VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: KRALJEVSTVO (The Kingdom)

Bez ocjene
HRVATSKI NASLOV:
KRALJEVSTVO
NASLOV ORIGINALA:
The Kingdom
REŽIJA:
Peter Berg
SCENARIJ:
Matthew Michael Carnahan
GLAVNE ULOGE:
Jamie Foxx, Chris Cooper, Jennifer Garner, Jason Bateman, Kyle Chandler, Richard Jenkins, Jeremy Piven, Ashraf Barhom, Ali Suliman...
ŽANR:
Drama / Triler
PRODUKCIJA:
Warner Bros
DISTRIBUCIJA:
Universal Studios
TRAJANJE:
110 min
GODINA:
2007
WEB:
The Kingdom
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Re: KRALJEVSTVO / The Kingdom
sve je rečeno u zadnjem poglavlju :thumbs up:
Komentar: mladjo 30.03.2008.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: KRALJEVSTVO / The Kingdom

Recenzija: KRALJEVSTVO / The Kingdom KRALJEVSTVO
(The Kingdom)

Nakon terorističkoga napada na američko radničko naselje u Rijadu, glavnome gradu Saudijske Arabije, agenti FBI-a vođeni Ronaldom Fleuryem (Jamie Foxx) uspijevaju se probiti do mjesta napada unatoč protivljenju saudijskih, pa i američkih vlasti. Tek uz pomoć lokalnoga časnika Farisa Al Ghazia (Ashraf Barhom) uspijevaju dobiti puni pristup mjestu napada i pokrenuti lov na odgovorne.
KRALJEVSTVO / The Kingdom

Film je sniman Panavisionovom Genesis HD digitalnom kamerom, sve popularnijom u hollywoodskoj produkciji, na lokacijama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Meksiku i SAD-u. «Kraljevinu» je režirao Peter Berg, poznatiji po svojim glumačkim nego redateljskim dostignućima. Scenarij za film napisao je Matthew Michael Carnahan, manje poznati brat redatelja Joea Carnahana ("Narc", "Smokin' Aces"). Treba spomenuti da je M.M. Carnahan također autor scenarija za film "Lions for Lambs", prošlogodišnjega ratnog trilera u režiji Roberta Redforda.
Glumačku postavu «Kraljevine» predvodi Oscarom nagrađeni Jamie Foxx ("Ray", "Miami Vice", "Collateral") koji kao ni ostatak glumaca niti je loš, niti je posebno dobar. Uz Foxxa glavninu postave čine Chris Cooper, Jennifer Garner, zvijezda u usponu Jason Bateman, te vrlo dobar Izraelac Ashraf Barhom.

Kada pričamo o američkom filmu smještenom na Bliski Istok svakako se povlači pitanje propagande i pristranosti. I da, film je pristran, film je na trenutke ispunjen rasizmom i iako se do kraja trudi biti politički korektan i objektivan sve se to čini kao premalo, prekasno da bi ublažilo sve rečeno.

Često se o filmovima produciranima u SAD-u priča kao o američkoj propagandi gdje su Amerikanci uvijek pozitivni likovi, a Arapi, Rusi ili možda Francuzi uvijek negativci koji puše u podmornicama i daju cigarete djeci. I to je obično točno tako, Amer je redovito pozitivac, no prije nego se sve američko proglasi propagandom treba ipak malo zastati.

Uzmimo npr. baš film "The Kingdom". Film je imao budžet od 70 mil. dolara, ukupno je na kraju zaradio solidnih 86 milijuna diljem svijeta. No od tih 86 milijuna, 55% je zaradio baš u SAD-u, što iznosi oko 47 milijuna dolara ili oko 67% budžeta. To znači da je najveću publiku film našao upravo u SAD-u, a to definitivno ne bi bilo tako da su u filmu Amerikanci, njihovi vojnici, agenti ili političari negativni likovi odgovorni za smrt žena i djece, mirnih obitelji koje nikome nisu ništa loše učinile.

Svijet ne pokreću ideali, svijet pokreće novac. Svijet pokreće i nafta, ali to je jedna potpuno druga priča. Američkim filmovima najveće i najznačajnije tržište je ono domaće i dok god je tako njihovi filmovi će biti pristrani, kao što su pristrani filmovi bilo koje duge zemlje svijeta, jedina razlika je novac uložen u marketing koji se kod filmova kao što je "Kraljevina" računa možda i u desetcima milijuna dolara.

"The Kingdom" je donekle propagandni film i ako vam to smeta možda je bolje da ga ne gledate ili da možda pogledate film "Syriana" iz 2005. godine koji također preporučamo ukoliko niste obožavatelj filmske akcije. No ako vam propaganda ne smeta, a akciju volite "The Kingdom" je svakako film za vas.
« povratak Vilim Pavlović
Bez ocjene
© 2003 popcorn.hr