VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: POKOJNI (The Departed)

Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
POKOJNI
NASLOV ORIGINALA:
The Departed
REŽIJA:
Martin Scorsese
SCENARIJ:
William Monahan (prema scenariju Siu Fai Maka i Felixa Chonga za "Wu jian dao")
GLAVNE ULOGE:
Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Martin Sheen, Mark Walhberg, Alec Baldwin
ŽANR:
Kriminalistički
PRODUKCIJA:
Warner Bros.
DISTRIBUCIJA:
Continental Film
TRAJANJE:
155 min
GODINA:
2006.
WEB:
The Departed
AUDIO JEZICI:
engleski
PODNASLOVI:
hrvatski, slovenski, srpski, engleski, bugarski, poljski, turski
DODACI:
kino najava
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Re: POKOJNI / The Departed
Da samo razjasnim detalj oko ocjene. Iako je film IMHO solidnih 4/5, pola kokice nize je ocjena ukupnog DVD izdanja.
Komentar: Gand 16.04.2007.

Re: POKOJNI / The Departed
e pa pozdravimo dečke još jedamput s toplim željama da čim prije propadnu...svakakva gamad god nas uspije dobiti prava za filmove...
Komentar: Rommel 16.04.2007.

Re: POKOJNI / The Departed
Je...pozdrav i od mene deckima iz Continetala...DVD izdanje jedva da zaslužuje i 2, a kao li i više
Komentar: Dragonrage 17.04.2007.

Re: POKOJNI / The Departed
Što zna dijete što je 500 kila.
Komentar: Stavko 22.05.2007.

Re: POKOJNI / The Departed
Nikad nisam volio Martina Scorcesija, no pošto je dobio Oscara htio sam mu pružiti šansu i tako sam pogledao Pokojne.

Nažalost, izgubio sam kojih 2 sata života. Film je katastrofalan.
Komentar: jeannot_moore 20.07.2007.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: POKOJNI / The Departed

Recenzija: POKOJNI / The Departed POKOJNI
(The Departed)

Colin Sullivan (Matt Damon) je policajac bez mrlje, koji vrlo brzo napreduje u svom poslu. S kolegama radi na praćenju mafijaškog glavonje Costella (Jack Nicolson) ne bi li mu nakon dugogodišnjih glavobolja koje ovaj silnik zadaje bostonskoj policiji, napokon stali na rep. Međutim nitko ne zna da je perspektivni inspektor Colin zapravo Costellov čovjek kojeg je mafijaš prigrlio još kao klinca, te ga školovao s namjerom da jednog dana bude krtica u redovima policije.
POKOJNI / The Departed

Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) je mladić iz problematične obitelji, i svi rođaci mu imaju policijski dosje. Međutim Billyja ništa ne veže uz obitelj, te se po svršetku policijske akademije javlja na zadatak kako bi se ubacio baš u Costellovu grupu, ne bi li je raskrinkao iznutra. Postavljeni na svoje pozicije, Colinova i Billyjeva uloga uskoro bivaju otkrivene. I mafija i policija doznaju da u svojim redovima imaju krtice, pa počinje bespoštedan lov na uhodu.
Martin Scorcese je nakon niza bravuroznih filmskih ostvarenja koja su bila preskočena svakom američkom filmašu toliko priželjkivanim Oskarom, napokon nagrađen i to za jedan ne baš briljantan film. Snimivši remake akcijskog krimića s hongkonškim pečatom u nas prevedenog kao "Pakleni poslovi", Scorcese je svoju verziju odlučio produljiti za dobrih sat vremena, vjerojatno pokušavši sustići trag koji je za sobom ostavio Leoneov "Bilo jednom u Americi". No epohalna mafijaška storija ovdje je dočarana tek približnom minutažom, dok u ostalim segmentima imamo tek solidan, mjestimično konfuzan film s tek nekoliko vrsnih trenutaka.

Film kreće dinamično, da bi nakon laganog zaleta scenario zamorio tempo. Dijalozi ne vode nikamo i ne pomažu priči da se razvije, a sve zahvaljujući čudnoj odluci da se u radnju upetlja sporedna priča u kojoj lik psihologinje koketira s oba glavna junaka, pozitivcem i negativcem, a u svrhu stvaranja što snažnije protuteže između ta dva lika. Vrhunac je filma trenutak kad obje krtice, Colin i Billy, započnu otvorenu igru nadmudrivanja koja u konačnici priču na žalost odvodi u krajnje pogrešan svršetak, na tragu hollywoodskog ziheraštva u kojem će na koncu svi biti jednako zadovoljni, ili pak nezadovoljni.

Damon je dobar, talentiran je to glumac koji se sve bolje nosi s različitim ulogama, a ova će mu definitivno pomoći u daljnjoj karijeri. DiCaprio briljira, plijeni pažnju, kamera ga voli, a ulaskom u tridesete zrelost je na licu više nego vidljiva, dok mu iskustva ne manjka već više od polovine mu života. Leonardo definitivno izrasta u novu generaciju zvijezda koje će jednoga dana dostojno zamijeniti legende na zalasku. Kad smo kod istih, Nicolosn je razočaravajuće presiguran u sebe, naizgled rutinerski odrađena uloga, no prečesto je nepotrebno ukočen poput kakve šiparice koja se još ne zna nositi sa svojom atraktivnošću. No možda najslabija uloga je ona Martina Sheena koji izgleda kao da je u čitavu priču uletio u posljednji čas, za razliku od Baldwina koji što je stariji, deblji i siroviji, to bolje sjeda u uloge ovakvog tipa. Mark Walhberg je pak u početku vrlo dobar, da bi se prema koncu filma rasplinuo od prenapuhanog pretencionizma.

Zvuk je bolja strana filma, mada je glazba mjestimice prenametljiva. Na koncu smo dobili osrednji film, pamtljiv po ne baš puno elemenata, nedovoljno snažan s obzirom da nosi potpis jednoga od ponajboljih filmaša današnjice. Samo DVD izdanje je razočaravajuće loše, ipak je riječ o oskarovskom laureatu koji je trebao ponuditi dobar bonus materijal, koji je u ovom izdanju u cijelosti izostao. Pozdrav dečkima iz Continental Filma. Kad kino najavu počnemo tretirati kao DVD Extras, odmah ćemo vam javiti.
« povratak Zoran Žmirić
Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
© 2003 popcorn.hr