VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: LEGENDA O BAGGERU VANCEU (The Legend of Bagger Vance)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
LEGENDA O BAGGERU VANCEU
NASLOV ORIGINALA:
The Legend of Bagger Vance
REŽIJA:
Robert Redford
SCENARIJ:
Jeremy Leven
GLAVNE ULOGE:
Will Smith, Matt Damon, Charlize Theron, Bruce McGill, Joel Gretsch
ŽANR:
Drama
PRODUKCIJA:
Allied Filmmakers/Wildwood Entersprises
DISTRIBUCIJA:
Blitz
TRAJANJE:
125 min
GODINA:
2001
WEB:
The Legend of Bagger Vance
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: LEGENDA O BAGGERU VANCEU / The Legend of Bagger Vance

Recenzija: LEGENDA O BAGGERU VANCEU / The Legend of Bagger Vance LEGENDA O BAGGERU VANCEU
(The Legend of Bagger Vance)

Dobro staro sentimentalno filmaštvo

Ako želite vidjeti koju je kvalitetu novovjeki Hollywood izgubio proteklih desetljeća pogledajte "Baggera Vancea", film koji kao da je u naša kina zalutao iz zlatne ere tvornice snova. Godina je 1916., talentirani Rannulph Junuh (Matt Damon) najbolji je igrač golfa grada Savannah u američkoj saveznoj državi Georgia. Kad Junuh kao dobrovoljac pristupi kontingentu američkih vojnih snaga kako bi se borio na eurposkom ratištu (riječ je dakako o I. Svjetskom ratu) surova ratna stvarnost slama ga kao čovjeka i kao igrača pa po povratku u rodni kraj on na deset godina naprosto nestaje iz javnog života izgubljen u vrtlogu poroka, kocke i alkohola.

LEGENDA O BAGGERU VANCEU / The Legend of Bagger Vance

Priča potom skače na godinu 1931., njegova nekadašnja djevojka Adele Invergordon (Charlize Theron) u čast otvorenja veličanstvenog golf terena organizira veliki turnir u kojem sudjeluju dva najveća američka golf igrača toga doba, Bobby Jones (Gretsch) i Walter Hagen (McGill) te kao posebni gost sam Junuh. Problem je u tome što je Junuh tijekom desetogodišnje apstinencije od golfa izgubio svoj veliki talent. U ponovnom stjecanju povjerenja u sebe iznenada mu pomaže tajanstveni Bagger Vance (Smith) čija nevjerojatna duhovna snaga Junuhu ponovno otkriva ne samo najskrivenije tajne igre već i zaboravljenu ljepotu života kao takvog.

slika_4
slika

O kako je netko to dobro rekao za Roberta Redforda: "Da je pisac zvao bi se Ernest (Hemingway)...". Obojica naime koriste jednostavne narativne tehnike kojima sa nekoliko škrtih riječi izazivaju izvanredno velike učinke. Iskoristiti golf, sportsku igru koja ruku na srce nije bog zna kako ni filmična ni dramatična, kao osnovu za više nego uspješnu filmsku parabolu o životu, prijateljstvu, samopoštovanju i vjeri može samo veliki filmaš.

Prikazati na jednostavan i dirljiv način koliko toga neobičnog sadrži naše obično svakodnevno življenje, pričati jednu filmsku priču sa ciljem ne da se gledatelja zabavi već da ga se natjera na razmišljanje, izazvati dakle kod njega jedno nezaboravno emotivno iskustvo to može samo veliki umjetnik, što je Redford nesumnjivo potvrdio ovim filmom.

Lijepa i jednostavna priča, ispričana nepretencioznim filmskim jezikom, inteligentni dijalozi i pregršt zaista majstorskih filmskih scena te briljantna glumačka izvedba Willa Smitha, u ulozi koju od njega definitivno nikada ne biste očekivali više su nego dostatan razlog za gledanje "Legende o Baggeru Vanceu".

slika_2
« povratak dahh
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr