priče (a storija o nepravdi nanesenoj pojedincu i njegovoj osveti jedna je od najstarijih koje ovaj zanat poznaje), zahvaljujući svom ne samo redateljskom već u jednakoj ako ne i većoj mjeri montažerskom geniju (kad pogledate film skužit' ćete na što ciljam) moguće stvoriti kultni komadićak celuloida kojem je mjesto u povijesti sedme umjetnosti, to se već sada može ustvrditi sa sigurnošću, zajamčeno i prije dolaska drugog dijela (sa kojim ipak vidljivo je čini jedinstvenu cjelinu).

Palci gore a kapa dolje Mr. Tarantino...

Kill bill scena iz filma
Kill bill scena iz filma
Kill bill scena iz filma
Kill bill scena iz filma
Kill bill scena iz filma
Kill bill scena iz filma
« povratak dahh
Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5
© 2003 popcorn.hr