VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: KOLIBA STRAHA (Cabin Fever)

Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
HRVATSKI NASLOV:
KOLIBA STRAHA
NASLOV ORIGINALA:
Cabin Fever
REŽIJA:
Eli Roth
SCENARIJ:
Eli Roth i Randy Pearlstein
GLAVNE ULOGE:
Rider Strong (Paul), Jordan Ladd (Karen), James DeBello (Bert), Cerina Vincent (Marcy), Joey Kern (Jeff), Giuseppe Andrews(Deputy Winston), Robert Harris (Old Man Cadwell)
ŽANR:
Horor
PRODUKCIJA:
Lion Gate Films
DISTRIBUCIJA:
Blitz
TRAJANJE:
92 min
GODINA:
2003.
WEB:
Cabin Fever
DODACI:
Kraki film o snimanju, intervju s redateljem, komentar redatelja
IZDANJE:
vhs
KOMENTARI:

Re: KOLIBA STRAHA / Cabin Fever
Zašto samo 3 kokice kad si naveo toliko dobri stvari. Ako nisi te bedastoće i predvidljivosti naša smišnin unda think again, one su bile komične. Odličan film. 4,5 kokica
Komentar: sunny 10.09.2004.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: KOLIBA STRAHA / Cabin Fever

Recenzija: KOLIBA STRAHA / Cabin Fever KOLIBA STRAHA
(Cabin Fever)

Zanimljivi hommage hororima 70-tih

Završna godina na koleđžu je gotova i grupa prijatelja: Jeff, Karen, Paul, Marcy i Bert kreće ma izčet u planine. U planinskoj kolibina osami uz glasnu glazbu i pivo ekipa uživa posljednje trenutke apsolutne slobode i dekadencije prije nego što svi skupa urone u svakodnevicu svojih daljnjih karijera. No onda im u kolibu upada umirući neznanac.

KOLIBA STRAHA / Cabin Fever

Nesretnik je zaražen nepoznatom bakterijom koja izjeda meso čega veselo društvo nije svjesno sve dok i sami jedan po jedan ne počnu oboljevati. Bitka protiv opake bolesti od koje se čovjek raspada pred njihovim očima uskoro prerasta u brobu protiv vlastitih prijatelja...

Cabin fever 1
Cabin fever 2

O'ma u glavu!
Ako su horori jedan od najprezrenijih, ako ne i najprezereniji žanr u cjelokupnoj žanrovskoj hijerarhiji filmske indutrije/umjetnosti onda tinejdžerski slasheri predstavljaju samo dno te kace.

Repetitativni i neoriginalni u devedeset posto slučajeva svode se na beskrajni pandemonij krvi i iznutrica koji na opće zadovoljstvo najčešće maloljetnog gledateljstva producira maskirani psihotični, manijakalni i poremećeni masovni ubojica...
"Koliba Straha" u tom smislu možda i ne predstavlja bog zna kakav kvalitativan pomak naprijed no svakako je po srijedi odmak u stranu i okretanje oštrice slasher horora u jednom novom smjeru (premda će sitničavsi s pravom ustvrditi da ni ovdje nije po srijedi velika originalnost) a već je i to samo po sebi posve dovoljno da film zrači privlačnim daškom svježine i neobičnosti.
Zaboravite dakle Freddy-a, Jasona i , bad guy u našoj "Kolibici" nije nikakav manijak bez lica već misteriozna, nepoznata i nevidljiva upravo zbog toga daleko jezivija bakterija ubojica od koje nema zaštite. Premisa u svojoj biti odmah donosi osvježavajući obrat u po defaultu simplificiranoj arhitekturi ove verste horora, nema dakle jednog zločinca kojega izolirana grupa mora eliminirati prije nego što on eliminira njih, neprijatelj su u ovom slučaju svi ostali tj. svatko tko je potencijalno mogao doći u dodir sa zaraženima. Ovakav zaplet unosi daleko kompleksnije odnose među aktere priče jer su jedina moguća rješenja iz naoko bezizlazne situacije totalna izolacija (potencijalno) oboljelih ili u još ekstremnijem slučaju njihova eliminacija.
Osvježavajuće u svakom slučaju mora se priznati.
Maska i neizbježne ljigavo-odvratne scene uvjerljivo su mučne i u najboljoj maniri klasičnih horora sedamdesetih godina, poput Romerove kultne "Noći živih Mrtvaca" primjereno pretjerane, i u tom smislu film definitvno i bez zadrške isporučuje očekivanu dozu krvi, izjedene kože i iznutrica.
Naravno na stranu opisani dobrodošli odmak i dalje stoji činjenica daj riječ o slasheru što nažalost podrazumijeva popriličnu količinu bedastoće i predvidljivosti. Šteta jer je uz malo više napore , primjerica oko pojašnjenja porijekla i vrste misteriozne bakterije mesoždera (mrtov tijelo u jezeru jednostavno nije dovoljno) "Koliba straha" lako je mogla prerasti horor na koji će nove generacije ljubitelja ovog prezrenog žanra nalijepiti etiketu "kultni".Ovako sve je ostalo na zapaženom pokušaju.

Cabin fever 3
Cabin fever 5
« povratak dahh
Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
© 2003 popcorn.hr