VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: VAN HELSING (Van Helsing)

Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
VAN HELSING
NASLOV ORIGINALA:
Van Helsing
REŽIJA:
Stephen Sommers
SCENARIJ:
Stephen Sommers
GLAVNE ULOGE:
Hugh Jackman,Kate Beckinsale, Richard Roxburgh, Robbie Coltrane, David Wenham, Will Kemp
ŽANR:
Akcijski / Avanturistički / Horor
PRODUKCIJA:
Universal, SAD
DISTRIBUCIJA:
Discovery Film
TRAJANJE:
135 min
GODINA:
2004
WEB:
Van Helsing
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: VAN HELSING / Van Helsing
Ideja okupljanja svih univerzalovih čudovišta je brat bratu stara več skoro 70 godina...
počev od frankenstein meets the wolfman,iz 1943 gdje se susreću Lugosi (u jedinom nastupu kao Frankensteinovo čudovište) i Lon Chaney Jr.
sva trojica čudovišta po prvi puta su zajedno u House of Frankenstein pa još jednom i u House of Dracula, a glavni motiv bio je osigurati popularnost kod gledatelja jer su horrori polako bili u padu po gledanosti...Sommers je jedino orginalno u tome donio Van Helsinga kao lovca na sve njih....a čak mu ni Jakyll nije bio orginalan, to je pokrao iz LOEGA
Komentar: Rommel 27.10.2004.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: VAN HELSING / Van Helsing

Recenzija: VAN HELSING / Van Helsing VAN HELSING
(Van Helsing)

Pojela trava konja...

Godina je 1888., pola Evrope traga za zloglasnim ubojicom Van Helsingom i ne sluteći da je on specijalni agent tajnog Vatikanskog reda Vitezova Svetog Reda čiji je zadatak borba protiv raznoraznih monstruma i čudovišta koja prijete iz tame. Njegov najnoviji zadatak vodi ga u Transilvaniju u susret sa princom tame, Drakulom glavom i zubima.

VAN HELSING / Van Helsing

Moj prvi dojam nakon gledanja ovog filma bio je "izjela trava konja", naime usprkos reputaciji vještog filmaša specijaliziranog upravo za superspektakle ove vrste Sommers se nažalost sklapajući film na osnovi potencijalno dobre ideje previše zaigrao svojim računalima...

Van Helsing slika 1
Van Helsing slika 2

Jednostavno rečeno zvučalo je i izgledalo previše obećavajuće da bi, poznavajući trenutnu hollywoodsku filozofiju štancanja blockbustera, na koncu ispalo zadovoljavajuće.
Ideja okupljanja svih klasičnih Universalovih monstera (Frankensteina, Vukodlaka i Drakule) pod jednu kapu i u jednom filmu bila je pravi "wet dream" svih poklonika horrora, casting Hugha Jackmana i Kate Beckinsale za glavne uloge dolio je ulje na vatru a sam se Sommers upravo zahvaljujući svojim dvjema "Mumijama" zaista činio kao pravi čovjek za posao. Universal je u projekt potom usuo grdne nofce (šuška se o budžetu od 150 milja dolara) i stvar je polako otišla kvragu.

Sommers je čovjek koji se u svojim filmovima uvelike oslanja na specijalne efekte i CGI čuda, do koje je mjere ovaj redatelj spreman ići pokazao je u već spomenutim "Mumijama" no u Van Helsingu gurnuo je tu granicu još dalje, mrvicu predaleko ako mene pitate.
Rezultat je, ko što to uvijek biva kada u nečemu pretjerate, kontraproduktivan. U "Helsingu" sve doslovce cvrči od računalske grafike i specijalnih efekata. Zlehude prikaze, interijeri, eksterijeri, transformacije, eksplozije... šuma piksela u kojoj se negdje po putu pogubili likovi i priča.

Zaludu činjenica da je Jackman bogom dan za rolu van Helsinga a Kate Beckinsale u nekom od svojih prijašnjih života zasigurno bila ciganska princeza, zaludu fina posvetica klasičnom "Frankensteinu"  na početku filma, i hrpica zgodnih detalja poput Vatikanskog tajnog reda koji podsjeća na britanski MI-6 u kompletu sa prof. Q-om i njegovim high tech gadgetima, "Van Helsing" se na koncu ipak svodi na hrpu specijalnih efekata, pregršt loših i neduhovitih dijaloga i glavne junake čija je karakterizacija tanja od paus papira (Drakula je na koncu postao nekakva cendrava metroseksualna pičkica u vječnom strahu za svoje nemrtvo potomstvo, koje BTW usprkos svoj CGI čaroliji prije nalikuje na retardirane leteće gremline nego li ne sinove i kćeri ultimativnoga gospodara zla na Zemlji).

Za poklonike celuloidnih "eye candy-a" "Helsing" doduše nudi obilje vizualnih slatkiša od kojih su se neki i na mene ostavili  jako dobar dojam (primjerice naganjanje Mr.Hyde-a po Parizu i scena lova na vukodlaka u transilvanijskim vrletima) no sve je skupa zastrto u tako debeli BIG-BUM-BADA-BUM pokrivač Fx-a da je moja konstatacija o "travi i konju" sa početka ovog osvrta još i preblag izraz.

Da sumiram: ubrajate li sebe u vjerne poklonike izvornih Universalovih monstera "Van Helsing" će za vas biti gorko razočaranje, želite li tek dva sata pustiti u kinu "mozak na pašu" ovo je pravi film za vas... u "Van Helsingu" naime "trave" ima kol'ko vam srce ište.

Van Helsing slika 3
Van Helsing slika 4
Van Helsing slika 5
Van Helsing slika 6
« povratak dahh
Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5
© 2003 popcorn.hr