VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: OBITELJ ČUDAKA  (The Royal Tenenbaums)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
OBITELJ ČUDAKA
NASLOV ORIGINALA:
The Royal Tenenbaums
REŽIJA:
Wes Anderson
SCENARIJ:
Wes Anderson i Owen Wilson
GLAVNE ULOGE:
Gene Hackman, Angelica Huston, Ben Stiller, Gwyneth Paltrow, Luke Wilson
ŽANR:
Komedija
PRODUKCIJA:
Touchstone
DISTRIBUCIJA:
Kinematografi
TRAJANJE:
108 min
GODINA:
2002
WEB:
The Royal Tenenbaums
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: OBITELJ ČUDAKA  / The Royal Tenenbaums

Recenzija: OBITELJ ČUDAKA  / The Royal Tenenbaums OBITELJ ČUDAKA
(The Royal Tenenbaums)

Prava obitelj Addams
Priča filma počinje krajem sedamdesetih, Royal Tenenbaum (Gene Hackman) brkata muškarčina sa neizbježnom cigarom u zakutku svojih usana teško se može opisati brižnim ocem. Tijekom svog braka sa Ethel (Anjelica Huston) Royal dobija čak troje djece: Chasa (Ben Stiller), Richiea (Owen Wilson) i usvojenu kcerku Margot (Gwyneth Paltrow). Zahvaljujući svojoj dosljednoj nezainteresiranosti za njih i bračni život u cjelini Royalov brak se ubrzo raspada te Ethel i djeca kreću drugim životnim putem tijekom kojega svako dijete pokaže neki od svojih izvanrednih potencijala.
OBITELJ ČUDAKA  / The Royal Tenenbaums

Chas u ranoj mladosti svoj izvanredni telent za burzu i visoke financije, Richie postaje vrhunski sportaš i tri godine za redom osvaja državno prvenstvo u tenisu a Margot napisavši uspjeli kazaližni komad dobija veliku školsku stipendiju u iznosu od pedeset tisuća dolara. Godine prolaze, Royala i njegovog vjernog batlera Pagodu (Kumar Pallana) iznenada izbacuju iz hotela koji mu je svih tih godina bio jedini dom te on odlučuje ponovno ujediniti svoju obitelj, čak i po cijenu glumljenja teške i smrtonosne bolesti. No Royal ne zna da njegova obitelje nije više ni sjena onoga što je bila, svi talenti, karijere i ambicije njegove djece sagorjela su tijekom ta dva desetljeća neuspjeha te da svo troje u manjoj ili većoj mjeri za sve svoje osobne katastrofe krive upravo njega.
slika_3
slika
"Obitelj Čudaka" izvanredan je film prepun uvrnutog i pomalo ekscentričnog humora koji bez rezerve poručujemo svima koji su željni dobrog smijeha i inteligentne filmske zabave i koji ako ništa drugo trebate pogledati zbog izvanredne naslovne uloge Genea Hackmana. Ako ste i znali da se ljepuškasti Owen Wilson osim glumom ("Iza neprijateljskih linija", "Šangajsko podne") bavi i scenarističkim radom vjerojatno niste ni slutili da iz njegova pera mogu iscuriti dragulji poput "Obitelji čudaka". Wilson je scenarij filma dovršio sa svojim starim suradnikom i redateljem filma Wesom Andersonom, angažiran je Gene Hackman i zahvaljujući tom sretnom nizu okolnosti publika u kinima napokon može uživati u jednoj pravoj, originalnoj i, što je za Hollywood pravi presedan, zaista duhovitoj filmskoj komediji.

"Obitelj čudaka" možda i ne spada u onaj red komedija od kojih ćete se u svojem kino stolcu iskidati od smijeha no da nudi zavidnu razinu i količinu zabave to joj se nikako ne može poreći. Možda i najbolji moment zabavnog u filmu leži u mnogobrojnim komičnim fizičkim situacijama koje premda balansiraju na samoj granici slapsticka ipak nisu same sebi svrha već naglašavaju radnju i pomažu u razvoju njegove priče (obratite samo pozornost na urnebesno smiješnu scenu Richiejeva "labuđeg jezera" na tenis terenu).

Iako će opisana komponenta fizičkog humora u filmu najvjerojatnije biti najveći izvor smjeha kino gledatelja, ni njegov verbalni dio nije ništa slabiji. Brzi i vrckavi dijalozi prepuni duhovitih one-linera, poput Royalovog naprosto nemogućeg međusobnog miješanja pridjeva (Chasovu ženu Royal tako primjerice opisuje kao: "očajno atraktivnom"). Gluma je u ovom filmu zaista izvanredna, iz svakog njegovog kadra vidljivo je da se inače poprilično velika glumačka ekipa potpuno predala priči i da je tijekom njegovog snimanja stvorila dovoljna količina međusobne kemije za iniciranje zaista uvjerljivih ostvarenja. Neosporno Gene Hackman je zvijezda čitavog filma, i zaista je prava šteta i neopisiva nepravda što ga za vrhunsku i nadahnutu interpretaciju Royala Tenenbauma američka Filmska Akademija nije počastila oscarovskom kandidaturom.

I sam soundtrack izvanredno upotpunjava film dajući potreban forte zabavnim i onim osjećajnijim trenucima podjedako. Premda poprilično šarolik, odabir pjesama napravljen vrlo pomno: od kultne "Ruby Tuesday" Rolling Stonesa preko nadahnute obrade "Hey Jude" Beatlesa do klasika Paule Simona "Me and Julio Down By The Schoolyard" dok je kao podloga u uznemirujućim scenama uspješno iskorištena "Needle In The Hay" primjereno mračna tema Elliott Smitha.

Da zaključimo: još od uvrnute "Porodice Addams! nije bilo filma koji bi iz atmosfere očaja, apatije, bijesa i opće depresije koje obično okružuje disfunkncionalne porodice poput Tenenbaumovih izvukao na svijetlo dana toliko inteligentne zabave i humora.
Oba palca gore i preporuka za gledanje bez ikakavih rezervi.
slika_2
« povratak dahh
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr