VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: LEDENO DOBA (Ice Age)

Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
LEDENO DOBA
NASLOV ORIGINALA:
Ice Age
REŽIJA:
Chris Wedge
SCENARIJ:
Michael Berg
GLAVNE ULOGE:
Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Goran Višnjić, Jack Black, Chris Wedge
ŽANR:
Komedija / Avanturistički / Animirani
PRODUKCIJA:
20th Century Fox
DISTRIBUCIJA:
Continental
TRAJANJE:
81 min
GODINA:
2002.
WEB:
Ice Age
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: LEDENO DOBA / Ice Age

Recenzija: LEDENO DOBA / Ice Age LEDENO DOBA
(Ice Age)

Sve je više dobrih crtića koji ne nose Disneyev znak
Radnja "Ledenog doba" vraća nas dvadeset tisuća godina u prošlost, početak je lednog doba i Zemlja je prekrivena ledenjacima. Sva stvorenja prisiljena su seliti se prema jugu u potrazi za toplijom i podnošljivijom klimom. Gotovo sva... Tvrdoglavi i vječno mrzovoljni mamut Manfred (Ray Romano) za inat svima ostalima odlučuje putovati na sjever, a brbljavi i lakomisleni ljenjivac Sid (John Leguizamo) jednostavno je zaspao i propustio pridružiti se migraciji pa se sad zalijepio za Manfreda očekujući od njega da mu bude neka vrsta zaštitnika.
LEDENO DOBA / Ice Age

Manfredu se naravno takav aranžman nimalo ne sviđa no prije nego što se uspije otarasiti dosadnog suputnika događaji na koji ovaj čudan dvojac naiđe strahovito zakompliciraju ionako tešku situaciju. Manfred i Sid naime nailaze na ljudsko naselje koje je upravo napao čopor sabljastih tigrova predvođenih krvožednim Sotom (Goran Višinjić). Jedna žena pred njihovim očima skače u rijeku noseći u naručju malo dijete a Soto za njom šalje svog najvjernijeg podanika Diega (Denis Leary) no prije što ih se Diego uspio dočepati, žena se utapa a Manfred i Sid spašavaju mališana. Sid nagovara svog mamutskg prijatelja da zaštite dijete i pokušaju pronaći ljudsko pleme spremno da ga prihvate, a grupi se pridružuje i tigar Diego neodlučan da li da prvom prilikom ugrabi slasan zalogaj i odnese ga svojem poglavaru ili da za stalno ostane sa svojim novim društvom...

"Ledeno doba" je odličan dokaz da vrhunska dugometrežna animacija u Hollywoodu poodavno više nije proizvod eksluzivno vezan za Disneyevu etiketu...

slika
slika_2

Dugometražna animacija, pogotovo onaj njen tehnički najzahtjevniji CGI dio dugo je vremena bilo igralište eksluzivno rezervirano za samo dva velika igrača, Disneya i DreamWorks... No vremena se evo mijenjaju, utakmica se zaoštrava i na tržište dolaze novi konkurenti o čemu najbolje svjedoči "Ledeno doba", najnovija crtanofilmska pripovijetka iz animatorskih radionica 20th Century Foxa (animaciju potpisuju majstori Blue Sky Studiosa), hollywoodske major kompanije koja je svoju dugometražnu animiranu avanturu započela još prije dvije godine vrlo kvalitetnim ali u kinima relativno nezapaženim dugometražnim crtićem "Titan A.E."

Bilo kako bilo premda se pažljivim gledanjem "Ledenog doba" jasno vidi kako su se pri njegovoj izradi njegovi tvorci kretali stazama koje su prethodno dobro utabale uspješnice poput "Monsters Inc.-a" i "Shreka" i premda se u konačnici animacija ovog filma ma koliko uspjela ona bila ipak nemože posve staviti u bok djelima Pixarovih čudotvoraca, mora se priznati da je film u koji je 20th Century Fox spomenimo i to uložio preko 60 milijuna dolara u potpunosti opravdao očekivanja, kako svojih producenata tako i publike i kritike.

Daleko od toga da je "Ledeno doba" instant klasik animacije ali nema sumnje da je riječ o crtiću koji će zahvaljujući simpatičnim likovima, zanimljivoj priči i vrlo duhovitim dijalozima bez većih problema naići na simpatije odrasle publike... O onim mlađim kino posjetiteljima da i ne govorimo.

slika_3
slika_4
« povratak dahh
Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
© 2003 popcorn.hr