VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: VJERNIK (The Believer)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
VJERNIK
NASLOV ORIGINALA:
The Believer
REŽIJA:
Henry Bean
SCENARIJ:
Henry Bean & Mark Jacobson (priča)
GLAVNE ULOGE:
Ryan Gosling, Summer Phoenix, Theresa Russell, Billy Zane, A.D. Miles
ŽANR:
Drama
PRODUKCIJA:
Fireworks
DISTRIBUCIJA:
VTI
TRAJANJE:
100 min
GODINA:
2001.
WEB:
The Believer
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: VJERNIK / The Believer

Recenzija: VJERNIK / The Believer VJERNIK
(The Believer)

Danny Balint je mladi Židov, što ne bi trebalo biti čudno. Ali, Danny je i osvjedočeni fašist koji se zalaže za ubijanje Židova. I to javno demonstrira na tajnom sastanku skupine mladih desničara koje su okupili profesor Curtis i njegova ljubavnica Lina. Iako su neki protiv njegovih načina djelovanja, Dannyjeva energija okuplja skupinu istomišljenika koji probleme misle rješavati revolucionarnom, točnije terorističkom metodom a ne političkom. No, ono što svi oko njega ne znaju jeste da je on Židov, što postupno izlazi na vidjelo nakon nekih njegovih postupaka, a naročito nakon otkrića novinara koji i sam sudjeluje na ilegalnim sastancima…

VJERNIK / The Believer

Prema nekim navodima riječ je o istinitoj priči i stvarnoj osobi: Daniel Burros je bio Židov iz Queensa a sredinom šezdesetih, tijekom služenja vojnog roka, zadojen je nacizmom te se kasnije priključuje Američkoj nacističkoj stranci i Ku Klux Klanu. I bez ovih podataka, riječ je o dosta uznemirujućem, čak šokantnom film, i premda će ovo nakon uvoda zvučati poput kletve, "Vjernik" nije antisemitski film premda je artikulacija antisemitska.

the believer
the believer

Kad ga pogledate bit će vam sve jasno, nema potrebe sve secirati kadar po kadar, dovoljno je analizirati glavni lik. A u njemu je nagomilana tolika količina negativne energije da je ima za tri, a ne samo za jedan film. U jednom trenutku je gorljivi pristaša nacizma i njihovih postupaka, da bi u ključnim dijelovima filma sa toliko pažnje i osjećaja (i ništa manjom energijom) štitio tradicije i sve relikvije židovskih vjerskih obreda, da bi sve kulminiralo u završnici filma (to vam pak ne treba odati, pogledajte film). Priznat treba: Raya Gosling je u naslovnoj ulozi izvrstan, a pozicija redatelja i scenarista filma je također interesantna, baš poput glavnog lika. Oni vas vode putem koji ne očekujete i upravo zbog toga je "Vjernik" vrlo dobra urbana drama koja se gleda poput kakvog trilera. Jasno, sa zgražanjem na sve što sa sobom donosi fašizam kao ideja, ali upravo zbog toga se i moraju snimati ovakvi filmovi kako bi znali da njegovo sjeme nažalost još uvijek klija. Ne vjerujete - pogledajte oko sebe, čitajte novine I odgovorite na koliko su koraka od toga zagrebački skinsi, thompsonove pjesme, izjave i ikonografija koja ga okružuje. Zar tu nije riječ o čistom fašizmu!

the believer
the believer
« povratak Vlado Ercegović
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr