VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: VRAG NOSI PRADU (The Devil Wears Prada)

Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
HRVATSKI NASLOV:
VRAG NOSI PRADU
NASLOV ORIGINALA:
The Devil Wears Prada
REŽIJA:
David Frankel
SCENARIJ:
Aline Brosh McKenna, Lauren Weisberger
GLAVNE ULOGE:
Meryl Streep, Anne Hathaway, Emily Blunt, Stanley Tucci, Adrian Grenier
ŽANR:
Komedija / Drama
TRAJANJE:
109 min
GODINA:
2006
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: VRAG NOSI PRADU / The Devil Wears Prada
Film se isplati pogledati, ako zbog ničeg drugog, onda zbog odlične glume Meryl Streep.

Inače, meni je film čisto ok. Recimo 3/5.
Komentar: jeannot_moore 20.07.2007.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: VRAG NOSI PRADU / The Devil Wears Prada

Recenzija: VRAG NOSI PRADU / The Devil Wears Prada VRAG NOSI PRADU
(The Devil Wears Prada)

Oslanjajući se na najavu filma dala se očekivati fina pričica koja bi trebala osvijetliti neke stvari i prosvjetliti neke pojedince. No priča o  „debeljuci“ koja nosi „nevjerovatno komotan“ konfekcijski broj 38, mladoj novinarki, ambicioznoj lijepoj glavici Andrei Andy Sachs, tek je jedna slatkasta pričica koja gledatelja ostavlja žednog fine arome, baš kao da ste ispili tri dana otvorenu Coca Colu.

VRAG NOSI PRADU / The Devil Wears Prada

Andy (Anne Hathaway), mlada, lijepa, pametna, obrazovana djevojka, a navedimo da je i u sretnoj vezi sa simpatičnim kuharom, odlazi na razgovor za posao asistentice kod opasne i moćne Mirande, urednice modnog časopisa Runaway. Miranda (Meryl Streep) razočarana svim prijašnjim suradnicama, iz nekog samo njoj znanog razloga, uzima  Andy, djevojku koja se ni po stilu odjevanja niti razmišljanja ne uklapa u svijet Runawaya. Dovoljno je reći  kako Andy nema pojma tko je Gabana i kako se to uopće piše. Andyna radna okolina pretrpana je mladim ženama  čiji je životni san obući nešto sa tjedna mode u Parizu,  koje ne biraju sredstva kako bi svoj cilj i ostvarile. Andy ispočetka u uredništvu Runawaya svojom pojavom i naivnim pogledom na svijet strši među ostalim svijetom, no kroz film doživljava preobražaj i od simpatičnog djevojčurka postaje ljepotica obljepljena modnim markama, te samosvjesna žena koja se odupire pritisku okoline.

Ideja knjige autorice Lauren Weisberger koja je i sama nekoć radila u Vogueu i piše djelomično i o vlastitim iskustvima, a po čijoj je knjizi film snimljen, jedva da se nazire u filmu. Knjigu doduše nisam čitala, a nakon filma nekako nemam ni želju, pa stoga ne znam koliko je autorica u pisanoj verziji otišla duboko u analizu i kritiku modernog, o modnim markama ovisnog društva, no ako je suditi po viđenome u filmu, čitav je koncept prožet zbunjujućim kontradiktornostima. S jedne strane imamo ideju lijepe i pametne djevojke čiji je san raditi za ozbiljne dnevne novine, te joj je rad u modnom magazinu tek  odskočna daska za ostvarenje tog cilja, a s druge strane film nam svom silom nameće šljokicama ukrašene šupljoglave i isprazne ideale današnjice. Andy u svom preobražaju u šminkericu izgleda predivno, film je prava modna revija i reklamni spot velikim kreatorima, dok urednica Miranda u vražijoj maniri traži od Andy da joj obavlja ponižavajuće poslove šetanja psa, brige o odjeći, ugađanja hirovitim kćerima, pa je nedokučivo kakav je konačan stav scenarista filma.

Film definitivno nije u pravom svjetlu poentirao misao vodilju, nije na pravi način dotakao temu poniženja na poslu niti je odaslao željenu poruku gledatelju. Poruka bi trebala nositi ime BUDI SVOJ, MISLI GLAVOM, NE PODLJEŽI TRENDOVIMA, a jedino čega ćete se sjećati od ovog filma je Andy u lijepim kreacijama ili ako ste ljubitelj dobre glume,  maestralna Meryl Streep i jedva iščupan iz njezine sjene, nenametljivi i odlični Stanley Tucci.

« povratak Carmela Žmirić
Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
© 2003 popcorn.hr