VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: POVRATAK MUMIJA  (The Mummy Returns)

Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
HRVATSKI NASLOV:
POVRATAK MUMIJA
NASLOV ORIGINALA:
The Mummy Returns
REŽIJA:
Stephen Sommers
SCENARIJ:
Stephen Sommers
GLAVNE ULOGE:
Brendan Fraiser, Rachel Weisz, John Hannah, Arnold Voslo
ŽANR:
Avanturistički / Fantastični
PRODUKCIJA:
Alphaville
DISTRIBUCIJA:
Kinematografi
TRAJANJE:
121 min
GODINA:
2002
WEB:
The Mummy Returns
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: POVRATAK MUMIJA  / The Mummy Returns

Recenzija: POVRATAK MUMIJA  / The Mummy Returns POVRATAK MUMIJA
(The Mummy Returns)

Vožnja toboganom specijalnih efekata
Radnja "The Mummy Returns" smještena je u 1935., deset godina nakon događaja opisanih u prethodnom filmu. Pustolov Rick O'Connell (Fraser) sa svojom ženom Evelyn (Weisz) i njihovim devetogodišnjim sinom Alexom (Freddie Boath) sada mirno živi u Londonu. Lanac strašnih zbivanja pokreće se kada 3000 godina stare mumije Imhotepa i njegove družice Anck Su Namun, nakon dopreme u Britanski Muzej, ponovno uskrsnu u svojoj potrazi za besmrtnošću.
POVRATAK MUMIJA  / The Mummy Returns

S vremenom se mumijama na tom putu ispriječi druga sila što svoju snagu crpi iz najtamnijih rituala staroegipatskog misticizma. Jezičac na vagi ovog iskonskog sukoba je upravo mali Alex pa se Rick i Evelyn još jednom nađu u središtu stravičnih zbivanja prisiljeni spašavati život svog sina a onako usput i sudbinu čitavog svijeta.
slika_4
slika
"Povratak Mumija" je čisti primjer hollywoodskog poimanja nastavka uspješnog filma u kome akcija postaje sama sebi svrhom. Usprkos nadanjima poklonika, zaista dobrog i zabavnog, prvog nastavka "Povratak Mumija" je čista "franšiza", film čija je jedina svrha bila mlaćenje para na krilima slave svog prethodnika. Gledanje ovog filma nalik je na vožnju cirkuskim toboganom, ima toliko akcije da vam nakon desetak minuta vožnje sve skupa dosadi. Nekakve suvislije radnje ili nedaj bože dublje razrade likova nema ni u tragovima a čitav dramaturški napor uložen u ovaj film svodi se na rješavanje pitanja: "Kako najbrže i najbezbolnije međusobno povezati sve akcijske scene i specijalne efekte".

Ne treba posebice ni naglašavati kako je, po dobrom starom hollywoodskom običaju, logika i osjećaj za inteligenciju gledatelja odguran ne u drugi već u treći plan. Osim toga "Povratak Mumija" ima toliko referenci na svog prethodnika da se čini kako i nije riječ o originalnom filmu već o producentskoj verziji originala namijenjenoj mentalno hendikepiranom gledateljstvu koje se ne želi zamarati suvišnim "Zašto?", "Kako?" i "Otkud?".

Želite li na dva sata isključiti mozak te u mraku kino dvorane uživati u suludom plesu šarenih pokretnih sličica uz bučnu zvučnu podlogu ovo je film za vas. Ukoliko tražite ukusan filmski obrok koji će zadovoljiti ne samo vaša čula već i vaše male sive stanice potražite nešto drugo... "Requiem For a Dream" primjerice.
slika_2
slika_3
 
« povratak dahh
Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
© 2003 popcorn.hr